Púder Nélkül

2012.05.04. 05:54

Nem kellenek a csontsovány modellek

Nem foglalkoztat többé csontsovány modelleket a Vogue divatmagazin.

MTI

A "divatbiblia" németországi kiadója, a Conde Nast Verlag csütörtökön Münchenben jelentette be, hogy a Vogue összes nemzetközi kiadása vállalta, hogy aláveti magát egy hat pontból álló egészségügyi kódexnek és nem dolgozik együtt táplálkozási zavarban szenvedő, illetve 16 évnél fiatalabb modellekkel, legalábbis "tudatosan" nem.

A divatvilág egyik legbefolyásosabb hangjaként a magazin felelősnek érzi magát, hogy latba vesse súlyát a témáról folyó szakmai vitákban - közölte a kiadó.

A Vogue-nak meggyőződése, hogy szépség és egészség összetartozik - hangoztatta Jonathan Newhouse, a Conde Nast International elnöke.

Az "Egészségügyi kezdeményezés" a legtöbb országban a magazin júniusi kiadásával veszi kezdetét, csak Japánban szenved egy hónap késedelmet.

A hatpontos kódex értelmében a Vogue igyekszik "egészségtudatos munkafeltételeket" biztosítani, és kizárólag olyan modellekkel dolgozik együtt, akik "objektíven szemlélve egészségesek, és segítenek egészséges képet kialakítani a testről".

A modellnek jelentkező lányoktól kötelezően elkérik a személyi igazolványt, biztosítandó, hogy 16 éven aluliak ne kerülhessenek a kifutókra vagy a fotóstúdiókba.

Ezen kívül beindítanak egy mentorprogramot is, amelynek keretében tapasztaltabb modellek felvállalják fiatalabb kollégáik segítését.

A folyóirat emellett arra ösztönzi a tervezőket is, hogy gondoljanak "irreálisan kis méretű ruháik következményeire" is.

A Brigitte német nőmagazin már 2009-ben száműzte oldalairól a túlságosan vézna, "nullás" ruhaméretű modelleket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!