Púder Nélkül

2012.08.01. 15:36

A bottal gyaloglás technikája tanulható

Egyre több olyan botos sétálót látni, akik szeretnék élvezni a botokkal való gyaloglás (Nordic Walking) jótékony hatásait, de nem ismerik a botok használatának helyes módját.

Merklin Tímea

Szakértőnket, Bojtor Ildikó személyi edzőt kérdeztük, mik a Nordic Walking legfontosabb szabályai.

- Ajánlott a botok használatát hozzáértő segítségével elsajátítani. A botok magasságának a beállítása ugyanis függ a kliens testtartásának, vállövének sajátosságaitól - tudtuk meg Bojtor Ildikótól, aki képzett instruktor, alkalmasint maga is tart tréninget érdeklődőknek.

 

 

Az instruktor először a tanítvány természetes járását figyeli meg, hogy szükség esetén korrekciót javasoljon.

Lényeges: a gyaloglás közben a botok mindig érintkezzenek a talajjal! Laza csuklóval, a botot elengedve vállból lendítjük előre a botot, a kívánt helyzetig.

Vízszintes talajon a lépéstávolság közepéig, emelkedőn a lábujjak párnájának vonalához, lejtőn a sarkakhoz közelítünk és támasztjuk meg a botokat. A botok markolatát ekkor fogjuk meg és egy toló mozdulattal segítjük az előrehaladást.

A karokat használhatjuk szimmetrikusan, vagy ellentétes lendítéssel, különböző ütemezéssel, ahogy a terep és az erőnlét megkívánja. Legfőbb cél a térd- és csípőizületre ható terhelés csökkentése anélkül, hogy a vállizületet túlterhelnénk. Érdemes egy-két órát a tanulásra szánni, hogy aztán jókat kirándulhassunk a szabadban!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!