Púder Nélkül

2012.01.20. 16:43

Erőszakkal levetkőztettek nőket nadrágviselés miatt

Blantyre - Mintegy kétezer nő tüntetett pénteken a dél-afrikai Malawi legnagyobb városában, Blantyre-ban tiltakozásul az ellen, hogy közülük többeket nyilvános helyen erőszakkal levetkőztettek, mert nadrágot viseltek.

PLT

A tüntetőkhöz csatlakozott Joyce Banda alelnök is, hogy kifejezze szolidaritását nő társaival. A hosszú fehér ruhát öltött Banda Bob Marley "No woman, no cry" című dalára táncolt a tüntetőkkel.
   
Ez utóbbiak közül egyesek olyan pólót viseltek, amelyen Béke, illetve "Árus, nálad vásárolok, mégis levetkőztetsz?" felirat volt olvasható.
   
A megmozduláson a kormány több tagja és ellenzéki vezetők is megjelentek. Banda maga is az ellenzék egyik vezéralakja azóta, hogy összeveszett Bingu wa Mutharika elnökkel.
   
A malawi rendőrség szerdán bejelentette, hogy őrizetbe vett tizenöt "bűnözőt", vándorárust és dologtalant, akik a fővárosban, Lilongwében nőket támadtak meg, levették nadrágjukat és pólójukat, majd a pénzüket is elvették. Bingu wa Mutharika elnök csütörtökön kiállt a nők mellett, mondván hogy azt viselnek, amit akarnak, s a nadrág szerinte jobban is védi a nőket, mint a szoknya.
   
A világ egyik legszegényebb, mélyen konzervatív beállítottságú országában Kamuzu Banda három évtizedes önkényuralma alatt a nők nem viselhettek nadrágot, a tilalmat csak 1994-ben oldották fel.

Forrás: MTI/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!