Púder Nélkül

2012.06.07. 07:27

A keretbe foglalt napvédelem

Székesfehérvár - A napszemüveg viselése ma már mindenkinek kötelező, de nem árt tudni néhány fő szabályt: milyen színű lencsét válasszunk például vezetéshez?

S. Töttő Rita

A napszemüveg formája és stílusa mellett ugyanolyan, ha nem fontosabb, hogy milyen lencsét tartalmaz. A megfelelővel óvjuk szemünk egészségét és komfortérzetünk is jelentősen javulhat. Frenkó Ibolya optometrista segít:
 
- A lencse színét a viselője dönti  el, melyiket érzi nyugtatóbbnak. A  keret színe is lényeges, hiszen azzal kell leginkább harmonizálnia. Vezetéshez a barnát, éjszakai vezetéshez a sárgát javasoljuk, mivel mindkettő kontraszt fokozó.

Fontos a lencsék UV szűrése is, amit az optikai szaküzletek készülékeivel mérnek be. Ez azért is fontos, mert sokat beszélünk a bőrünk védelméről, ennél kevesebbet a szeméről. 

- A nem megfelelően megválasztott lencse gyulladásokat okozhat a kötőhártyán és szaruhártyán, a szemlencsében és a szemfenéken pedig komoly elváltozásokat idézhet elő - teszi hozzá a szakértő, aki szerint a  napszemüveg akkor jó, ha minél többet takar, alul-felül-oldalt, ugyanis az újabb kutatások megállapították, hogy a sugarak elég nagy része nem elölről jut a szembe. A  lencse anya műanyag és üveg is  lehet. Autóvezetéshez a polarizált és a fényre sötétedő lencséket ajánlja Ibolya, horgászáshoz viszont például világos sárgát, síeléshez és más  vízi sporthoz pedig egy speciális lencsét javasol. A többi pedig már rajtunk és a pénztárcánkon múlik...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!