Púder Nélkül

2011.10.29. 12:34

Winona Ryder negyvenéves

Október 29-én ünnepli 40. születésnapját Winona Ryder amerikai színésznő, akit 1997-ben beválasztották a világ 50 legszebb embere közé.

PLT

Az MTVA-Sajtóadatbank portréja a színésznőről:

Eredeti neve Winona Laura Horowitz, első keresztnevét minnesotai szülőhelyéről, a másodikat a családdal baráti viszonyban álló Aldous Huxley író felesége tiszteletére kapta (öccsét Jurij Gagarinról nevezték el). Irodalommal foglalkozó szülei kiváló kapcsolatot ápoltak Timothy Learyvel, a hippi mozgalom gurujával, akit lányuk keresztapjának is felkértek, valamint a "beatnemzedék" költőivel is. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy Winona gyermekkora nem szokványosan alakult, hétéves korától kommunában élt, ahol még áram (ebből következően televízió) sem volt.
   
Tízévesen ment először iskolába, ahol osztálytársai fiúnak nézték, az ezt követő verekedés után eltanácsolták, ezután magántanuló lett, párhuzamosan színiiskolába járt. Tizenhat évesen szerepelt először filmben, s ekkor változtatta meg vezetéknevét Mitch Ryder, apja kedvenc énekese után.
   
Első jelentősebb szerepét 1988-ban a Tim Burton rendezte Beetlejuice - Kísértethistóriában kapta, ezután sorra érkeztek a felkérések. A Keresztapa harmadik részét betegsége miatt kénytelen volt visszautasítani, de a Sellőkért már Golden Globe-díjra jelölték, sőt az anyját játszó Cher egyik videoklipjében is feltűnt. Az igazi elismertséget 1990-ben a szintén Tim Burton rendezte Ollókezű Edward hozta meg számára, filmbeli partnerével, Johnny Depp-pel egy időre magánéletüket is összekötötték.
   
Az Éjszaka a Földön című filmben az egyik jelenetet kifejezetten rá írta a rendező Jim Jarmusch, majd Coppola Drakula-feldolgozásában ő volt a vérszívó gróf szerelme. Oscar-díjra először 1993-ban Az ártatlanság kora című történelmi drámában jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriában, alakításáért a Golden Globe-díjat meg is kapta. A következő évben már a legjobb főszereplő kategóriában izgulhatott a Kisasszonyok című romantikus, kosztümös filmért, majd az Isabelle Allende regénye alapján parádés szereposztásban készült Kísértetházban tűnt fel.

Winona Ryder több tucatnyi filmet forgatott, szerepelt az Alien-sorozat Feltámad a Halál című negyedik darabjában is, amihez nem kis bátorságra volt szüksége: a jelenetek egy része víz alatt játszódott, a színésznő pedig, mióta 12 évesen majdnem megfulladt, víziszonyban szenved. A 2000-ben készült Ősz New Yorkban című szentimentális alkotásban Richard Gere volt a partnere, s "kiérdemelték" a jelölést a legrosszabb párosnak járó Arany Málna-díjra.
   
Nevét 2001-ben írták le a legtöbbször a lapok, bár ennek egyáltalán nem örült: áruházi lopáson érték ugyanis, s bár a börtönt elkerülte, pénzbüntetésre és 480 óra közmunkára ítélték. A kényszerű szünet után karrierje újra lendületet vett, az utóbbi évtizedben olyan filmekben szerepelt, mint a Pippa Lee négy élete, a Star Trek, a tavalyi Fekete hattyú és az idén bemutatott A dilemma. Érdekesség, hogy Anna Frank naplójának felolvasásáért Grammy-díjra is jelölték 1995-ben.
   
A saját bevallása szerint szorongással és depresszióval küzdő színésznőt 1997-ben beválasztották a világ 50 legszebb embere közé. Több mint tíz éve van csillaga a hollywoodi hírességek sétányán, szenvedélye a hollywoodi sztárok relikviáinak gyűjtése.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!