Púder Nélkül

2011.08.21. 06:06

Henna - Jobb, mint a tetoválás

Mi az? Már az ókorban is közkedvelt volt, főként Indiában és az arab országokban, néhány évtizede pedig a nyugati kultúrákban is megjelent. Azóta töretlen a fejlődése, sőt, a természetesség előtérbe kerülésével a tetoválás komoly kihívójává vált.

PLT

A hennával készült testfestéssel most, a nyári szezonban leggyakrabban a strandokon találkozhatunk. A hennázással foglalkozó veszprémi Bozsik Kitti szintén többször alkot a Balaton-parton. Közel öt éve kezdte el, véleménye szerint a testfestés - bár régóta hódít hazánkban is - népszerűsége töretlen.

- Több formája alakult ki az idők során, a legújabbnak a csillámtetoválás tekinthető. Ennek lényege, hogy először testragasztóval bekenjük a bőrfelületet, majd erre a rétegre szórjuk a különböző színű csillámport, végül (körbe-) kontúrozzuk. Sokan használnak festést segítő sablonokat, én jobban szeretek szabad kézzel dolgozni. A csillámtetoválás szerintem az egyik leglátványosabb, igaz, a legdrágább is. Egy tenyérnyi méretű alkotás például 2500-3000 forintba kerül.

Kittivel legutóbb a Művészetek völgyében találkozhattunk, ott a hennázáson kívül arcfestéssel is foglalatoskodott. Más "művészeti ágak" iránt is érdeklődik, szalvétával, gipsszel, de még csuhéfonással is szívesen tölti idejét.

- Arcfestésnél a gyerekek imádják a vidám, színes állatfejeket. A hennamotívumok közül pedig még mindig kedvelt a bokára festett delfin vagy a lapockára készített oroszlán, de ezek egyre inkább idejétmúltak. A ma slágerei inkább a nonfiguratív vagy növényi motívumok, de divatban vannak még a kínai írásjelek is. Tőlem legtöbben a tetováláshoz hasonlító, fekete hennával készített ábrákat kérik.

Kevesen tudják, hogy bár nem ez az elterjedtebb, az eredeti henna növényből készült festék vörösesbarna színű. A fekete már mesterséges festékanyagokat is tartalmaz, éppen ezért az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki. Ennek tünetei a leégéshez hasonló bőrpír, viszketés, olykor felhólyagosodás és hámlás.

A természetesség jegyében ma már szívesen alkalmaznak csak eredeti színű növényi hennát, ami nem tartalmaz egészségkárosító összetevőket. Sokan éppen azért választják a hagyományos tetoválás helyett, mert bőrbarátabb, és nem lehet megunni, mert néhány hét alatt lekopik. Ezért az előbbivel ellentétben eltüntetése nem kerül százezrekbe. Egy-egy kép - mérettől függően - hamar elkészül, és hatalmas előnye, hogy teljesen fájdalommentes.

- Legszívesebben a természetes, alapszínű hennával dolgozom, ami olcsóbb is, a kétszázötven grammos kiszerelés öt-hatezer forintba, a feketéből a tízgrammos csomag nyolc-tízezerbe is kerülhet.

 

Ritka növényből nyerik a festéket

A hennázáshoz használt festéket az Afrika szubtrópusi területein és Dél-Ázsiában honos henna nevű növényből nyerik. A benne található színezőanyag-tartalom a levélrészben a legmagasabb.

Több fiatal nőről készült kisplasztika került elő a Krisztus előtti 1500-tól 500-ig tartó időszakból, akiknek keze hennafestéssel díszített. A termékenység és a fiatal női lét e korai összekapcsolásából eredeztethető a "Henna estéje" kifejezés, mely a házasulandó fiatal nő esküvő előtti estéjén történő, szertartásszerű hennafestésre utal. A Henna estéje széles körben elterjedt, ünneplik a zsidók, muszlimok, hinduk is, akik főként a menyasszonyt, de esetenként a vőlegényt is hennafestéssel díszítik az esküvő előtti éjszakán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!