Púder Nélkül

2015.01.21. 17:11

Lezárult egy fejezet a gyermek életében

Dunaújváros – A gyereknevelésben vannak mérföldkövek, amikor a baba megtanul megfordulni, kúszni, mászni, vagy kimondja az első szót.

Rengeteget hallani a hosszú szoptatás fontosságáról. Sok anyuka csinál belőle lelkiismereti kérdést, és végeláthatatlan vitákba keverednek a tápszer kontra anyatej témában. Mikor a kislányommal várandós voltam, mindenkitől azt hallottam, hogy tápszert aztán ne kapjon az a gyerek, minél tovább szoptatni kell. Aztán megszületett Lilien, és így is lett. Hét hónapos korában kezdtük el a hozzátáplálást. Aztán szépen nőtt az ételek száma, lassan már szinte mindent evett, de az anyatej továbbra is maradt. A szoptatást szépen, lassan szorítottuk korlátok közé, mert élénken élt bennem a kép, mikor – még mielőtt Lilien megszületett – én is láttam egy anyukát, ahogy szoptatta az egy éves gyermekét, és olyan furcsa érzések töltöttek el.

Jobbné Vinczellér Anita gyermekével.

Bár csak otthon és a családtagoknál szoptattam, mégis lépten-nyomon megkaptam, hogy még mindig szoptatod? De hát már olyan nagy! Én nem láttam annak. Mikor betöltötte a második életévét, néha már engem is kezdett zavarni a szoptatás, fájt a hátam, vállam, pedig naponta csak egy-két alkalom volt. Aztán egy téli napon Lilien rosszcsontkodott. A frissen vasalt ruhákat kiszedte a szekrényből és az egész házban szétszórta. Hogy megakadályozzam az újabb adag szétszórását, el akartam kapni, de kicsúszott a kezeim közül és mindketten elestünk. A fogával elharapta a száját, felszakadt neki és csúnyán vérzett. Megállt bennem az ütő. Úristen, mi lesz most Vele?? Pár perc múlva már nevetgélt, és cicit kért, bár a vérzés még nem állt el. Próbált szopizni, de a fájdalomtól nem tudott.

Hatalmasra dagadt a szája, nyugtalan voltam, ezért inkább bementünk a kórházba. Össze akarták varrni, de azt mondták, megvárják vele a reggelt. Egy éjszakát bent töltöttünk kettesben, aztán reggel újabb vizsgálat után elvetették az ötletet, jöhettünk haza. Egy hétig mondogatta, hogy amikor meggyógyul a szája, újra kér cicit, meg is próbálkozott vele, de már nem kellett neki. Azt mondja, ha majd megint pici lesz, újra fog cicit kérni. Ezzel egy újabb fejezet zárult le az életünkben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!