Programok

2016.06.05. 15:20

Programok, rendezvények Fejér megyében június 6-tól

Tudja meg, mi történik Fejér megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények június 6-tól. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

JÚNIUS 18.

A zöldborsó ünnepe

Székesfehérvár - Értékes fehérje- és aminosav tartalma miatt olyan fontos táplálék az emberiség számára a borsó, melyet voltaképpen éretlen formában, azaz zölden fogyasztjuk legszívesebben. Meglehetősen sok benne (60 százalék) a szénhidrát, de 20-25 százalék fehérjét is tartalmaz. Ebben a hónapban szüreteljük, a következő adagot pedig szeptember környékén. Éppen ezért tartják júniusban, ráadásul most 18-án (szombaton) 10 órától a második Borsófesztivált is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban. A résztvevők bármit süthetnek-főzhetnek, a lényeg csak annyi, hogy borsóból készüljön a finomság. Jelentkezni most szerdáig lehet a borsófőző megmérettetésre. A legfinomabbakat természetesen értékeli is a zsűri.

JÚNIUS 16.

A professzor hagyatéka

Székesfehérvár - Különleges könyvbemutatóra és régészeti előadásra várják a közönséget június 16-án, csütörtökön 16. 30 órakor a Csók Képtárba. Az 1998-ban elhunyt neves professzor, László Gyula művéről lesz szó, amit a csákberényi avarkori temetőről írt. A régészeti feltárások még 1935-1939. között történtek meg Csákberény Orondpusztán. A munka külön érdekessége, hogy a professzor - érezvén, hogy ereje fogytán - még 1994-ben két tanítványára, Fülöp Gyulára és Szentpéteri Józsefre hagyta a kötet gondozását. A két gondnok - tudván tudva saját szakmai korlátaikat - hét kutatót bízott meg a részterületek kimunkálásával. A kötet alapmunkálatai még László Gyula életében elkészültek. 413 oldal, 59 rajzos tábla, 14 térkép, 42 oldal leletanyag rajz, 96 oldal fényképes ábrázolás egészíti ki az elemzések szövegrészeit. Egy olyan 6-9. századi közösség mindenapjai tárulnak fel előttünk, ahol a keletről jött, uralkodó avarok mellett a korábbi, római kortól továbbélő népek, valamint a korábban betelepült germán népek együttélése mutatható ki. A könyvet Tomka Péter régész ismerteti, Szentpéteri József régész, az MTA munkatársa a korszak viszonyairól tart előadást.

JÚNIUS 15.

Egészségesen

Székesfehérvár - Pozsonyi Zsuzsanna vegán szakács lesz a meghívott vendég június 15-én (azaz most szerdán) 17 órakor a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár MiNők nevű, fiatal- és középkorú nőknek, anyáknak, feleségeknek szóló új női klubjának legújabb programján, amely természetesen az egészséges táplálkozás, a vegetáriánus ételek, valamint a zöld turmixok témakörében igyekszik elvarázsolni a résztvevőket.

JÚNIUS 14.

Bejárható lesz a régi Sörház is

Székesfehérvár - A város ipari örökségeinek megőrzése program keretében az egykori Sörház és Sörház-malom épületegyüttesét bejáráson ismerhetik meg az érdeklődők június 14-én, kedden 15 órakor. A séta a Kodolányi János Főiskola igazgatósági épülete elől indul. A résztvevők Fehérvár egyetlen műemléki védelem alatt álló ipartörténeti épületegyüttesét láthatják.

Kálnay Adél új kötete

Dunaújváros - Kálnay Adél József Attila-díjas író mutatja be Embermesék, tündérmesék című, a 87. Ünnepi Könyvhétre megjelent mesekönyvét június 14-én, kedden 17 órától a Kortárs Művészeti Intézetben.

Bódy Gábor filmklub

Dunaújváros - A Munkásművelődési Központban, a Bódy Gábor Filmklubban június 14-én, kedden 17 órától kezdik vetíteni Bereményi Géza híres filmjét, a Tanítványok című moziját a helyi filmbarátok számára.

JÚNIUS 13.

Régi dalok, új hangszerelés

Székesfehérvár - Az Alba Regia Sportcsarnokban hétfőn 19 órakor kezdődik a Szimfonik Táncdalfesztivál. Ötven évvel ezelőtt rendezte meg először a Magyar Televízió a Táncdalfesztivált. A sorozatban több száz könnyűzenei dal született. Az évfordulón a sikerszámokból ad koncertet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Olyan előadók tolmácsolják majd az újrahangszerelt dalokat, mint Malek Andrea, Gájer Bálint és Szulák Andrea.

JÚNIUS 11.

Egyed József zenei estje

Székesfehérvár - Egyed József oboa művésztanár zenei estjét rendezik június 11-én 18 órakor az adventista kápolnában. A műveket előadják: Egyed József, Pintér József Sándor, Fóris István. Orgonán játszik Tóka Szabolcs.

Rendezvény

Lepsény, 10 óra: Falunap és Lyukas fazék fesztivál (főzőverseny) a sportpályánál. Vidámpark. 11 óra: Gyermekszépségverseny. 14.30 óra: Fazék szépségverseny. 15 óra: Hastánc és rúdfitnesz. 17 órától: Koncertek – Powerfull, Lovas Petra, Cairo, Hídvégi Band, EVM Rock. 23 óra: Utcabál.

Sárszentágota, 14 óra: Az önkormányzat és a Magyar Rákellenes Liga helyi szervezete Szent Ágota-napja a katolikus templom kertjében, az emlőbetegek védőszentje tiszteletére létrehozott emlékhelynél. Köszöntőt mond Sebestyén Zoltán polgármester és Siák Gáborné, a rákellenes liga helyi elnöke. A szentmisén közreműködik a sárszentágotai Csillagfürt Nyugdíjasklub énekkara Sashalmi Györgyné vezetésével; előadásukban elhangzanak a középkori esztergomi forrásból származó Szent Ágota-mise énekei. Szent Agáta magyarországi kultuszának történetéről Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár levéltárosa tart előadást.

Kiállítás

Szabadbattyán, 10 óra: A Budapesti Török Kulturális Központ kiállítása a nyár végéig látogatható a Kula-toronyban (időpont-egyeztetés az önkormányzatnál). Török história, közös történelmi múltunk, jeles magyarjaink törökországi kapcsolódása.

JÚNIUS 9.

Vasvári Tamás koncertje

Székesfehérvár - Vasvári Tamás zongoraművész ad koncertet június 9-én 18 órakor a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola nagytermében. A többi között Ligeti, Kurtág, John Cage, Steve Reich és Orbán György művei csendülnek fel az esten.

JÚNIUS 8.

De Sica: Csoda Milánóban

Székesfehérvár - A híres olasz rendező, Vittorio De Sica: Csoda Milánóban című filmdrámáját vetítik június 8-án 17 órakor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, az Útkereső Filmklubban.

Szerdánként country

Rácalmás - A művelődési ház égisze alatt működő country klub szerdánként tartja összejöveteleit Rácalmás közművelődési intézményében. Legközelebb tehát június 8-án 18 órától várják a klubtagokat, valamint a csatlakozókat, érdeklődőket.

JÚNIUS 7.

Kortárs művészeti fesztivál

Székesfehérvár - Június 7., kedd, 17.45: A Vörösmarty Színházban közönségtalálkozót rendeznek. Beszélgetés a Száll a kakukk fészkére előadás alkotóival a kávézóban, majd 19 órakor műsorra tűzik a produkciót.

18 óra: A Barátság Klubmoziban Till Attila Tiszta szívvel című filmjét vetítik: előtte közönségtalálkozó az alkotókkal, szereplőkkel.

20 óra: A Szent István Király Múzeum díszudvarán Nemes Jeles László Saul fia című, Oscar-díjas alkotását vetítik.

19-től 23 óráig: Irodalmi napot tartanak a Petz sörözőben. 19 órakor bemutatkozik a Roma Oktatási Alap A tudás hatalom című slamversenyének fellépőiből verbuválódott csapat. 21 órától a KocsmaBeat zenés felolvasóestjén közreműködik: Fehér Renátó, Czinki Ferenc (felolvasás), Schoblocher Barbara (ének), Jancsó Gábor (gitár), Hekele Dániel (trombita).

Kálnay Adél bemutatói

Dunaújváros - A szegedi AJ Téka kiadó gondozásában látott napvilágot Kálnay Adél dunaújvárosi szerző Embermesék, tündérmesék című Mészáros Erzsébet kedves, szép rajzaival illusztrált új kötete. A könyv szegedi bemutatója június 7-én, kedden 13 órakor lesz a városi könyvtárban, Székesfehérváron pedig június 11-én mutatják be az új kötetet.

Az imák öt formája

Nagyvenyim - Rozbora Piroska Szerető beszélgetések sorozatának következő előadása június 7-én, kedden 16.30 órakor kezdődik a művelődési házban. Az imák formáiról lesz szó.

JÚNIUS 6.

Dragomán a könyvtárban

Sárbogárd - Dragomán György (A pusztítás könyve, A fehér király, Máglya, Oroszlánkórus) József Attila-díjas író vendégeskedik az ünnepi könyvhét alkalmából rendezett író-olvasó találkozón hétfőn 17 órakor a Madarász József Városi Könyvtárban. A szerző beszélgetőtársa Gyöngyössy Csaba lesz.

Kortárs művészeti fesztivál

Székesfehérvár - Június 6., hétfő, 17 óra: A Vörösmarty Teremben mutatják be Szakolczay Lajos irodalom- és művészetkritikust. Köszöntőt mond Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, közreműködik: Faragó Laura, Magyar Örökség-díjas énekművész. A szerzővel Arató Antal nyugalmazott, címzetes könyvtárigazgató beszélget az esten.

18 óra: Luna-estet rendeznek a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében, iski Kocsis Tibor Kiállításához kapcsolódva, a tárlat helyszínén. Felolvas Bartis Attila író, akinek könyvei eddig több mint húsz nyelven jelentek meg, fotográfusként pedig számos kiállításon vett részt. Prózai munkái szinte mindegyikének fontos motívuma a holdra szállás. Az esten ezekből a szövegrészekből hallhat a közönség. Majd a NARTcore nevű különleges formáció produkcióját hallhatjuk, láthatjuk. Meggyes Ádám (trombita, tárgyak) és Kováts Gergő (laptop, szaxofon) a holdra fújnak iski Kocsis Tibor tárlatában. Az alkotó rajz-installációja egyéni művészi reflexiót fogalmaz meg a tudományos és kultúrtörténeti szempontból is kimagasló Apollo-programra.

20 óra: A Szent István Király Múzeum udvarán vetítik Dézsy Zoltán A Seuso-kincsek rejtélye II. című filmjét.

Darabok a búcsúzásról

Dunaújváros - Búcsúzásról szóló darabokkal zárja az évadot az Okuláré felolvasószínház június 6-án, hétfőn a Kortárs Művészeti Intézetben. Ma 19 órától újból három kortárs drámát mutatnak be dunaújvárosi pedagógusok, diákok és amatőr színjátszók a KMI-ben. Szabó Imola Julianna, Pálffy Zsófia és Váradi Szabolcs darabjai a búcsúzás témáját dolgozzák fel. Az előadáson való részvétel ingyenes.

Dunaújvárosi események

Bartók Kamaraszínház: A stúdióteremben: 15.00 órakor BACKSTAGE - táncjáték. 19 órakor a színházteremben: KOHLHAAS - a Szkéné színház, a Zsámbéki színházi bázis és a Titánium vendégjátéka.

Munkásművelődési Központ: Rejtvényfejtők Klubja 16-18 óráig a fszt. 209-es teremben. Rosti Pál Fotóklub 18-20 óráig a 106-os teremben (minden hó első és harmadik hétfőjén). Anonim Alkoholisták Klubja 18-20 óráig a 211-es teremben. Horvátok és Szerbek Dunaújvárosi Egyesülete 17-18 óráig a 203-as teremben. Sakk Kör 16-20 óráig a 105-ös teremben. Mah-Jong Klub 17-21 óráig a 011-es teremben. Barcsay Képzőművészeti Stúdió 15-19 óráig a 102-es teremben. Vakok és Gyengén látók Írisz Klubja 15-17 óráig a 207-es teremben (minden hó első és harmadik hétfőjén). Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület 16-18 óráig a 106-os teremben (minden hó első és második hétfőjén). Siketek és Nagyothallók Dunaújvárosi Csoportja a 207-es teremben.

József Attila Könyvtár: Nyitva tartás: felnőttkönyvtár: 10.00-18.30 óráig, a gyermekkönyvtár: 10.00-18.00 óráig látogatható. Béke fiókkönyvtár: 1300-18.00 óráig várja a látogathatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!