Púder Nélkül

2012.06.30. 10:56

Napszemüvegdivat: trendi még a nagy lencse

A napszemüveg öltöztet, fontos kelléke lehet a trendi szerelésnek, de azért ne feledjük, elsődleges funkciója, hogy megóvja szemünket a Nap sugarainak káros hatásától.

Péter Gyöngyi

A Nap ultraibolya sugárzásának veszélyeire rendszeresen felhívják a figyelmet a szakemberek, és szerencsére a tapasztalat legalábbis ezt mutatja célt is érnek ezek a tájékoztatók.

- Mostanra mindenki számára egyértelmű, hogy szükséges a szem védelme, vagyis nélkülözhetetlen kellék lett a napszemüveg - bocsátotta előre Kozári Jenő, egy zalaegerszegi optika munkatársa. - Napszemüvegből természetesen széles a kínálat, többféle darab közül választhat az ember: olyan nincs, amely ne védene, de mégsem mindegy, milyen darabot viselünk, vagyis a drágább nem véletlenül drágább.

 

 

Az okuláré legfontosabb eleme természetesen a lencse: a polarizáltak nagyszerűen szűrik a fénytörésből származó csillogást és vakítást, általuk élesebbnek látjuk a színeket és a kontúrokat. Ausztráliában nagy a napsütéses órák száma, így érthető módon az ausztrál szemészek által kikísérlezetett típus nyújtja a legnagyobb védelmet. A gyengébb minőségű lencse lehet karcos, anyaghibás lehet, hogy ez elsőre fel sem tűnik viselőjének , mely torzíthat és szédülést, fejfájást is okozhat. Külön kategóriát jelentenek a dioptriás napszemüvegek.

Ami a divatot illeti, az utóbbi egy-két évben nem változott különösebben a trend, derült ki a szakember szavaiból.

- A méretet tekintve idén is népszerű a nagyobb lencse, és ez nem is baj, hiszen így az minden irányból védi a szemet. Fontos egyébként az is, hogy a szemüveg illeszkedjen a viselője arcához - folytatta Kozári Jenő. - Ami a lencse színét illeti, leginkább a szürke, a fekete, a barna, illetve a zöld az, mely most közkedvelt.

A keret többféle alapanyagból készülhet, lehet fém vagy műanyag, a lényeg, hogy kényelmes legyen, illeszkedjen az orrhoz, a fülek mögött, ne lötyögjön, de ne is szorítson. Márkás szemüveghez jár, de egy puha törlőkendő és egy tok jól jön mindenféle darabhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!