Púder Nélkül

2015.05.13. 10:37

Palya Bea egyre tudatosabb a magánéletben is kislánya születése óta

Veszprém - A saját középpontunk az egyetlen hely, amihez igazodni kell, az összes többi nem érdekes - vallja Palya Bea énekes, aki azt üzeni a nőknek, hogy beszélgessenek bátran, mondják el a történeteiket, mert minden történet normális, minden egyedi szín történet és hangulat fontos.

Kutasi Zsófia

Palya Beával a Nő című albumának veszprémi bemutatója kapcsán beszélgettünk.

- Nyilatkozta, hogy a gyermeknevelés is folyamatosan inspirációt ad az új dalokhoz. Mi ihleteti meg ezen a téren?

- Számomra nehéz volt az anyává válás folyamata. Rengeteg érzelem felszabadult ennek kapcsán, ezeket csatornáztam a dalokba. Nagyon intenzív volt a várandóságom, sok érzelmi völggyel és heggyel, a születés csodálatos élményével, aztán a gyermekágy nehezebb hullámaival. Örülök, hogy volt bátorságom mindezt a dalokba írni. Nagyon fontos volt nekem, hogy az anyaság háborgó tengerén mentőcsónakot találjak a dalok által. A szülés, születés nagyobb, mint én, az meghaladja az egyént, elsodorja, viszi a hullám, legalábbis én így éltem meg. Rengeteg nőtől kaptam támogatást ez idő alatt. Ez inspirálta a Hívlak téged című dalt, melyben a nőket hívom egybe és abban hangzik el a lemez számomra legfontosabb sora, hogy hívlak, hogy a kislányomnak más legyen . Az anyává válással sokkal jobban érzem, tudom az ősök láncában elfoglalt helyemet. Hiszen fordult egyet az idő kereke, a gyerekem viszi tovább majd azt, amit én elkezdtem. Remélem, neki sokkal jobb lesz. És ezért nagyon megéri dalokat csinálni nekem.

– Lett egy jó adag bátorságom ahhoz, hogy még inkább belülről írjak dalokat – nyilatkozta Palya Bea
Fotó: Kutasi Zsófia

- Milyen szempontból szeretné, hogy a gyermekének jobb legyen?

- Sokkal könnyebb és szabadabb életet szeretnék neki. Szerintem nem volt nehezebb gyerekkorom, mint másnak. Falun nőttem fel, ahol a külső megítélés számít, a falu a szájára vesz és ez egy fontos félelem. Én pedig kimondok olyan dolgokat, amelyek szégyenletesnek számítanak.

- Miért tartja fontosnak a kimondást?

- Minden, amit visszatartok, az fagyaszt, minden, amit kirakok, az élőbbé teszi a kapcsolatokat. Ezért is van egy dalom az abortuszról. A meg nem született gyermekek témája szinte minden nőnél előkerül. A visszatartott dolgok lentről irányítanak és sok érzés, könny, el nem mondott mondat kapcsolódik hozzá. Én azt tapasztalom, hogy amint ezeket felhozom, már nem irányítanak. Megosztani a saját történetemet, ez az út szerintem. Megosztott bánat fele bánat, megosztott öröm kettős öröm.

- Önt hogyan változtatta meg mindez?

- Lett egy jó adag bátorságom ahhoz, hogy még inkább belülről írjak dalokat, olyan területekről is beszéljek, amelyeket szégyen takar el. Például hogy van-e szex a házasságban a gyerek születése után. Ez nem csak az én témám. Miért ne lehetne erről normálisan, szeretettel beszélni? A szexről való normális beszéd az oktatásból is hiányzik, nagyon kevesen tudnak róla szégyen és személyes szorongás nélkül beszélni. Ezért a kicsi gyerekeink, meg a kamasz korú gyerekeink is ezt a szégyent és szorongást viszik tovább. De én hiszek abban, hogy ezen lehet változtatni, lassan, apró lépésenként, finomsággal. Pont úgy, mint egy jó szeretkezésben.

- Említette, hogy a párkapcsolatában is máshogy lát dolgokat.

- Folyamatosan változik az életem. Korábban, ha konfliktus adódott a párommal, sokszor elfutottam, de már ez nincs így. Van egy gyerekem, akit az apjával, az ő másik közvetlen forrásával szeretném együtt felnevelni. Nagyon nagy erő kell ahhoz, hogy ne a régi barázdákban járjak, de ebben a maradásban én növekszem és érek.

- Mi segíti ebben a lelki munkában?

- Önismereti tanulmányok, mindenekelőtt. Aztán folyamatosan írok a saját történéseimről, melyeket megosztok a barátaimmal. Egyre kevésbé unatkozom és egyre több az ötletem, a lelki munka kimeríthetetlen forrás a dalírás szempontjából is. Ami mozgat belül, az biztosan dallá tud tömörülni bennem. Megyek egy úton, amelyet néha lefényképezek dalok és albumok formájában, de a szekerem folyamatosan halad és változik a táj. A kapcsolatomnak is minden nap más színezete van, más érdekel benne, máshogy látom a páromat. Minden nőnek kívánnám, hogy beszélgessenek bátran, mondják el a történeteiket, mert minden történet normális és nincs egy olyan norma, amihez igazodni kellene, például hogy milyen a jó anya vagy a jó feleség. Minden egyedi szín történet és hangulat fontos. Szerintem a saját középpontunk az egyetlen hely, amihez igazodni kell, az összes többi nem érdekes.

- A népdalénekes kategóriából végleg sikerült kitörnie?

- Szerintem igen, dalíróként ismernek ma már, a Nő lemez áttört egy falat. Egyre többen értik, hogy miben van az én erőm: újat tudok létrehozni a régi dolgok talaján.

- Mik a tervei?

- Rengeteg tervem van! Folyamatosan utazom, ilyenkor nézőpontot tudok váltani, ránézek, mit is csinálok én odahaza. Az anyasággal kapcsolatban is rengeteg tervem van, ami mind gazdagítja a kislányom életét. Gyereklemezeket is írok, ott van három duzzadó fájl a gépemben. És bár szeretem saját sikerességemet, a világhírnél mégis sokkal jobban érdekel egy Föld körüli utazás!

Palya Beáta, ismertebb nevén Palya Bea (Makó, 1976. november 11. ) Prima-díjas és kétszeres Artisjus-díjas magyar népdalénekes, előadóművész. 2005-ben alapított együttest, de szólóban is fellép. 2008-tól éneket tanít és zenei mentorálással is foglalkozott. Első, önéletrajzi esszékötete Ribizliálom címmel 2011 októberében jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!