Rácalmás

2013.12.09. 16:00

A szerb vándorlás évfordulóján

Rácalmás - A szerbek rácalmási betelepüléséről és a nemzetiség ünnepeiről is képet kaphattak az érdeklődők az évfordulós programon.

Körmendi Erzsébet

A szerbek hagyományőrzésének szép példája volt a színvonalas műsor, amelyet láthattak az évfordulós rendezvény vendégei (Fotó: Amatőr felvétel)

Rácalmás Város Szerb Nemzetiségi Önkormányzata és Dunaújváros MJV Szerb Nemzetiségi Önkormányzata Rácalmáson a Seoba Srba a nagy szerb vándorlás 323. évfordulójának tiszteletére kulturális programot szervezett, amelynek Rácalmás művelődési háza adott otthont. A helyi vendégeken kívül sokan voltak a programon Dunaújvárosból, Százhalombattáról, Érdről, Budakalászról, Csobánkáról és Ercsiből. A horvát, szerb és német nemzetiségi önkormányzatok is képviseltették magukat. A vendégeket a helyi szerb nemzetiségi önkormányzat rövid kiállítása fogadta, amelyből megismerhették a megjelentek a szerbek rácalmási betelepülését, ünnepeit és hagyományait.

A köszöntő és műsorismertetés után Dujmov Milán történész előadásából megtudták a résztvevők, hogy a szerbek betelepülése Magyarországra a török elleni harcok idején kezdődött. A szerb főurak seregei, Lázár király vezetésével és Zsigmond magyar király lovagi seregével együtt 1389-ben, a Rigómezei csatában vereséget szenvedtek a török túlerő ellen. A szerbek menekülésre kényszerültek.

Almás elnéptelenedett 1683-1688 között. Csarnojevity Arzén pátriárka vezetésével, a Duna mentén a török harcok miatt elnéptelenedett falvakban telepedtek le. Mintegy 40 ezer család érkezett az akkori Magyarországra.

Így kerültek a szerbek nagyobb számban Almásra is, ahol mintegy 150 család telepedett le. Lipót császár 1691-ben engedélyezte a szerbeknek, hogy templomokat építhessenek görög-keleti vallásukhoz, a Juliánusz naptárt használhassák, és maguk közül választhassanak püspököt. Öt évvel később már Rác-Almás néven szerepel a falu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!