Programok

2013.07.08. 11:30

Programok, rendezvények Fejér megyében július 8-tól

Tudja meg, mi történik Fejér megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények júlis 8-tól. Böngésszen, és válogasson!

feol-duol

 

IX. Nemzetközi Fiat 126 Találkozó

Agárd - Július 18-21. között kerül megrendezésre a IX. Nemzetközi Fiat 126 Találkozó a Club126 Egyesület szervezésében, hagyományosan a Velencei-tó partján. A rendezvényen kb. 150 autó megjelenésére számítanak, a résztvevők Európa számos országából érkeznek a nemzetközi szinten is legnagyobb 126-os találkozóra. A találkozó négy napos programot kínál a kisautók szerelmeseinek az agárdi Park Kemping területén, ahová minden Fiat 126 ("Kispolszki") tulajdonost és a típus kedvelőit is sok szeretettel várnak. A rendezvény nagyközönség számára is látványos, legnagyobb érdeklődésre számot tartó része szombaton kerül megrendezésre, melynek elsődleges helyszíne a lovasberényi Cziráky-kastély parka. A találkozó résztvevői tájékozódási verseny keretében érkeznek meg 11 órakor, a kastély parkjában pedig 16 óráig autós ügyességi játékokat rendeznek. 16 órakor alakzatba formálódnak a kisautók, és egy légifotózást követően 17 órakor felvonulás keretében vonulnsk vissza Agárdra. A rendezvény ezen helyszínére látogatóknak a belépés ingyenes. A kb. 150 Fiat 126-os így mozgásban is megtekinthető lesz a Lovasberény - Vereb - Pázmánd - Kápolnásnyék - Velencefürdő - Gárdony - Agárd útvonalon. Várhatóan forgalomlassulásra kell számítani.

 

Perkátai Kastélykerti Motoros találkozó

A Perkátai Régiséggyűjtő Egyesület szervezésében idén is Perkátai Kastélykerti Motoros találkozó lesz, mégpedig július 20-án, szombaton reggeltől.

A rendezvény túrával kezdődik, amelyre a helyszínen lehet regisztrálni kilenc óra és fél tizenegy között. A túra 11 órakor indul, és a perkátai falukör után a Szabadegyháza, Sárosd, Hantos útvonalon vonulnak a hantosi horgásztóhoz, ahol pihenő és ebéd lesz, majd visszamotorozás Perkátára.

A Kastélykertben - tehát a találkozó helyszínén - délután motoros ügyességi versenyeket rendeznek, mégpedig két kategóriában. Érdekességként veterán gépek kiállításában gyönyörködhetnek a látogatók. Igazi erőfitogtatásnak ígérkezik a kastélykerti pöfögés, mégpedig házi kistraktorokkal. Természetesen a finom étkek sem maradhatnak ki a programsorozatból: a rendezvény hangulatához illően bográcsos vacsora lesz, amelynek elfogyasztása után kötetlen éjszakai buli várja a résztvevőket egészen hajnalig retró, valamint mai slágerekkel.

A szervezők táborozásra is buzdítják a szervezőket. Ugyanis sátorozásra lesz lehetőség a találkozó helyszínén a hatalmas árnyas fák alatt. A Kastélykertben ivóvíz, illetve mosdó is rendelkezésre áll ahhoz, hogy a motorosok akár pénteken estétől Perkátán töltsék a hétvégét.

A cseh zene remekeiből

A sukorói zenei nyár sorozatában július 20-án, 19 órakor Bohemian Night - A cseh zene remekeiből címmel a budapesti Rondó vonósnégyes ad koncertet a református templomban. Dvorák és Janácek művei hangzanak el.

Public art a móri belvárosban

Public art alkotások és akciók láthatók a móri belvárosban. Július 19-én, a Lamberg- kastély kerthelyiségében, 19 órakor Majoros Gyula ad koncertet, és filmeket vetítenek. Július 20-án, a Szent István parkban 10 órától megnyílik a MIKSZ alkotósátra, 14 órától többször lesz Tintaló cirkusz, koncertet ad az Eleven Hold, a Kampec Dolores, Somi Panni és a Sivasakti KalánandaTáncszínház dél-indiai táncokat lejt, lesz Uzgin Üvert koncert, látványossággal szolgál a Tűzfészek Társulat.

Zámoly nagy fesztiválja

Kis település is rendezhet nagyot, sőt: a Vértes lábánál, a Zámoly utáni körforgalomnál tartják július 19-20-án a MésziStock Fesztivált. A fura nevű rendezvény egy kerti partiból nőtte ki magát, célja  „a tartalmas együttléten kívül” a feltörekvő zenekarok és dj-k bemutatása. Két nap alatt két színpadon számos előadó koncertezik majd, csak néhány név közülük: Zombori, Blahalouisiana, Cloud 9+, Idő van, Shortstory, Kipu, Speakers of Zion, RaktárKrú.

JÚLIUS 16.

Fehérvár utcái, templomai

Fehérvár utcái, templomai címmel rendeznek kiállítást Bady Géza festőművész munkáiból a Szent Korona Galériában. A tárlatot július 16-án 17 órakor Fülöp Gyula régész nyitja meg. A galériában egyébként július 12-ig látható az ifjú festő, Vollein Ferenc Színvarázslat című kiállítása.

A magyarság kollektív tudata

Varga Csaba filozófus, szociológus lesz a Fejér Szövetség 179. előadásának  vendége a Királykúton július 15-én 19 órától Székesfehérváron. Az előadó sajátos területe a metafilozófia. Ez a tudományág együttesen kezeli a tudományt és a spirituális gondolkodást. Vagyis „a cél nem más, mint a tudás és a tudat, avagy a gondolat és tudat összehangolása, egyeztetése, sőt egyesítése”. Varga Csaba azt feltételezi, hogy a 21. század egyedül érvényes gondolkodása a metafilozófia lesz. Mi ebben a folyamatban a feladatunk? Erre keres választ előadásában.

Az együttélés szabályairól

Velence – A város önkormányzatának képviselő-testülete július 15-én, hétfőn 15 órai kezdettel tartja következő ülését a Meseliget Óvodában, ahol értékelik az intézmény éves munkáját. Szó lesz ezen kívül az augusztus 20-i ünnepség előkészítéséről, az Állami Számvevőszék intézkedési tervében foglaltak végrehajtásáról, valamint a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelet-tervezetről is.

Görög táncház a templomnál

A Nyáresti Templomkerti Táncházak sorozat következő rendezvénye július 14-én 18-20 óra között lesz Beloianniszban az ortodox templom kertjében. Az érdeklődőket kézműves sarok is várja.

Jótékonysági zenék Kisapostagon

Jótékonysági koncertet rendeznek a település kikötőjében vasárnap: a jövőbeli védekezésért.

Megyénkben Kisapostag volt az árvíz által legjobban veszélyeztetett települések egyike az idén nyáron. Volt, hogy egyszerre több mint hatszázan dolgoztak a Panoráma utcai házak megvédésén, katonák, katasztrófavédelmisek, önkéntesek és helyi lakosok. A lakóházakat sikerült megvédeni a vízbetöréstől - bár a kertek nagy részét tönkretette az áradás.

Ugyanakkor a Bárka Jacht Klub és a vendégfogadó területét teljes egészében, mellmagasságban elárasztotta a Duna. A fogadó épületébe be is tört a víz, elsodorva a homokzsákból épült védővonalat. Talán nem véletlen, hogy éppen a Bárka vendéglő a fő szponzora annak a jótékonysági koncertnek, amelyet Gasztro-Sokk címen július 14-én, vasárnap délután öt órai kezdettel rendeznek meg a vendéglő előtti szabadtéri színpadon.

Aki még nem járt arra, azoknak érdekes lehet: a színpad hátterében pontosan az ügyben legtöbbet emlegetett objektum: a Duna csodálatos panorámája látható...

A koncerten fellép Petruska András és a Melodisztik duó. A belépődíj 1500 forint, pártoló tagoknak 1000 forint. Pártoló tag: aki a távolból segíti a kezdeményezést.

A befolyt összegből szeretnék megteremteni az alapját a jövendőbeli védműrendszer kiépítéséhez szükséges pénz kezdő alapját.

Először is be kellene fejezni a Panoráma út Duna felőli oldalán elkezdett védőfalat, s új védművek is kellenek.

Miskolci Illés Emlékzenekar

A nyári zenei estek sorozatban a Miskolci Illés Emlékzenekar lép fel július 14-én, 18 órakor a móri Lamberg-kastély parkjában. A M.I.E.Z.a legendás Illés együttes megalakulása után 40 évvel, 2005-ben jött létre. A zenekar arra vállalkozott, hogy a magyar rock- és beatzene úttörő együttesének szellemét őrizze.

Virtuózok a Ligetben

Dunaújváros – Vasárnap este ismét a Petőfi ligetben látható Szűcs Antal Gábor és Horváth János (Dagi) Mediterrán gitárduója. Ami biztos: a fellépőktől virtuóz gitárjátékkal, kiváló latin ritmusok készülnek e nyáresti fellépésre.

Motorosok találkozója Mezőfalván

A régi cowboyok modern utódai adnak randevút egymásnak július 13-án reggeltől Mezőfalván: motoros találkozó lesz.

A gyülekező után 9 órától Pap László atya motoros áldást tart. Délelőtt motoros ügyességi vetélkedő, motoros rendőrök vezetéstechnikai bemutatója és hétpróba verseny szórakoztatja a megjelenteket. A delelő után 14.30-kor motoros felvonulás lesz., Treszl Gábor előadása: Utazás Pannóniával a Pekingi Olimpiára, tűzoltó bemutató, motorhang szépségverseny és a Kleopátra Bellydance Group tánccsoport előadása szolgáltatja a látnivalókat. Az este közeledtével a mezőfalvi zenészekkel felálló Rock-Box és a dunaújvárosi Delta Rock Band gondoskodik a jó hangulatról.

Nem múlhat el motoros találkozó pikáns élmények nélkül! A férfiszemek fényesedése érdekében az is kiderül majd, hogy ki a legdögösebb motoros „tyúk”? És akiknek ez még mindig kevés ahhoz, hogy jól érezzék magukat, motor szépségverseny, íjászkodás, a kicsiknek légvár és elektromos autózás teheti teljessé a napot.

JÚLIUS 11.

Búcsú Bálizs Péter  atyától

A perkátai Kisboldogasszony római katolikus templomban  július 11-én, csütörtökön 15 órakor gyászmisét mutatnak be Bálizs Péter atya, tiszteletbeli esperes, nyugalmazott plébános lelki üdvéért. Majd a gyászmise után, várhatóan 16 órakor a perkátai Galgóczy-kápolnába helyezik örök nyugalomra.

Fúvósok kavalkádjával folytatódik a sorozat

Fúvósok kavalkádjával folytatódik a Harmonia Albensis, Templomi koncertek sora július 11-én, 19.30 órakor a fehérvári Ciszterci Templomban. Közreműködnek az Alba Regia Szimfonikus Zenekar fa-és rézfúvósai, vezényel Drahos Béla. Ezúttal tehát különleges felállásban szerepelnek a zenekar tagjai, és többek között Wolfgang Amadeus Mozart egyik legfontosabb, fúvósokra írt művét, a Gran Partitát is megszólaltatják. Mellette Rameau, Dukas, Pursell, Wagner, Grieg zenéi hallhatók.

Operett, Csak egy tánc volt...

A Bor, mámor, szerelem, illetve a Csak egy tánc volt... című produkciókra, azaz zenés nyári estekre várja a közönséget a fehérvári Vörösmarty Színház a Pelikán udvarba júliusban.

A Bor, mámor, szerelemet július 11-én és 12-én, 20.30-kor  mutatják be. A Csak egy tánc volt... című darabot július 16-án és 17-én, ugyancsak 20.30 órai kezdettel játsszák.

JÚLIUS 10.

Little G. Weevil a Petőfi Művészeti Ligetben

Dunaújváros – Nem először mutatja meg tudását a dunaújvárosi közönségnek a művésznevén Litlle G. Weewill néven futó úr, akiről minden elmond, hogy a 36 éves Szűcs Gábor nyerte a Memphisben véget ért 29. Nemzetközi Blues Fesztivál szóló/duó kategóriáját. A gitárvirtuóz Little G. Weevil Memphis után Dunaújvárosban, a Petőfi Ligetben varázsolja el a közönséget július 10-én, azaz szerdán este hét órától.

A tűzfalfestés bemutatója

Az Avantgárd Művészeti Demonstráció várja az érdeklődőket kedden este, 20 órakor a székesfehérvári Várkörúton levő szoborparkban. A tűzfalfestés terveit szeretnék bemutatni élőben.

JÚLIUS 8.

Jubileumi hét kultúrára és művészetre Lepsényben

A jubileumi, X. Lepsényi Kulturális és Művészeti Hét rendezvénysorozatát július 8-án, hétfőn nyitják meg a művelődési házban.

Egyidejűleg öt kiállítás lesz látható július 8-14. között a művelődési házban: Kasza Krisztina gobelin-, B. Langer Gabriella festmény- és harisnya-virág-, Pék Eszter grafikai és a helyi alkotók kézimunka-tárlata, valamint az Asszony-tava elnevezésű fotó- és rajzkiállítás. A református templomnál vasútmodelleket mutatnak be, a Nyitott múzeumok hetének a Helytörténeti és Néprajzi Múzeum ad otthont. Retro mese-diavetítést tartanak hétfőtől péntekig 10 órától a könyvtárban, klasszikus filmeket játszanak hétfőtől csütörtökig 17 órától a református gyülekezeti teremben. Gál Csaba írót, költőt író-olvasó találkozón látják vendégül szerdán 17 órakor a könyvtárban, Fekete Nándor orgonaművész pénteken 18 órától ad koncertet a református templomban. A Brass Dance fúvószenekar szombaton 17 órakor, a Szironta csengettyű együttes 18 órakor lép a nagyérdemű elé a néprajzi múzeumnál, az éjszakai múzeumlátogatás 20 órakor kezdődik. A kulturális és művészeti hét a II. Lepsényi Népzenei Találkozóval zárul vasárnap 15 órától a művelődési házban.

Hangszermesék gyerekeknek

Székesfehérvár – Hangszermesék a címe az interaktív, zenés mesesorozatnak óvodásoknak, kisiskolásoknak. Július 8-án, 16.30-tól 17.15 óráig az Alcoa-Köfém klubházban a gyerekek a mese aktív szereplőivé válhatnak ezekben a történetekben. Társaik, segítőik és kísérőik lesznek a dalok, táncok, hangszerek.

Koncert

Mór, 18. óra: A M.É.Z., ír-skót zenét játszó együttes  lép fel a Lamberg-kastély udvarán. 19 óra: A bodajki Péter-Pál folkfesztivál móri rendezvénye, együttesekkel és néptáncosokkal.

Solt András kiállítása

A fehérvári Szent István király Múzeum Országzászló téri épületében augusztus 25-ig látható Solt András grafikusművész Kísérlet 2. című tárlata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!