Púder Nélkül

2012.01.08. 08:00

Trendi a derékig kivágott

Hátul nyitott, a test vonalát enyhén követő ruhát ölt magára az idei báli szezonban az, aki szeretne lépést tartani a divattal.

Erős D. Zoltán

Vízkeresztkor, január 6-án véget ér a karácsonyi időszak és kezdődik a báli szezon. Aki hivatalos egy-egy összejövetelre, már törheti a fejét, mit is öltsön magára. A helyes döntéshez Krajczár Béláné zalaegerszegi ruhaipari mérnök tanárt, stíluskommunikátort hívtuk segítségül.

A szakember elöljáróban elmondta, a ruhaválasztást meghatározza a protokoll: ha a meghívón „white tie” előírás szerepel – például egy Operabál esetében –, akkor az urak számára egyértelmű a frakk, a fehér ing és fehér csokornyakkendő, a hölgyeknek pedig nagyestélyi, mely valóban földig ér, a cipő sem látszik ki alóla, és szükséges a hosszú kesztyű. A „black tie” a férfiaknak szmokingot, fehér inget és fekete csokornyakkendőt ír elő, a nőknek estélyit. Igaz, a többség ritkán találkozik efféle elvárással, vannak azonban szabályok, melyekhez illik tartani magát minden bálozónak. Alapvető, hogy az alakjának megfelelően válasszon öltözéket mindenki.


– Az estélyihez, legyen az bármilyen, magas sarkú cipő illik, ha bálba megy az ember, más a frizurája, a sminkje is – sorolta a szakember. – Ami a ruhát illeti, vonalvezetése enyhén a test vonalát követi és hátul nyitott, akár derékig kivágott. Divatos az asszimetrikus ruha, vagyis az egyvállas, trendi a fodor és a csipke is, ez utóbbinál persze ügyelni kell, a szakértő egyből észreveszi, ha nem minőségi... A báli ruha alapanyaga brokátselyem, organza, taft lehet, a fiatalok körében pedig különösen népszerű a tüll.

Az alkalmi ruhák színében a visszafogottság a meghatározó: egy rozsdabarna, mályvás barna színt például kombinálhatunk lila árnyalattal, de semmiképpen se rikító változatával. A fekete örök darab, nem foghatunk mellé vele, de egy kis rafinéria – redőzés, fodor –, nem árt. Divatos a piros is, ám azt tudni kell, ha valaki bármiféle feltűnő, rikító színt visel, egészen biztosan rászegeződik minden szempár. – Nyilvánvaló, ha az embert egy elegánsabb rendezvényre invitálják, felveszi azokat az ékszereket, melyeket hétköznapokon nem hord. Túlzásokba azonban ne essünk: egy nyaklánc és maximum három gyűrű bőven elég, hosszú, vállig érő fülbevalóhoz pedig egy szerényebb karkötő - tanácsolta Krajczár Béláné.Szerző: Péter Gyöngyi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!