Púder Nélkül

2011.10.28. 07:30

Zuhany és mikrofon - Cuki kislányból érett jazzénekesnő

Már kétéves korában énekelgetett, igaz, csak karácsonyi dalokat. Akkor azt mondták rá: "milyen kis cuki..." Mára azonban lassanként jazzdívává érik a huszonéves fehérvári hölgy, Vörös Janka.

PLT

- Korán beleszerettem a jazzbe, mivel apa zenészként állandóan hurcolt magával a koncertekre - emlékszik Janka a gyerekkori évekre. - Főként a  big band nyerte meg a tetszésemet: hatéves koromtól rendre ott voltam a Hang-Szín-Tér Big Band próbáin. Iskolásként először lerajzoltam magam gitárral, de ez nem tetszett,  elhessegettem az ötletet, hogy gitáros legyek. Egy évig zongorázni tanultam, de mivel kötelező volt, ettől is elment a kedvem. Aztán egyszer  karácsonyra kaptam egy jazzalbumot: itt hallottam, hogy big band zenekar kíséri az énekest. Nyolcadikos koromra elhatároztam:  én márpedig énekes leszek, méghozzá  big band bandában.

Csakhogy nem ment minden úgy, ahogy a mesében.  Janka  először még saját maga előtt sem mert dalra fakadni.
 - Egyszer a zuhany alatt nekiálltam felvenni a mobilommal, ahogy énekelek... Nos, a végeredmény katasztrofális volt. Azt mondtam,  inkább kiugrok az ablakon, mert rémes a hangom, hogy lesz így énekes belőlem? Apa erre csak azt mondta: menj el a Kelemen Angelikához. Persze erre is csak úgy tudott rávenni, hogy elhitette: á, dehogyis kell énekelnem a meghallgatáson... Aztán persze kellett.

A bátortalan hölgyet azonban pártfogásába vette az országszerte ismert  jazzénekesnő, s a fehérvári közönség egyszercsak azt látta, a színpadon nemcsak Vörös Tamás, de lánya, Janka is megjelenik, mégpedig a  mikrofon mögött. Hamarosan saját zenekarával is fellépett, s minden koncerttel egyre magabiztosabb lett.
- Nagyon sokat köszönhetek Angelikának. Az ő hatására kezdtem el hinni magamban.  Az első igazán nagy kudarcon is túltettem magam: amikor 2009-ben  jelentkeztem a zeneakadémia jazz-tanszakára, nem vettek fel.

Tavaly azonban felvételt nyert a csepeli zeneművészeti főiskolára. Azóta ingázik Fehérvár és Budapest között, iskolába jár, s közben tanít is, hogy hozzájáruljon a költségek fedezéséhez.
- A tanítás egészen új dolgokra világít rá. Olyasmit kell érthetően elmagyaráznom, ami számomra egyértelmű, de másnak nem; így  azt hiszem, jobban elmélyül a tudásom.

Az ifjú énekesnő nemrég új formációval jeletkezett: a Vörös Janka Grouppal már ötödik fellépésükre készülnek.
- Szeretném, ha az emberek ismét járnának élő koncertekre, s ez alól a jazz se lenne kivétel. Úgy vélem, a legtöbben elkönyvelik a jazz-zenét valamiféle katyvasznak, ami sem szórakoztató, sem könnyed. Én olyan számokat énekelek, amelyek, bár zeneileg sok tudást feltételeznek, mégis érthetőek, kellemesek: a jazzt a poppal ötvözöm. A jövőmet a színpadon képzelem el: szeretnék olyasmit adni az embereknek, amitől sokkal vidámabb lesz a világ.

Szerző: Lovász Lilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!