Rácalmás

2016.12.19. 16:55

Intézményes mézes reggelik

Rácalmás - A mézé volt a főszerep a rácalmási óvodában és iskolában a közelmúltban. Mézes reggelin vehettek részt a gyerekek a közelmúltban Csurgó István, helyi méhész jóvoltából.

Klecska Ernő

Kilenc évvel ezelőtt Szlovéniából indult el egy kezdeményezés Mézes Reggeli néven. Lényege, hogy felhívja a figyelmet arra, a jó étkezési szokásokat már gyermekkorban ki kell alakítanunk, hogy egészséges felnőtté valljunk. Célja még az egészséges életmód népszerűsítése, a mézfogyasztás előnyeinek megismertetése a gyermekekkel, és figyelemfelhívás a reggeli fontosságára is. Magyarország 2014-ben csatlakozott a programhoz.

A gyerekek kíváncsian szemlélték, hogy hányféle méz is van Fotó: Csurgó István

A Földművelésügyi Minisztérium és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület az idén 2016. november 18-án rendezte meg az Európai mézes reggeli nevű programot. A csatlakozó iskolákban és óvodákban a gyerekek a helyi méhészek mézét kapták reggelire.

- Erre a kezdeményezésre jelentkeztem, hogy biztosítsam a rácalmási gyermekeknek a reggelihez szükséges mézet. A feladat nem tűnt egyszerűnek a magas gyermeklétszám miatt, de kezdeményezésemet az intézmények vezetői felkarolták és maximális segítséget kaptam tőlük a rendezvény szervezésében és lebonyolításában. A reggeli ideje alatt a gyerekek több fajta mézet kóstolhattak, ismerkedhettek a mézek zamatával és jótékony hatásaival. Remélem, hogy a méhész egyesület által nyomtatott szórólapokat minél többen kitöltik és beküldik, mert értékes mézes ajándékokat nyerhetnek vele.

Óvodásoknak kínálja a mézet Pálinkás Tiborné Fotó: Csurgó István

Örülök, hogy a gyerekek érdeklődve, jókedvűen fogadták a rendezvényt - mondta Csurgó István rác-almási méhész, aki megköszönte a segítséget az iskola, az óvoda és a bölcsőde minden dolgozójának, Pálinkás Tibornénak, a Rácalmási Manóvár Óvoda és Bölcsőde vezetőjének, Kiss Józsefnek, a Rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola igazgatójának, valamint Márta Istvánnak, akik elősegítették a mézes reggeli létrejöttét.

- Remélem, kis munkatársaim, a méhek, továbbra is szorgalmasak lesznek, és lehetőségem lesz még sok reggelin vendégül látni a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!