Programok

2015.05.17. 16:24

Programok, rendezvények Fejér megyében május 18-tól

Fejér megye - Tudja meg, mi történik Fejér megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények május 18-tól. Böngésszen, és válogasson!

MÁJUS 30.

Ágota-nap: zarándokok fohásza

Sárszentágota - A Szent Ágota-kegyhelyet 2013. június elején avatta fel és áldotta meg Spányi Antal megyés püspök. Az emlékhely az országban egyedülállóként nyújt hitet és reményt a mellrákban szenvedő, vagy abból felgyógyult emlőbetegeknek. A kegyhely egész évben látogatható. Siák Gáborné Nóra helytörténeti kutatótól megtudtuk: a harmadik Szent Ágota-napot május 30-án 14 órától rendezik a Templom utcai imahelynél. A szentmisét Bognár Károly katolikus esperes celebrálja, közreműködik a Csillagfürt Nyugdíjasklub énekkara. A szentmisén elhangzanak 16. századi Szent Ágota-mise énekek. Az eseményen beszédet mond Simon Tamás professzor, a Magyar Rákellenes Liga elnöke, majd Boldog Zdenka Schelingová címmel Göblyös Péter PhD. med. habil egyetemi magántanár tart előadást.

Szórád, 50 éve

Dunaújváros  – Fél évszázada végzett öregdiákokat várnak Pentelén május 30-án, délután.

A ma már csak egykori Szórád Márton Általános Iskolában (Dunapentele több mint száz évet megért iskolájában) 1965-ben végzett diákok ötvenéves találkozóját rendezik meg május végén. Egészen pontosan 2015. máus 30-án, szombaton délután egy órakor kezdődik a találkozó a Magyar úti Pentele Klubházban. Az öregdiákokat batyus összejövetelre várják a szervezők: vagyis mindenki a résztvevők által hozott ételből és italból fogyaszthat. A találkozóra természetesen hivatalosak az évfolyam még élő pedagógusai is!

Három nap a parton

Dunaújváros – A víkenden a helyi Parázs Varázs kínál temérdek és valóban sokszínű és ingyenesen fogyasztható könnyűzenei programcsokrot az erre fogékonyak számára. Érkezik majd többek között pénteken a Hooligans, szombaton a Neoton és vasárnap Péterfy Bori és az ő Love Band-je is.

MÁJUS 28.

Anya dolgozni megy

Székesfehérvár– A Civil Centrum Közhasznú Alapítvány Nemekből Igenek Klubjának májusi programja az anyaságról szól május 28-án, 17 órától az Igézőben. Hány helyen és hogyan kell helytállnia egy kisgyermekes édesanyának? Hogyan egyeztethető össze jól a munka és az anyaság manapság? Milyen szerepekben kell megfelelnie? Mikor van ideje saját magára? Milyen egy dolgozó anya a munkáltató szemével? Hogyan tud segíteni a nagyszülő, hogy könnyebb legyen az anyának? Ilyen és hasonló kérdésekre igyekeznek válaszolni az előadók Horváth Ágnes, HR szakértő, dolgozó édesanya és Varga Györgyné Hédi, munkaerőpiaci tanácsadó, gyakorló nagymama.

MÁJUS 25.

Egyházmegyei nap, játékokkal

Balinka – Pünkösdhétfőn, május 25-én egyházmegyei napra várják a híveket a Balinka-Tölgyes táborban. A találkozó 9 órától 16 óráig tart. A gyermekjátékok mellett minden korosztálynak színvonalas lelki-szellemi programot kínálnak. A találkozó kiemelt célja Kaszap István személyének és életének középpontba állítása, és az egyházmegyében működő szerzetesrendek bemutatkozása. Délelőtt tíz órakor koncelebrált püspöki szentmiseével kezdődik a nap, majd a kicsiket játszóház, lovaglás, légvár, népi fajátékok és kézműves foglalkozások várják. A fiataloknak, családoknak sport- és sorversenyeket ajánlanak a szervezők. 15.30 órakor közös szentségimádás lesz. a főpásztor vezetésévelA rendezvény ideje alatt egész napos vásárt tartanak az egyházmegye területén működő, csökkent munkaképességűeket foglalkoztató kézműves műhelyek.

MÁJUS 24.

Alap, 12 óra: A Mezőföld Népi Együttes pünkösdi néptánctalálkozója, a néptáncosok hagyományos felvonulása a község főutcáján halad végig, egészen a művelődési házig. Az ünnepi gálán 14 órától fellép a Martosi Hagyományőrző Együttes (Felvidék), az Isaszegi Csattanó Néptánccsoport, az Etyeki Hosszúlépés Kulturális Egyesület, az Ercsi Zorica Tánccsoport, a Tápiószecsői O. S. Zechew Táncegyüttes, a Mezőfalvi Néptáncegyüttes, a Budapesti Kertész Táncegylet, a Németkéri Német Nemzetiségi tánccsoport, az Alapi Mezőföldi Tücskök és Kistücskök és az Alapi Mezőföld Népi Együttes. A gyerekeket kézműves játszóház várja, a táncházban a székesfehérvári Szedtevette zenekar húzza a talpalávalót.

Mezőszentgyörgy, 10 óra: Pünkösdi királyválasztás és főzőcske a művelődési háznál, a háromszor három próba során ismét megválasztják a település pünkösdi királyát. A jeles nap marhapörköltfőző-versennyel veszi kezdetét, majd 11 órakor kezdődnek a királyválasztás nemes megmérettetései. Rendőrségi, tűzoltósági és polgárőr, illetve BMX-bemutató váltja egymást. A pünkösdi királyt 15 órakor koronázzák meg, aki megnevezi szíve hölgyét, majd zenés gyermekműsor következik. A Sógorok együttes 16.30-tól mulattat, utánuk a Két szoknya, egy nadrág formáció operett-összeállítással lép színpadra. Lesz kézműves sátor, borkóstolás, jóslás és tombolasorsolás, az utcabálon 20 órától hajnali 3-ig a Boldog Band húzza a talpalávalót.

MÁJUS 23.

Sárkányos napok

Pákozd – XXV. Nemzetközi Sárkányeresztő Találkozó Hagyományőrző lesz Pákozdon a Sárkányhegyen, május 23-án és 24-én családi vetélkedőkkel, íjászattal, színpadi fellépésekkel, sárkányeresztés versenyekkel, és különféle tudáspróbákkal. Szombat este éjszakai röptetés, koncert várja a látogatókat.

Sógorék a Kaptárban

Dunaújváros – Ismét a szomszédos Ausztriából invitált bandériumokat a Kaptár legénysége, hogy ne legyen hiány a határon túli csapatokból és a sógorkomaságból. A vezető kollektíva, a Hindoslem sokadjára tér vissza, és ezúttal sem készülnek kisebb produkcióval, mint legutóbb. Szombaton este a The One & Onlies csapatát hozza magával az osztrák trió. A beugró ezúttal is a nemzetközi rezsicsökkentés örömére: díjmentes!

Újra Szent Orbán nap

Velence – Velence Város ÖnkormányzataSzent Orbán-napi rendezvényre invitál mindenkit május 23-án. Két helyszínre várják az érdeklődőket: a Bence- hegyen, a Szent Orbán szobornál 13 órakor kezdődnek a programok egy közös ebéddel, amit a a Kolompos zenekar koncertje követ. Utána a Szedtevette zenekarral és Kneifelné Laczkó Krisztina gyermekjátszó táncházában múlathatják az időt a gyerekek. A Velence Korzón 10 órakor indul a nap: a többi között jótékonysági gyűjtésel, borszenteléssel, Spányi Antal megyés püspök borlovagrendi taggá avatásával, borkóstolással, majd koncertekkel és retro party-val zárul a Szent Orbán nap.

Eljött a forradalmárok ideje

Székesfehérvár – Kowalsky Balázs Gyula 1999-ben alapította meg zenekarát, sikerük azóta töretlen, az országban és a határon túl is: a héten Székelyudvarhelyen léptek fel. Május 13-án debütált a Kowalsky meg a Vega zenekar készülő új nagylemez második dala, a Sírig tart. Szombaton a Fezen Klubban koncerteznek, ahol a régi slágerek mellett az új dalokból is kapunk majd ízelítőt.

Perzsa lemezlovas a házban

Székesfehérvár – A Compact Disco alapítója, az iráni származású Lotfi Begi dj-ként is sikeres. Az együttest 2008-ban alapította három különböző zenei hátterű zenésszel. Lotfi Behnam a közel-keleti nagyvárosban, Teheránban született, gyermekként költözött családjával együtt Magyarországra. Zenei világa színes és változatos, ez pedig talán éppen ennek a multikulturális háttérnek köszönhető. Mindenféle stílus megtalálható a remixei között a downtempótól a deep house-ig, a nu-discótol az elektróig. Először 16 évesen próbálta ki a DJ-pultban magát, és azonnal kiderült, hogy őstehetségről van szó. Az első, kisebb klubokban szerzett tapasztalatok után, 2000-ben elindította a Pulzárt, ami az első olyan rádiós műsor volt Magyarországon, melyben a 21. századi elektronikus zenei paletta csaknem minden színe és java felvonult. Május 23-án, szombat este ismét Lotfi Begi csinál hangulatot a bEAT étteremben. A táncolni vágyó vendégeket éjféltől várják egy fergeteges mulatságra.

 

MÁJUS 22.

Sárbogárd, 10 óra: Mozgó Mozi a művelődési központban. Sam – Kismadár nagy kalandja (francia családi animációs film). 14 óra: Végre otthon! (3D, amerikai családi animációs film). 17 óra: Bosszúállók 2 – Ultron kora. (3D, amerikai akciófilm). 20 óra: Argo 2 (magyar akció-vígjáték).

Úrhida, 16 óra: Az Úrhidai Filmklub meglepetésfilmjét vetítik a közösségi ház könyvtártermében, beszélgetéssel egybekötve.

Kocsmazenélés ír módra

Székesfehérvár  – A Paddy and the Rats zenekart 2008-ban alapította az énekes-dalszerző Paddy, Vince-szel, és Joey-val. A hat „ír kalóz” saját elmondása szerint azért lett patkány, mert az olyan az állatok között, mint a punk stílus a zenében. Legtöbbet az ír nép kocsmazenéjéből emelik a sajátjukba és kelta motívumokkal ötvözik a dögös, koszos punk-rock dalokat. De sokszor megjelenik a tengerész- és kalózvilág hangulata mind a szövegekben, mind a zenében. Május 22-én a Fezen Klubban bulizhatunk a Paddy and the Rats különleges hangzásvilágú koncertjén.

Amerika kapitány és Kill Tibi

Sárbogárd – A Mozgó Mozi május 22-én, pénteken érkezik a művelődési központba. Előadások, 10 óra: Sam – Kismadár nagy kalandja (francia családi animációs film). 14 óra: Végre otthon! (3D, amerikai családi animációs film). 17 óra: Bosszúállók 2 – Ultron kora. (3D, amerikai akciófilm). 20 óra: Argo 2 (magyar akció-vígjáték).

Dzsesszteraszon

Dunaújváros – Eddig főként csak helyproblémákkal küzdött tisztesen a Bartók színház épületében található Művész Kávézó, amelynek dzsesszkoncert-sorozata kötelező programmá vált a műfaj szerelmesei körében. Pénteken este már a Művész teraszán üzemel a dzsesszbázis, amelynek vendége ezúttal a tehetséges fiatal erőkből álló Oláh Krisztián Trió.

Pünkösdi koncert a Bartókban

Dunaújváros - A Dunaújvárosi Zenei Egyesület szervezésében Pünkösdi koncertre várják az érdeklődőket a Bartók színházba 18 órára. A hanverseny műsora:Bach: c-moll Concerto két zongorára  Dőr Gabriella Matolcsi Katalin,Mozart: III. Esz-dúr kürtverseny KV.447.  Balogh Bottyán, Weber: f-moll koncert No1 I. tétel  Burkovics Márton, Mozart: C-dúr Linzi szimfonia KV.425. a Dunaújvárosi Zenei Egyesület Kamarazenekara, vezényel: Gulyás Nagy György.

Kiállításoktól a versbarátságig

Dunaújváros - 17 órától ismét gazdag programcsomaggal várja az érdeklődőket a Versbarátok Klubja az MMK földszinti színháztermében. Az irodalmi találkozó első részében az Írisz Versszínpad tagjainak közreműködésével mutatják be a Székesfehérváron élő és alkotó Paál Lajostanár, költő Mondriani táj címmel tavaly megjelent verseskötetét. Ezt követően pedig a pécsi egyetemen klasszikus éneklést tanuló dunaújvárosi Kiss Melinda dalestjét élvezheti a közönség.

17 órakor a Széchenyi gimnázium Szivacs Galériájában mutatkozik be Somogyi Lili Toxic című, grafikai munkákat felvonultató kiállítása, amelyet Mészáros Emma ajánlj majd a megjelentek figyelmébe.

18 órakor nyílik Várnai Gyula Munkácsy-díjas képzőművész Láthatatlan városok című kiállítása az Intercisa Múzeumban, ahol Százados László művészettörténész nyitja meg a tárlatot.

 

MÁJUS 20.

Makk Károly köszöntése

A Kortárs művészeti fesztivál egy szenzációja, hogy május 20-án, szerdán 18 órakor a Cinema City 10-es termében 90. születésnapja alkalmából köszöntik a nagyszerű magyar filmrendezőt, Makk Károlyt. Levetítik egyik leghíresebb alkotását, a Déry Tibor műve alapján készült Szerelem című filmet, majd Gyimesi Edit beszélget a rendezővel. Makk Károly nemrégiben könyvet írt fordulatokban gazdag életéről. A Szeretni kell című kötetét a helyszínen dedikálja is.

MÁJUS 18.

Múzeum ünnepe

Dunaújváros  - Május 18-án, hétfőn tartják a múzeumok nemzetközi világnapját, Farkas Lajos az Intercisa Múzeum közelgő programjairól beszélt nekünk.A múzeumok nemzetközi világnapja alkalmából felkerestük Farkas Lajost, a dunaújvárosi Intercisa Múzeum igazgatóját, hogy milyen múzeumi programok várhatóak az elkövetkezendő hetekben.Június 14-én, vasárnap gyereknap alkalmából a Szent Pantaleon Kórház és az Intercisa Múzeum közös szervezésében a múzeumban lesz egy gyereknapi rendezvény, mely során rengeteg meglepetéssel készülnek a kicsiknek. A következő esemény június 20-án, szerdán a mára már országosan ismert Múzeumok éjszakája lesz, melynek keretein belül a dunaújvárosi múzeum is kinyitja kapuit. Május 29-30-án pedig egy kétnapos rendezvény lesz, melyet a Régészet napja alkalmából rendeznek. Ebben a két napban számos izgalmas régészeti programmal várják a gyerekeket, amelyek közben közelebbről is megismerkedhetnek a régészek munkájával.

KIÁLLÍTÁSOK

Duna Ökoturisztikai Központ, Rácalmás: A helytörténeti, halászati és Afrika kiállítás az intézmény nyitva tartási idejében, keddtől péntekig 10-16-ig, szombaton 13-16-ig tekinthető meg. 

Bartók Kamaraszínház Aula Galéria: N. Csathó Gizella mesevilága látható. Válogatás a rajzfilmes látványterveiből és a festményeiből. A kiállítás június 9-ig tekinthető meg. 

Dunaújvárosi Főiskola: Hegyesi Katinka festőművész kiállítása SZÍNekkel címmel látható Főiskola főépületében. 

Dunaújvárosi Főiskola A-épület Átrium: A dunaújvárosi DF–Nemzetközi Art Műhely XXIV. kiállítása Tavaszi Zsongás címmel látható. 

Intercisa Múzeum: Állandó kiállítás – Dunaújváros története az őskortól az 1970-es évek közepéig. 

Időszakos kiállítás: „Kendermagtól a textilig” megtekintehető június 7-ig. 

Lorántffy Galéria: Kék nefelejcs címmel látható Goda Miklósné fotó kiállítása. 

Sándor Frigyes Zeneiskola folyosó galéria: Nemesnyik Éva festőművész „A fény játéka” című kiállítás látható a zeneiskola lépcsőház galériájában. 

Széchenyi István Gimnázium Szivacs Galéria: A hazánkban fészkelő madarak – rajzkiállítás és Madárodú kiállítás látható. 

ESEMÉNYEK

Bartók Kamaraszínház: a stúdióteremben 19 órakor: Szeretik a banánt, elvtársak? – monodráma. A Marosvásárhelyi Yorick stúdió előadása. Kovács Dezső kritikus így írt az előadásról: A fiú monológjaiból megtudjuk például, hogy a nagyhatalmú, ám roppant korlátolt apa két meccsnézés közt otthonában olvasgatja a róla készült besúgójelentéseket (róla, meséli történetünk hőse, történetesen a rendszeresen megjelenő vízvezeték-szerelő jelentett), s kénye-kedve szerint tehet tönkre bárkit, küldhet börtönbe, száműzetésbe, szétzilálva családokat, egzisztenciákat. A szekus főember természetesen hozzájut minden hiánycikkhez, a földi halandók számára egyébként elérhetetlen fogyasztási javakhoz, például banánhoz, mert „vannak kapcsolatai”. Az anya állandóan sír a szomszéd szobában, az apa a barna bőrkanapén ül és Dinamo-meccseket néz, a testvérről pedig annyi derül ki, hogy meg akarja ölni az öccsét, legalábbis a szaggatottan monologizáló Robert így festi le siralmas helyzetét. 

Munkásművelődési Központ: Rejtvényfejtők Klubja 16-18 óráig a fszt. 209-es teremben. 

Rosti Pál Fotóklub 18-20 óráig a 106-os teremben (minden hó első és harmadik hétfőjén). 

Anonim Alkoholisták Klubja 18-20 óráig a 211-es teremben. 

Horvátok és Szerbek Dunaújvárosi Egyesülete 17-18 óráig a 203-as teremben. 

Sakk Kör 16-20 óráig a 105-ös teremben. 

Mah-Jong Klub 17-21 óráig a 011-es teremben. 

Barcsay Képzőművészeti Stúdió 15-19 óráig a 102-es teremben. 

Vakok és Gyengén látók Írisz Klubja 15-17 óráig a 207-es teremben (minden hó első és harmadik hétfőjén).

Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület 16-18 óráig a 106-os teremben (minden hó első és második hétfőjén). 

Siketek és Nagyothallók Dunaújvárosi Csoportja a 207-es teremben (minden hónap első és harmadik hétfőjén). 

József Attila Könyvtár: Nyitva tartás: felnőttkönyvtár 10.00-18.30 óráig. A gyermekkönyvtár: 10.00-18.00 óráig látogatható. Béke fiókkönyvtár: 13.00-18.00-ig. 

VALLÁS

Görög katolikus: 18 órakor szent liturgia. 

Római katolikus:  18 órakor mise a Krisztus Király Főtemplomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!