Rácalmás

2014.03.31. 14:10

Több mint százan mulattak a német önkormányzat bálján

Rácalmás - A város német nemzetiségi önkormányzatának rendezésében immár negyedszer várta sramli zenével a résztvevőket a Rácalmási Svábbál.

Németh András

- Az eleddig minden évben több mint száz embert megmozgató rendezvény idén is tartalmas kikapcsolódást kínált azok számára, akik kedvelik a magyarországi német nemzetiség ének, zene és tánckultúráját. A bál díszvendége az az országosan ismert móri Edelweiss Német Nemzetiségi Táncegyüttes volt összegezte a hangulatos mulatságot dr. Nagy Viktor, a helyi német nemzetiség vezetője, aki nagy hangsúlyt fektet a helyi kultúra bemutatkozására, ezért a Barina Néptáncegyüttes is színesítette az est programját.

A német nemzetiség évről évre egyre nagyobb sikerrel megrendezett Svábbálokon túl saját újsággal rendelkeznek, valamint rendszeresen támogatják a helyi német nyelvklub működését, kezdeményezéseit.

A nemzetiségi önkormányzat idén esett át az Állami Számvevőszék vizsgálatán, ahol mindent rendben találtak az állami ellenőrök. Jelenleg a települési önkormányzattal való együttműködési megállapodáson dolgozik a nemzetiségi önkormányzat Az elnök bízik abban, hogy a két szervezet között fennálló vitatott kérdések előbb-utóbb mindkét fél számára megfelelő megoldásra jutnak majd.

Az elnök fontosnak tartja még a német nyelv általános iskolai oktatásának megmentését, hiszen a helyi oktatásban egyre kevesebb tanulónak nyílik alkalma megismerkedni a német nyelv szépségeivel. Hiszi és vallja, hogy a német nyelv közép-európai térségünkben legalább akkora, ha nem nagyobb jelentősséggel bír, mint az oly annyira preferált angol nyelv, nem beszélve arról, hogy Rácalmás németországi testvérkapcsolatával, Dransfelddel való kapcsolattartást is elősegíti a német nyelvismeret. A nyelv megmentése érdekében 2010-ben német nyelvi kört szervezett, amely mára Hoffman Mária asszony vezetésével önálló német nyelvi klubbá nőtte ki magát.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!