Púder Nélkül

2017.02.22. 17:30

Jankó Zsanett smink- és maszkmester: "Szeretem feszegetni a határokat"

Dunaújváros - Olyan szakmában dolgozom, ami kifejezetten arról szól, hogy az ember egyéniségét kihangsúlyozza, vagy éppen eltakarja - mondja Jankó Zsanett smink- és maszkmester. Vele beszélgettünk.

Hankusz Kálmán

- Nagyon mássá tudsz tenni valakit?

- Igen, és én szeretem feszegetni is a határokat, nyilván pozitív értelemben, és kell is néha, hogy az ember a komfortzónájából kilépjen.

- Csapattal, egyfajta szépségkommandóval járjátok az országot, és alakítotok át embereket. Ez olyan izgalmasan hangzik. Mi ennek a lényege? Egyáltalán kikkel foglakozik egy ilyen szépségkommandó?

- Sminkes, fodrász, fotós, stylist tagjai vannak csapatnak, havonta egyszer a fővárosban, a többi hét végén pedig az ország különböző városaiban jelenünk meg. Jórészt nőkkel foglalkozunk, ők talán jobban igénylik ezt, de vannak férfiak is a jelentkezők között. Hozzák a ruhát és önmagukat, mi pedig kis útmutatóval szolgálunk frizurakészítésben, öltözködésben, egy új stílust mutatunk. Abszolút önbizalomnövelő hatása van a végeredménynek.

Olyan ez, mint a képzőművészet, az alany a festő vászna, a végeredmény pedig igazi alkotás

- Hogy működik ez a gyakorlatban?

- Eljönnek a hölgyek, ritkábban az urak, mi segítünk nekik ruhát válogatni, hozzá a kiegészítőket, kapnak egy frizurát, sminket, műkörmöt. Komplett portfóliót készítünk, ha igény van rá. A leglényegesebb, azt hiszem, hogy mutatunk egy új irányvonalat és ezután bátrabbak lesznek, akik ezt már kipróbálták. Meglepő, ha azt mondom, hogy időnként még a férfiakat is sminkeljük? Természetesen nem a nőkkel azonos módon, de finom változata a sminknek létezik a férfiaknak is.

- Amikor leül egy alany elétek, mennyire fontos a belső?

- Nekem nagyon fontos. Ugyanis amit látok rajta, amilyen a kisugárzása, annak megfelelően alakítom a külsejét. Nálam a smink nem a sminkelésről szól, inkább lélekápolásról. Beszélgetünk és kialakul egy kép a személyiségéről, ez fog tükröződni a külsőben. Az a tapasztalatom, hogy a nők 95 százaléka önbizalomhiányos.

Kérdés, miért? Már bocsánat, de 90 százalékban a férfiak miatt! A maradék 5 százalék az valóban jogos. Sokszor a legszebb nők a leginkább önbizalomhiányosak. A férfiakra ez nem jellemző vagy inkább pont az ellenkezője igaz. Az önbizalomhiányon sokat tudunk segíteni, bár leginkább a külsőn végbemenő változás a szembetűnő, de mint mondtam, ez leginkább lélekápolás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!