A Helyzet

2017.11.21. 06:30

Amerikából jönni

Toót-Holló Tamás jegyzete

Toót-Holló Tamás

Enyhén szólva is megosztónak bizonyult az amerikaiak épp november 7-ére időzítve kiadott felhívása az „objektív média” magyarországi támogatásáról.

Azóta már be is kérettük a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivőjét, azt firtatva, ugyan melyik washingtoni irodában tudnák megítélni, hogy egy magyar megyében melyik médium milyen pályázatot ad be. Választ még nem kaptunk, de ízelítőt már igen.

Arról, mégis milyen tudást várhatunk el a washingtoni irodáktól. Hogy

mit foghatnak fel ők a magyar regionális jelenlétről a Kárpát-medencében.

Történt ugyanis, hogy Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete Nagyváradra látogatott. Ennek emlékére azóta már egy " target="_blank" rel="noopener">Facebook-posztot is kreáltak neki szorgos munkatársai.

Megállt a jeles diplomata a Körösvidéki Múzeumnak otthont adó egykori magyar hadapródiskola tömbje előtt, s arról kezdett lelkendezni, milyen szépen tudták Nagyvárad történelmi hangulatát restaurálni. Hogy itt milyen elragadóan sikerült a helyieknek helyzetbe hozniuk az életteli, de „hagyományos román hangulatot”.

Bármi váltotta is ki ezt az Erdélyben azóta is mélységes felháborodást keltő megnyilatkozást, egyvalamire egészen biztosan jó volt. Hogy pontosan elképzelhessük, a közép-európai regionális identitás tisztasága felett őrködni készülő washingtoni irodák mélyén milyen elmélyült tudás birtokában lehetnek, ha már egyszer Bihar­ország fővárosában a Fekete Sas palotát, vagy az Adorján-házakat látva is a román hagyományok életerejéről mesélnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!