Rácalmás

2014.09.07. 16:00

Már figyelnek a kamerák Rácalmáson

Rácalmás - Egy régi vágya teljesült a városvezetésnek és a polgárőrségnek. Pénteken adták át a település térfigyelő kamerarendszerét.

Szabó Szabolcs

A jó közbiztonság drága, a rossz azonban még drágább - fogalmazott pénteken délután, a Rácalmáson kiépített térfigyelő kamerarendszer ünnepélyes átadásán Nagy Zoltán, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője, aki elmondta, azokon a településeken, ahol már működik a rácalmásihoz hasonló kamararendszer érezhetően visszaesett a bűnesetek száma.

Az utóbbi évek statisztikái azt bizonyítják, hogy a jól belállított térfigyelő rendszerek hatékonyan segítik a rendőrök és a polgárőrök munkáját

- Rácalmáson elenyésző bűncselekmény történik ugyan, ám a polgárok biztonságérzete mindennél fontosabb. A tizenkilenc millió forintból kiépített rendszer 12 kültéri és 2 darab beltéri kamerából áll. A figyelőszoba pedig a régi polgármesteri hivatalban kap helyet - mondta el Schrick István, a település polgármestere, aki a beruházással kapcsolatban elmondta: a városban működő polgárőrséggel közösen már régóta szeretették volna kiépíteni a kamerarendszert, ám szükséges anyagi forrásokat most sikerült előteremteni. A kamerákat úgy helyezték el és állították be, hogy a rendszer egész települést lefedjék, valamint a be és kivezető utak ellenőrizhetők legyenek.

Horváth István rendőr őrnagy a térfigyelő rendszer működésével kapcsolatban kiemelte, hogy folyamatosan nem nézik majd a kamerák felvételeit, ám ha bejelentés, vagy bűneset történik, a felvételeket azonnal fel tudják használni. Éppen ezért fontos, hogy a településen élők segítsék a rendőrség és a polgárőrök munkáját. A nem használt felvételeket a törvények megfelelően megsemmisítik. A kamerák a jelenleg elérhető legmodernebb technikával lettek felszerelve. A felvételeken pontosan fel lehet ismerni az esetleges bűnelkövetők arcát, leolvashatók a gépjárművek rendszámai, sőt, még mozgásfelismerésre is használható a rendszer.

Nagy Zoltán, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője Rácalmáson elmondta, a kapitányság illetékességi területén Dunaújvárosban és Ercsiben működik olyan térfigyelő kamerarendszer, amelyet folyamatosan figyelnek a rendőrök

A kamerák felvételei a régi polgármesteri hivatal egyik szobájában kialakított központba futnak be. E terem kulcsait ünnepélyes keretek között adta át pénteken Schrick István polgármester Nagy Zoltán kapitányságvezetőnek. Az átadáson elhangzott, a rendőrség és a helyi polgárőrség együttműködése eddig is példaértékű volt Rácalmáson, az érintettek pedig a már üzembe helyezett rendszertől azt várják, tovább csökken a bűnesetek száma a kisvárosban. A Szent György Polgárőr Egyesület képviselői pénteken jelentették be, hogy megvásároltak egy egymillió forint értékű mobil rendszámfelismerős rendszert, amelynek segítségével hatékony tudják ellenőrizni a gépjárműveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!