Púder Nélkül

2012.03.08. 05:29

Nők Napja: kemény asszonyok harcolták ki

Ötven évvel ezelőtt még a nők egyenjogúságáról szólt március 8-adika, ma már csak a virágcsokrokról és a bonbonokról.

duol.hu

1857-ben nem virágokat, hanem emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követeltek azok a nők, akik New York-ban tartottak tüntetést.

1866-ban még komolyabb követeléseik voltak: a nők egyenlőségének kérdése egyre inkább előtérbe került. A Nemzetközi Munkásszövetség első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Megpróbálták lerombolni a régi sztereotípiát, miszerint a nőnek otthona van a helye.

Az 1899-ben kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén Clara Zetkin beszédében kihirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.

Az első nemzetközi nőnapot 1909-ben, az Egyesült Államokban tartották meg.

1910-ben hozták azt a határozatot, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközileg is nőnapot tartanak.

1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot.

1917. március 8-án vált véglegessé a nőnap dátuma. Ezen a napon nők tüntettek Oroszországban kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek.

Magyarországon először 1913-ban csatlakozott a nőnapi felhíváshoz, egy évvel később már országszerte rendezvényeket tartottak. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg.

Ma már nyoma sincs ennek a munkásmozgalmi hangulatnak, ha március 8-ról van szó. Ez a nap csak a hölgyekről, a csokoládékról és a virágokról szól. Mára csak az ajándékozásról szól, amikor a férfiak hölgyismerőseik előtt tisztelegnek. Ezen a napon a munkahelyeken, az iskolákban összefognak a férfiak és a fiúk, hogy meglepjék egy kis virágcsokorral a hölgyeket. Nagymamák, anyák, feleségek és lányok kapnak kisebb-nagyobb meglepetéseket férfitársaiktól.

1957-ben eszükbe sem jutott a nőknek, hogy az ő harcias természetük ilyen kellemes nappá varázsolja majd március 8-át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!