Programok

2015.03.22. 11:00

Programok, rendezvények Fejér megyében március 23-tól

Tudja meg, mi történik Fejér megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények március 23-tól. Böngésszen, és válogasson!

feol-duol

ÁPRILIS 11.

Dallam és vers

Dunaújváros - A Költészet napján közösen ünnepel a József Attila Könyvtár és a Viadana Kamarakórus. „Hát muszáj élni? Muszáj gondolkodni? Nyilvánvaló, hogy nekem nem és neked sem. De az életnek muszáj, de az elmének muszáj, különben nem volna semmi az, ami. Nem szükséges, hogy én írjak verset, de úgy látszik, szükséges, hogy vers írassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye." – írta egykoron József Attila. A költő születésnapján, egyben a Költészet napján, április 11-én a Viadana Kamarakórus koncerttel ünnepel a József Attila Könyvtár. A Vers és dallam, dallam és vers címmel jelentkező műsorban az alábbi művek csendülnek majd fel a neves kórus előadásában: Sarok Károly – József Attila: Szegény ember balladája, Claude Debussy – Charles D'Orleans: Dieu! Qu'il la fait bon regarder, Seiber Mátyás – Edward Lear: 3 nonsense songs, Kodály Zoltán – Balassi Bálint: Szép könyörgés, Kocsár Miklós: Hegyet hágék (Erdélyi Zsuzsanna gyűjtéséből), Ligeti György: Haj, ifjúság.

 

ÁPRILIS 2.

Kék lufis séta lesz

Az ENSZ április 2-át je-lölte ki az autizmus világ-napjának. Ezen a napon a világ minden részén az autizmussal élőkre és családjaikra figyelünk a Ragyogjon kékben! nemzetközi kampány keretében. Székesfehérváron a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány 2009 óta hagyományosan rendez programokat a világnapon. Április 2-án ismét kék lufis sétával hívják fel a figyelmet az autizmus spektrum zavarra. A program védnöke Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere és Spányi Antal megyés püspök.

 

MÁRCIUS 28.

Bartók: családi nyílt nap

Dunaújváros – A Bartók színház idén tavasszal is megrendezi a már hagyománnyá vált családi nyílt napját. A március 28-án, szombaton 11 óra kezdődő rendezvényen az érdeklődők találkozhatnak a teátrum művészeivel, az elmúlt évadok során bemutatott gyerek előadások főhőseivel, valamint ízelítőt kaphatnak az Anconai szerelmesek készülő koreográfiáiból, dalaiból is.

Ismét sportbált rendeznek

Dunaföldvár – A Holler UFC labdarúgó klub március 28-án szombaton, este nyolc órától rendezi meg a városi sportcsarnokban színvonalas sportbálját. A támogatói jegyek kilencezer forintba kerülnek, amely az elő- és főételek mellett tartalmazza a belga csokiszökőkút négy órán keresztüli használatát is. Az est sztárvendége Fenyő Miklós lesz, mellette az A'la Carte Showband szolgáltatja majd a talpalávalót. A bálra a belépőket Holler Ferencnél lehet megvásárolni a 30/731-3884-es telefonszámon keresztül, aki további felvilágosítással is szolgál az érdeklődők számára.

Fiatalok a mi Európánkról

Székesfehérvár – A Tarsoly Ifjúságért Egyesület – együttműködve a felvidéki Szövetség a Közös Célokért, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, a Kodolányi János Főiskola, az MTA VEAB Politikatudományi Munkabizottsága, a Bársony István Alapítvány, a Krajczáros Alapítvány, a Honvédelem és Társadalom Baráti Kör, a Katonai Emlékpark Pákozd szervezetekkel – meghirdette „A mi Európánk" című vetélkedőt magyarországi és határon túli magyar középiskolások számára. A két internetes forduló után tizenkét magyarországi, kárpátaljai, felvidéki, erdélyi és szerbiai magyar csapat jutott be a március 28-ai döntőbe, amely 10 órakor kezdődik a székesfehérvári Németh László Általános Iskola B. épületében.

Húsvétra készülhetnek a művelődési házban

Nagyvenyim - Március 28-án, szombaton 15 órai kezdettel húsvéti kavalkád fogadja művelődési házban az érdeklődőket. Kétszáz forintos belépő ellenében (ami a felhesznált anyagok ellenértéke) kézműves foglalkozást szerveznek gyerekeknek és felnőtteknek, akik tippeket kaphatnak a húsvéti sonka izgalmas, a megszokottól eltérő elkészítésére, és a tojásfestésre.

Ezen kívül szakemberek adnak tanácsot az ünnepi menü egyszerű elkészítéséhez, aminek illusztrálására bemutató is várja a kreatív ötletekre fogékony közönséget. Különlegességként kóstoló és nyuszisimogatás színesíti a programokat.

Megelepetés

Székesfehérvár  – A Club Le Baron ad otthont március 28-án este hét órakor kezdődő többszörös Fonogram díjas Vastag Csaba élőzenés koncertjének. Az est folyamán a jól ismert külföldi dalok mellett felcsendülnek az immáron platina lemezzé érett Conecto című albumáról az énekes saját szerzeményei is. Sőt, az X-Faktor győztes meglepetéssel is készül a közönségének.

Élvezd az életet, a koncertet

Székesfehérvár – A pécsi Punnany Massifot 2003-ban alapította Felcser Máté (RendbenMan) ,és Roland (Wolfie). A társadalom-funkot játszó együttes azóta rengeteg zenésszel bővült és rajongó táboruk is igen csak megnőtt. A srácok legközelebb a Fezenben lépnek fel most szombaton, este nyolctól.

Rendezvény

Lepsény, 14 óra: Szőlősgazdák napja, bormustra és bál a művelődési házban. Minősítés, eredményhirdetés, műsor, mulatság.

Polgárdi, 13 óra: Szöszmötölő játszóház, rajzszakkör a városi könyvtárban.

 

MÁRCIUS 27.

Szabó Balázs a Fezenben

Székesfehérvár  - Szabó Balázs dalszerző-énekes, zenész, bábszínész és mesemondó. A Suhancos zenekarból való távozása után 2009-től már saját bandája élén énekel, gitározik és hegedül. Miközben gyerekkori álmát váltja valóra, rendszeresen és hivatásszerűen él két másik szenvedélyének: a táncháznak, illetve a bábszínészetnek. A magyar népzene, a rock, a blues és a funk határvidékein mozgó Szabó Balázs Bandája eddig három lemezt jelentetett meg: a Megcsalogató és az Átjárók című dupla album után 2014-ben adták ki a legfrissebb dalokból álló nagylemezüket, az Élet elvitelre címűt. A banda legközelebb a Fezen színpadán lép fel március 27-én este.

Rendezvény

Úrhida, 16 óra: Húsvétváró kézműves foglalkozás kicsinek és nagynak egyaránt a közösségi ház könyvtár termében. Húsvéti díszek, képeslapok, ajándékok készítése.

A Pantera nyomában

Dunaújváros  – A The Trusted One este a Scage társaságában zenél majd a Kaptárban. Alapozó kisokos a bulihoz: a The Trusted One megalakulásához számos szépreményű együttes feloszlása kellett, végül 2012-ben összeállt az ütőképes alakulat. Az utóbbi évek alatt folyamatosan koncerteztek ezek a srácok, stúdióztak és mentik meg naponta a Föld bolygó kerekségét a gonosz erőktől és ezt teszik még a jövő fennmaradásának érdekében is! A zenekar önbevallása szerint olyan nagy elődök munkásságát tekinti zsinórmércének, mint a Pantera vagy a Rage Against the Machine. A beugró ezúttal is díjmentes.

Pénteki dzsesszadag

Dunaújváros  – A dzsesszrajongók már megszokhatták: ha péntek akkor rendszerint irány a Művész Presszó, ahol feltörekvő hazai tehetségek és a nemzetközi színtéren is elismert dzsesszikonok váltják egymást.  21 órától ismét egy minőségi dzsesszadaggal kedveskedik a műfaj szerelmeseinek a Művész Jazz Club: 21 órától színpadon a Borbély-Dresch Quartet.

Pál Utcai Fiúk

Dunaújváros  – Péntek este a csúcsrajáratott Halott Pénz teszi tiszteletét a Dózsa Mozicentrum Galéria Jazz Klubjában, ám mivel már minden jegy elfogyott a bulira, így előre tekintünk. Nem is hiába, hiszen a húsvéti ünnepkör előtt, április 3-án a hazai alterrock legendás alakulata a Pál Utcai Fiúk zenél majd a Galéria Jazz Klubban. A megunhatatlan régi PUF slágerek mellett az új szerzeményekből is hallhatunk majd jópárat.

 

MÁRCIUS 26.

Hétlövet a könyvtárban

Dunaújváros – Március 26-án, csütörtökön 17 órától ismét élő különkiadással és író-olvasó találkozóval jelentkezik a Boda András újságíró által alapított és vezényelt Hétlövet-sorozat. Boda kapitány mellett a hűséges tettestárs, Suszter is színre lép a József Attila Könyvtárban.

Rendezvény

Polgárdi, 10 óra: Internet-fiesta a városi könyvtárban. A munka világa: Pályaválasztási oldalak a neten; Segítség önéletrajz, motivációs levél írásában. Ki mit tud a netről? – internetes játék gyerekeknek.

Sárbogárd, 10 óra: Mozgó Mozi a művelődési központban. Mancs. 14 óra. Csocsó-sztori (3D), 18 óra: A beavatott 2: A lázadó (3D), 20.15 óra: A szürke ötven árnyalata.

Kiállítások

Polgárdi, 10 óra: Mini Galéria a városi könyvtárban. Ásványok, kőzetek, ásványékszerek. A kiállítás április 10-éig tekinthető meg.

Szabadbattyán, 8 óra: Vörösné Simon Nikolett kézműves kiállítása a Batthyány Lajos Általános Iskola galériájában. A kiállítás április elejéig tekinthető meg munkanapokon 8 és 17 óra között.

 

MÁRCIUS 25.

Kaszap István zászlaja

Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök megrendelésére Páger Bernadett textiltervező iparművész, a Kaszap Emlékév alkalmából zászlót készített. Az újonnan elkészült zászlót a székesfehérvári Prohászka Ottokár emléktemplomban helyezik majd el várhatóan ünnepélyes külsőségek mellett Kaszap István születésének 99. évfordulóján, 2015. március 25-én. Kaszap István szerzetesi életre vágyott, de kételkedett önmagában, hogy vajon méltó lesz-e a papi hivatásra. Sokat imádkozott és végül a Jézus Társaságát választotta. 1934. július 31-én kezdte meg szerzetesi életét a budai Manrézában. Hamarosan ismeretlen betegség támadta meg, 1935. december 17-én hunyt el Fehérváron. A Prohászka-templom falához épített kriptában nyugszik.

Iskolanyitogató

A Hétvezér Általános Iskola március 25-én 16.30 órakor „Csicsergő" program keretében a szülőknek mutatja be az iskola sajátosságait, beiratkozás rendjét, a gyerekeknek pedig logikai játékokat szerveznek.

 

MÁRCIUS 24.

Kocsma város

Szabadbattyán – Czinki Ferenc író, szerkesztő, kritikus Egy kocsma város című kötetét – zenével és fotóvetítéssel – március 24-én, kedden 18 órakor mutatják be a Móricz Zsigmond Művelődési Házban és Könyvtárban. Közreműködik a Barbi & Jancsó akusztik duó a Blahalouisiana együttesből.

A kisdedóvás története

Székesfehérvár – Folytatódik a Hetedhét Játékmúzeumban, a Réber teremben. A Játék Szalon című ismeretterjesztő előadássorozat. Március 24-én, 16.30 órakor Harcsa Tiborné, az egyedülálló martonvásári Óvodamúzeum alapítója mesél a magyarországi kisdedóvás történetéről. Az előadás címe: Angyalkert, Dedó, Napközis ovi – A kisdedóvás története Magyarországon. A martonvásári múzeum a világ talán egyetlen kronologikus óvodatörténeti múzeuma. Fotókon, tárgyakon, játékokon, korhű ruhákon keresztül ismerhetik meg belőle a látogatók a kisdedóvás múltját, azaz felmenőink óvodáskori mindennapjait.

Diákok nevezhetnek

Dunaújváros – A Dunaújvárosi Diák Önkormányzat Ki, mit tud? vetélkedőt hirdet különböző kategóriákban. A diákönkormányzat általános iskolások számára rendez Ki, mit tud? vetélkedőt március 28-án reggel kilenc órától az MMK-ban. Nevezni az alábbi kategóriákban lehet: vers- és prózamondás, népdal, néptánc, népzene, komolyzene és szólóhangszer, szólóének és kórus, könnyűzene, pop, rock, mai dal, showtime, valamint képzőművészet. A részletek felől Haász Marianna VDÖK-elnöknél lehet érdeklődni. A nevezési határidő: március 24-én délután négy órakor jár le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!