Púder Nélkül

2014.06.25. 14:42

Engedd barkácsolni!

Nagyon elgondolkodtató videó találtunk az egyik honi nőfókuszú blogon.

Kocsis Noémi

A képsorokon egy felnövekvő amerikai kislány hétköznapjain keresztül mutatják be, hogyan alakítják a még most is nagyon erősen élő nemi sztereotípiák azt, mivel fogunk nagyobb korunkban foglalkozni. A világot teljes nyitottsággal felfedezni képes kisgyermekre miként szólnak rá rendre, hogy ne piszkálja a békát, ne nyúljon a festékekhez, majd tiniként ne használja barkácsolásnál az elektromos fúrót, mert úgyis csak megsebzi magát vele. Bízza csak rá a bátyjára, az sokkal ügyesebb ebben.

A film végén a tinilány egy iskolai plakát előtt cövekel, de a tudományos szakkörbe toborzó hirdetés mögötti ajtó üvegében inkább már csak kirúzsozza a száját, majd tovább megy.

Miért is fontos mindez?

Nos, mert a filmecske szövege szerint a kisiskolás lányok 66 százaléka még kifejezetten érdeklődik a tudomány, a reáltárgyak, a matematika iránt, de a verbális ellenmunka következtében továbbtanuláskor már csak 18 százalékuk választja ezeket. Barkácsoló nőkről meg alig hallani. Ez egy rém rossz irány, ami mindenképpen változtatni kellene.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!