Púder Nélkül

2011.03.29. 10:55

Dombóvári Vanda igazi klímanagykövet

Afrikai életképek, nyersfa bútorok, zöld és pasztell kiegészítők – Dombóvári Vanda, az RTL Klub műsorvezetője a természetességre esküszik, igyekszik élővé varázsolni otthonát.

Szabados Judit

Öt éve vásárolta a kelenvölgyi lakását Dombóvári Vanda, amit azóta igazi otthonos kis kuckóvá varázsolt, ami nemcsak a pihenés, de a rendszeres baráti összejövetelek színterévé is vált.
- Ez az első saját lakásom. Ugyan szülői segítséggel, hitelre vásároltam, de mégiscsak az enyém. Az volt a vágyam, hogy olyan otthonom legyen, ami vadonatúj és én rendezhetem be. Olyannyira új volt, hogy még konyhabútor sem volt benne, épp, hogy befejezték a házat, mikor rátaláltam. Vagy a lakás talált rám? Már nem is tudom – meséli a folyton mosolygó műsorvezető.
– Az egyik fő szempont az volt, hogy legyen benne gardróbszekrény. Mindig nagy vágyam volt, hogy a ruháknak meglegyen a maguk helye, külön lehessen szortírozni a különféle darabokat. A tágas terasz volt még nagy vágyam, és hogy világos legyen a lakás – sorolja a választás fő szempontjait.
– Kinn, a külvárosban nézegettem lakásokat, közel a munkahelyemhez, ahová biciklivel járok. Csendes kis lakópark, nagyon családias, takaros hely. Szeretem a szomszédokat, vidéki lányként megszoktam, hogy mindig megkérdezzük egymástól, hogy vagyunk, bekopogunk a másikhoz. Ez itt is érvényesül, kicsit emlékeztet a barátságos vidéki hangulatra. Nagyon klassz hely, sok fiatal él itt – lelkendezik Vanda.


A lakásban a kedvenc helye az amerikai konyhás nappali. – Nagy baráti összejöveteleket szoktam rendezni, olyankor a nappaliban terítek meg, de mégis egy légtérben vagyunk, míg főzök vagy felszolgálom a tíz fogást. Annál kevesebbet egyszerűen nem tudok főzni, mert nagyon szeretek főzőcskézni, sokat is sürgök-forgok a konyhában. Igazi olaszos hangulat alakul ki ilyenkor – meséli a műsorvezető.


A nappaliban csupa zöld és natúr színű minden, a függönyök, a kanapé. A bútorok nyersfából készültek, minden természetes hangulatot áraszt, Vanda pasztell és fehér színekkel lágyította a zöld színkavalkádot. – Rengeteg növényem is van, imádom, ha minden élő, a természetet idézi. Ápolgatom a virágokat, beszélek hozzájuk. Nemrég kaptam egy lila orchideát is, állítólag szerencsét hoz, próbáltam abszolút központi helyre rakni.


A lakás legjellegzetesebb elemei a hatalmas afrikai életképek. A nappali, a háló és a kisszoba is tele van velük. – Egy párizsi bolhapiacon találtam őket, nyers földszín és narancsos árnyalat érvényesül rajtuk, ami remekül paszszol a szobák hangulatához – magyarázza a műsorvezető, aki hozzáteszi, otthona nem egy trendi enteriőr, semmi futurisztikus vagy modern letisztultság nem jellemzi. – Az Afrikához való vonzalmam leginkább a képekben érvényesül, de hihetetlenül vonz ez a földrész. Még sosem jártam arra, de Kenyába nagyon szeretnék eljutni. Ezek a képek kicsit azt a vidéket idézik, erre emlékeztetnek – mondja Vanda.

Természetszeretetét jellemzi, hogy energiatakarékos izzók, tucatnyi gyertya és konnektorból kihúzott elektronikai eszközök vannak mindenfelé. Mint klímanagykövet, Vanda otthonában is odafigyel arra, hogy ne pazarolja az áramot. – Ha nem feltétlenül szükséges, nem is kapcsolok villanyt, a baráti összejövetelekkor is remekül kiváltja a gyertya a lámpák fényét. – Amire még nagyon vágyom, az egy kandalló, hisz a családi élet egyik szimbóluma, de sajnos ebben a lakásban nincs helye. Nem férne el, másrészt pedig attól tartok, kivitelezhetetlen is. Olyanok a terek, hogy egyszerűen nem illik bele – mondja.
 – Úgy érzem, kialakítottam már a saját stílusomat, nagy változtatást már nem is tervezek. Forgatom az újságokat, érdekel a lakberendezés, és ki nem hagynék egyetlen lakberendezéssel kapcsolatos kiállítást sem, de sajnos időben nem tudok sokat szánni erre. Néha a bútorokat azért tologatom, de mindennek megvan már a maga, kialakult helye. Ha külföldön járok, inkább vásárolok egy-egy olyan apróságot, amivel feldobhatom a nappalit – mondja a vidám, tipp-topp műsorvezető.  

Dombóvári Vanda tudatosan óvja a környezetét, ha nem muszáj, nem kapcsol villanyt, inkább hangulatos gyertyákat gyújt, a telefontöltőt sosem hagyja bedugva a konnektorba, és a tévét is rendszerint teljesen kikapcsolja, ha nem nézi. Ritkán jár autóval, ahová csak teheti, biciklivel megy. Klímanagykövetként a környezetvédelem és az energiatakarékosság is kulcsszerepet tölt be az életében, nemcsak az energiával igyekszik spórolni, de a szemetet is szelektíven gyűjti.

Szerző: Szabados Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!