Rácalmás

2015.05.17. 10:02

Almavirág: Tavaszi fieszta a kúriában

Rácalmás – Már-már az országos hírű Tökfesztiválhoz mérhető sikert könyvelhet el rácalmási városvédő egyesület az Almavirággal is.

Körmendi Erzsébet

Sportos, szórakoztató, játékos, kézműves, vásáros fesztivál, amely külön figyelmet – és nagy érdeklődésre számot tartó programokat – szentel az egészségnek, az egészséges életmódnak. Nagyjából így összegezhetnénk a rácalmási Almavirág Fesztivált, amelyre több ezer ember sereglett szombaton Rácalmásra, a Jankovich-kúriába.

Az Almavirág Fesztivál idén – immár a hetedik alkalomma – is négy fő téma köré csoportosítva kínált programokat a gyerekeknek és a felnőtteknek: egészség, sport, gasztronómia és kultúra. A délelőttöt az egészségmegőrzés uralta, ugyanis különböző szűrésekkel, mérésekkel és tájékoztatókkal várták a szakemberek a látogatóknak. A sportbarátok különböző eszközöket próbálhattak ki, valamint részt vehettek a Nordic Walking találkozón. Nagy érdeklődésre tartott számot Mónus József többszörös világrekorder távlövő íjász bemutatója, kiállítása és filmvetítése. Továbbá érdekesség volt a „Pannónia Expedíció a pekingi olimpiára” című tárlat és élménybeszámoló.



Szendrey „Szasza” Zsolt (Zorall együttes) Németh Afrodité
Fotó: Zsedrovits Enikő

A gasztronómia terén minden volt, ami almás: sütemények, almahámozó, almaszeletelő, almás palacsinta sütő versenyen próbálhatták ki magukat a háziasszonyok és a konyhakultúrában jeleskedő férfiak. A kísérő programok – ügyességi és logikai játékok, kézműves foglalkozások, sólyombemutató, vidámpark – mellett a kulturális paletta is gazdag és színvonalas volt. Kiállításon mutatkozott be a rácalmási Welser Gabriella keramikus, valamint Rozsnyai Sándor festőművész. A színpadi felhozatalról még nem is szóltunk, pedig az is erős volt. Délelőtt a gyermekeket mesebirodalomba repítették az előadók, és felléptek a Manóvár Óvoda csoportjai is. Több helyi produkció is volt, a Violin növendékei, a Rácalmási Napsugár Asszonykórus, a Barina Néptáncsegyüttes, a jazz balett csoport műsora nagyon népszerű volt. Nem beszélve a sztárokról, a Zorall zenekarról, Majkáról és a Balkan Fanatikról.

Kellemes időben, jó hangulat uralkodott az Almavirág Fesztiválon. Jobbról Pálinkás Tiborné

Pahocsa Kamilla almát készít papírból Kozán Boglárka segítségével
Fotó: Zsedrovits Enikő

– A Tökfesztiválon jártunk itt az ősszel, akkor nagyon jól éreztük magunkat. Szép a környezet, színvonalas a rendezvény minden programja. Örülünk, hogy ismét eljöttünk, mert ez ugyanolyan fergeteges, mint az őszi volt, gratulálunk a szervezőknek! – mondja Tóth Csaba, aki Velencéről érkezett a fesztiválra. Megtudhattuk tőle azt is, hogy ezúttal a kisvonatot is kipróbálták a gyerekekkel, körbe járták Rácalmást és úgy vélekedtek: nagyon vendégmarasztaló, szép település.

A főszervező véleménye

– Örülök, hogy az időjárás kegyes volt hozzánk, hamisítatlan fesztiválidőben volt részünk a rendezvényen. Az Almavirág jelentősen kinőtte magát az évekkel ezelőttihez képest, igyekeztünk minden korosztálynak a kedvébe járni most is – összegezett Bodnár Sándor, a városvédő egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!