Rácalmás

2014.09.08. 14:50

Évről évre több lett a résztvevő: négyen kezdték és idén már hatvanan voltak

Rácalmás - A rendezvény osztálytalálkozóként indult tizenkét évvel ezelőtt, és mostanra a nagy öregek múltidéző rendezvényévé gazdagodott. Azok a régi szép idők, boldog diákévek...

Körmendi Erzsébet

Ünneplőbe öltözött, hófehér hajú idősek igyekeztek szeptember ötödikén, szombat délután a helyi Pomóthy ételbárba: osztálytalálkozóra voltak hivatalosak! A főszervező, Kovács Györgyné Inci néni mesélte el, hogy tizenkét évvel ezelőttre nyúlik vissza a találkozók története: 2002 nyarán hazalátogatott Budapestről Rácalmásra egy régi osztálytárs az adonyi polgári iskolából. Nyomban értesítették az egykori csapatból még élő két másik lányt is, s a négy osztálytárs meg is tartotta az első találkozót otthon, Inci néniék nagyszobájában.

A következő alkalomra kicsit bővült a kör, meghívtak két fiú iskolatársukat is, feleségestől. Az azt követő évben még többen lettek, olyan volt polgáristákat is értesítettek, akik saját osztálytársaikkal nem szerveztek találkozót. Az idős vendégek kísérőket is vittek magukkal, aztán csatlakoztak néhány évvel fiatalabbak is. A társaság kinőtte Inci néni nagyszobáját, áttették a székhelyüket a Pomóthy ételbárba, ahova busszal könnyen eljutnak az idősek, és nem kell sokat gyalogolniuk akkor sem, ha a rendezvény után a szerettei sírját is meg szeretnék látogatni a temetőben.

Az adonyi polgári iskola 1946-ban végzett rácalmási magántanulói: elől Kovács Györgyné Inci néni, hátul balról Radinkó Józsefné Juci, Vásárhelyi Józsefné Margitka, Mercz Istvánné Terike

A találkozó csaknem hatvanfős, igazi múltidéző, emlékőrző összejövetellé bővült mostanra, amikor jóízűen elbeszélgetnek, régi képeslapokat, történeteket, fényképeket cserélnek a szépkorú résztvevők, rácalmásiak és a településről elszármazott egykori falubeliek.

Az idei osztálytalálkozón, szeptember 6-án Nagyné Berzai Márta önkormányzati képviselő (aki maga is a rácalmási vonatkozású tárgyi emlékek elkötelezett gyűjtője) és Szilágyi Irén, a művelődési ház vezetője köszöntötte az egybegyűlt vendégeket verssel, szép szóval. A programot zongorajáték is színesítette. Külön köszöntötték a 90 év felettieket és megemlékeztek azokról is, akik már nem jöhettek el közéjük. Az önkormányzat jóvoltából került az asztalra üdítő, sütemény, harapnivaló, és a pezsgős köszöntő sem maradt el. Volt is mit ünnepelni, hiszen nem minden nap szerveznek az országban olyan összejövetelt, ahol az átlagéletkor 86 év.

A szépkorúak idei találkozójának díszvendége, a szintén Rácalmásról elszármazott Vadász Vilmos meteorológus mesélt a munkájáról, s gyermekkori emlékeiről. Nagyszerű hangulatban telt a nagy találkozás, megfiatalodva, csillogó szemmel beszélgettek, tréfálkoztak, kacagtak a hófehér hajú vendégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!