a helyzet

2017.11.25. 06:30

Előretolt Helyőrség

Demeter Szilárd

Egy ismerősöm szerint a magyar kultúra irodalomcentrikus. Ezt azzal bizonyította, hogy Magyarországon többen tanítanak irodalmat, mint ahányan egyáltalán olvasnak filozófiát.

Olyan nagyon nem csodálkoztam ezen. Nekünk, magyaroknak nagyon jó történeteink vannak. Az anyanyelvünk pedig hihetetlenül gazdag, ezért szépen és élvezhetően el is tudjuk mesélni azokat. Nyelvünk él, és mi a nyelvünkben élünk.

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) ezért indított elsőként irodalmi műhelyt. Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia már második éve biztosít ösztöndíjat és jó körülményeket közel nyolcvan, a Kárpát-medence minden szegletéből felsereglett ifjú tehetségnek ahhoz, hogy mindazt, ami megtanulható az írásmesterségből, elsajátítsák, és hogy nyugodt körülmények között alkothassanak.

A legfontosabb feltételünk: olvasható irodalmat műveljenek.

Ne a kritikusoknak, ne az írókollégáknak, ne a nagybetűs szakmának írjanak. Hanem az olvasóknak. Mára annyira megizmosodtunk, hogy elérkezettnek láttuk az időt egy irodalmi-kulturális melléklet kiadásának. Tervünk találkozott e lapok kiadójának elkötelezettségével, így ma már kézhez is kapják a kedves Olvasók az első, bemutatkozó kiadványunkat. Idén még karácsony környékén jelentkezünk egy ünnepi összeállítással. És jövőre hetente fogunk megjelenni, bekopogunk Önökhöz abban a reményben, hogy lesz mit mesélnünk egymásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!