Púder Nélkül

2014.05.14. 21:05

Ha elmúlik a szerelem...

A családon belüli erőszakról, a válásokról és az élettársi kapcsolatokról beszélgettünk dr. Németh Judit családjogi ügyvéddel.

Szente Tünde

– Ezerkilencszáz nyolcvanhattól dolgozom ügyvédként, de az utóbbi évtizedben családjoggal foglalkozom, ezen belül főként házasságfelbontással, házastársi közös vagyon megosztással, gyerekelhelyezéssel, tartásdíj megállapításával, valamint öröklési jogokkal. Szerencsére, ha a felek meg tudnak egymás között állapodni, nem kell mindennel a bírósághoz fordulni. Az élettársi viszony mindig egy bonyolultabb helyzet, az élettársi kapcsolatból született gyermek elhelyezése, az élettársi közös vagyon megosztása, tartásdíj ügyek, gyerek elhelyezési ügyek összetettebbnek számítanak – mondja bevezetésként dr. Németh Judit.

A családon belüli erőszakot Judit szerint a média kissé túlhangsúlyozza, ennek ellenére, amikor előfordul, akkor a hatóság nem veszi komolyan, úgy gondolja, hogy valótlan a bejelentés alapja. Biztos, hogy előfordultak alaptalan esetek, de nem szabad ezekből kiindulni.

A Büntető Törvény Könyv 2013 júliusától hatályos, a kapcsolati erőszakra vonatkozó taktusát a büntető hatóság – a rendőrség – nem minden esetben alkalmazza, társadalmi előítéletesség tapasztalható az eljárásokban is:

– Akit tíz-húsz évig elnyomnak, az el sem hiszi, hogy ki lehet nyitni a száját, és tiltakozhat a vele való bánásmód ellen! Ha ez mégis megtörténik, akkor fordulnak elő azok az esetek, amikkel időnként megkeresnek. A fő probléma nem a fizikai bántalmazás, hanem a lelki elnyomás.

A Dunaújváros-specifikus esetekről érdeklődve az ügyvédnő a gyakorta hangoztatott válások számának növekedését elsősorban a női emancipációval hozza összefüggésbe: – Ebben a városban még mindig sok nőnek van munkája, elsősorban nem háztartásbeliként élnek, van önálló jövedelmük. Ha probléma merül fel a házasságban, a kereső nő könnyebben dönt a válás mellett. A 2014. március 15-ével életbe lépett új Polgári Törvénykönyvvel egyidejűleg a régi Családjogi Törvény hatályát vesztette, bizonyos rendelkezéseket a folyamatban lévő ügyekre kell alkalmazni, de már az új életviszonyokra az új szabályok érvényesek. Például az élettársi kapcsolatot családdá akkor minősíti, ha a felek legalább egy évig együtt élnek és a kapcsolatból gyermekük származik.

Németh Judit több okból sem tartja jónak az élettársi kapcsolatot (Fotó: Szente Tünde)

Az élettársi kapcsolat térhódításának okairól faggatva, dr. Németh Judit határozott válasza: – Nagyon egyszerű, nagyon drágává váltak a házasságkötések, sok olyan felesleges, Nyugat-Európából, Amerikából jövő szokást építettek be erre szakosodott cégek, amelyek miatt több millió forintba kerül az esküvő. A fiatalok boldogan ülnék meg ezt az ünnepet, csak sajnálják rá a pénzt. Hiába mondják, hogy a papír nem számít, azt kell tapasztalnom, hogy sokkal könnyebben rebbennek szét a párok, bomlik fel egy ilyen kapcsolat, ha nem vállalják fel egymást. Már tapasztalok szerényebb léptékű házasságkötéseket. Sokszor meg is rontja a felek házasságát, ha az egyik szülő tudja állni, a másik nem az esküvővel járó óriási kiadásokat. Az élettársi kapcsolatot magam sem tartom jónak. Nagyon-nagyon szívlelje meg minden nő, hogy belemegy-e, mert ők kerülnek sokszor abba a helyzetbe, hogy például az élettárs tulajdonát képező lakásból költözniük kell. A családjog tipikusan olyan terület, ahol valaha egymás iránt feltétlen bizalmat élvező, valaha egymást szerető személyek közötti konfliktust kell megoldani. Éppen ezért a megállapodásukkor rendkívül érzékenyen kell kezelni a problémájukat, mert nem lehet patikamérlegen mindent kimérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!