Púder Nélkül

2012.05.12. 11:13

Ha a tű nem ellenség - szépülés sebészkés nélkül

Jön a nyár, amikor mi nők szeretnénk minden tekintetben csúcsformánkat mutatni. A látványos változásokért azonban nem kell feltétlenül plasztikai sebészhez fordulnunk.

PLT

A nők fejében a nyári időszámítás már jóval korábban elkezdődött: a derék, csípő és comb feszesítése ugyanis egészséges módon hónapokat vesz igénybe, de az arcbőr fiatalítása és üdévé tétele is időt igényel. Szerencsére ma már olyan technikai feltételekkel, Nobel-díjas fejlesztésekkel találkozhatunk a szalonokban, amelyek lehetővé teszik, hogy amit eddig csak sebészkéssel sikerült feszesíteni, azt most néhány kozmetikai kezeléssel is meg lehet oldani. Ma a kozmetikai gyakorlatban a leghatékonyabb anti-aging kozmetikai kezelések a mezoterápiás, azaz a bőr középrétegéig terjedő eljárások, melyek tökéletesen megfelelnek a plasztikai szépítő eljárások alternatívájának. Mint sok más kozmetikai kezelés, ez is az orvosi gyakorlatból került a kozmetikába. Ez egy különleges eljárás, amellyel a hatóanyagokat célzottan a bőr megfelelő mélységébe juttatják. Mit is jelent pontosan?

 - Bőrünk szarurétege csodálatos védő gát, amely semmilyen hatóanyagot nem enged be. Ezért a mezoterápia igazi áttörést jelentett ennek a problémának a leküzdésére. A tűs, a mezorolleres és a tű nélküli mezokezelések teljes mértékben képesek áthatolni a szarurétegen, és a speciális steril hatóanyagokat közvetlenül a sejtekhez juttatják. Ezért alkalmasak a bőr szerkezetének fiatalítására, feszesítésére, pigmentfoltok halványítására és a hajhullás elleni kezelésre is  - magyarázza Lőrinczné Buzás Zsuzsanna kozmetikus mester.

 Az első eljárás, amely betört a gyakorlatba, a mezopisztoly kezelés volt.  A szerkezetbe helyezett fecskendőbe szívtuk fel a hatóanyag koktélt, amelyre egy igen vékony tű került. Apró kis lövésekkel a fecskendőből - a szaruréteget átszúrva - mélyebb rétegig jutattuk a hatóanyagot. Az eljárás félelmetesnek tűnt, de teljesen fájdalommentes volt, mivel előtte fájdalomcsillapító krémet alkalmaztunk. A kezelés közben esetleg kis bevérzések keletkezhettek, ha kis hajszáleret eltaláltunk, de ez igen ritkán fordult elő. Az eredmény viszont frenetikus volt. A mezopisztoly kezelést hajhullás megszüntetésére is használták.

A következő fejlesztés a mezoroller kezelés volt, amelynek az eszköze, a roller 540 darab apró tűt tartalmaz.

- Ezzel 10 perc alatt 500 ezer tűszúrás éri a bőrt, és a benne található fibroblasztok 6-8 héten át új, frissebb hidratáltabb bőrsejteket termelnek. Természetesen fájdalomcsillapító krémpakolást teszünk az arcra a tűhengerezés előtt, ezért szinte fájdalommentes a kezelés - mutatja a sündisznó-szerű kis hengert a komzetikus. A művelet során tiszta hyaluronsavat, vitaminokat, peptideket juttatnak a bőr közép rétegébe. Nem csak ráncsimításra és a pórusok összehúzására kiváló, de a heges bőrt is szépen simítja.

 A legújabb módszer pedig még ennél is kíméletesebb: a tűnélküli mezoterápia előtt nagy jövő áll. Ennek az eljárásnak az alkalmazását az tette lehetővé,  hogy 2003-ban két észak-amerikai orvos kutató felfedezte, hogy a sejtmembránokban a protein és az aquaporin részeket csatornák formájában meg lehet nyitni, speciálisan modifikált rádiófrekvenciával. Ezért a felfedezésért Nobel-díjat kaptak. Olyan sejtszintű áthatolást hoztak létre, nem csak a hámban, hanem a mély szövetekben is, hogy a csatornákon keresztül a sejtekben a legkülönbözőbb méretű víz- és zsíroldékony molekulákat lehetett bevinni nagy mennyiségben. Ez a felfedezés forradalmasította a lokális hatóanyag bevitelt a bőr sejtjeibe és szöveteibe.

-  Leggyakrabban hyaluronsavat és DNS-t juttatunk a bőrbe, mely a bőröregedés több síkon végbe menő folyamatait egyidejűleg és komplexen késlelteti. A tűnélküli mezoterápiás kezelésekhez akár 3-szor 4-szer is magasabb koncentrációjú hatóanyagokat alkalmazhatunk,  ezért persze maga a fiatalító hatás is 3-4-szeres is lehet. Az eredmény óriási - vélekedik Zsuzsa. 

Hajhullás meggátolására, gyulladáscsökkentésre és hajnövekedés serkentésére is használják a mezorollert, de a mezopisztolyt is. Speciálisan erre a célra kifejlesztett rollert és hatóanyag ampullát használnak ehhez a kezeléshez a kozmetikusok. A hatóanyag ampulla növekedési faktorokat, például hajnövekedést serkentő peptideket, sejtosztódást segítő faktorokat, és rézpeptideket tartalmaz. Több alkalmas kezelés szükségeltetik, de a fejbőr szinte új életre kél utána.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!