Programok

2013.12.01. 13:19

Programok, rendezvények Fejér megyében december 2-től

Fejér megye - Tudja meg, mi történik Fejér megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények december 2-től. Böngésszen, és válogasson!

DECEMBER 26.

Karácsony a száztagúval

Székesfehérvár - Karácsony másodnapján, december 26-án 19 órától a Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekar sztárzenekara ad ünnepi koncertet a Vörösmarty Színházban. A világhírű együttes mindenkinek felejthetetlen és felhőtlen szórakozást ígér.

 

DECEMBER 22.

Adventi koszorúünnep

Adony - A művelődési házban december 22-én délután négy órától rendezik meg a hagyományos adonyi ünnepi műsort Adventi koszorú címen. Ebben közreműködnek az óvodások, iskolások, és a városi művészeti csoportok. A közreműködők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

DECEMBER 18.

Óvodai karácsony

Előszállás - December tizennyolcadikán a Patakparti Óvoda Cinege csoportja mutatja be műsorát, majd előkerülnek a fa alól a meglepetések, elkezdődik az ajándékozás.

 

DECEMBER 17.

Jót tenni jó

Előszállás - A Patakparti Óvodában az óvodások egy része különleges esemény részese lehet december 17-én is: Jót tenni jó – tartják Előszálláson is, és úgy döntöttek, karácsonyi műsorral lepik meg a Nyugodt Évek Idősek Otthonának lakóit. Közben készülnek a karácsonyi díszek, mézeskalács illata lengi be a termeket, a nagycsoportos szülőket pedig titkos ajándékkészítő estre várják hamarosan.

 

DECEMBER 14.

A sütit ajándékra cserélik

Székesfehérvár - Adománygyűjtés, éneklés, flasmob és városismereti verseny – többek között ezekkel a programokkal készül a Diáktanács december 14-re. A mulatság délelőtt tíz órakor kezdődik Fehérvári Civil Központban, a Kaptár Ifjúsági Irodában egy kézműves foglalkozással – elsősorban az általános iskolásoknak – illetve egy zenés, éneklős programmal, amire már a középiskolásokat is invitálják a szervezők. Ugyanebben az időpontban a Diáktanács tagjai egy adománygyűjtési akcióra indulnak a belvárosba, ahol sajátkészítésű mézeskalácsaikat cserélik különböző játékokra. A gyűjtött adományokat később a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központnak ajándékozzák.Délután egy városismereti versennyel folytatódik a nap, amelyre a csapatok előzetesen december 11-ig jelentkezhetnek, a Székesfehérvári Diáktanács facebook oldalán. Az eseményt egy karácsonyi hangulatot idéző flashmobbal zárják, a Zichy színpad előtti téren, amelyre minden táncoslábú fehérvárit sok szeretettel várnak.

Ajándék: gyűjtik a játékot

Rácalmás - Az önkormányzat vezetői széppé és boldoggá szeretnék tenni azoknak a gyermekeknek is a karácsonyát, akik segítség nélkül nem kapnának ajándékot. Rácalmás város idén is Szeretet Karácsonyt rendez a kisvárosban élő tizennégy éven aluli, szociális ellátásban részesülő gyermekek számára. A rendezvény december 14-én lesz a Jankovich-kúriában. Az ünnepségre a Rácalmási Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat adományokat gyűjt, hogy a felajánlott holmikból szeretetcsomagokat készíthessenek a rendezvényre meghívott gyermekeknek. A szolgálat irodája a régi városháza épületében van, ahol örömmel fogadnak minden felajánlást, de különösen örülnének: jó állapotú könyveknek, játékoknak, kifestőknek, színes ceruzáknak, tollaknak, festékeknek, tolltartóknak, táskáknak, édességeknek, (cukor, csoki, keksz), fiú, lány ruháknak, labdáknak, társasjátékoknak, kerékpároknak. A családgondozók hétfőn reggel nyolc órától délig, szerdán tíztől délután ötig, pénteken szintén reggel nyolctól délig várják az adományokat.

 

DECEMBER 13.

Zenekar az árokból

Dunaújváros - December 13-án este hét órától a Munkásművelődési Központ Music Clubjában lép színpadra az utóbbi évek egyik legkellemesebb zenei meglepetése a Band in The Pit névre hallgató formáció. A Késmárky Szabolcs, Schneider Vilmos és Prókai Norman István alkotta együttes egyedi hangzás világgal és engesztelhetett stoner rakendroll folyammal ajándékozza meg szaporodó hallgatóságát.

Charlie a sztárvendég

Dunaújváros - Sztárvendége lesz a dunaújvárosi karácsonyi vásárnak december 13-án : Horváth Charlie lép színpadra este fél héttől!

Kósa János: Jövőkép makett

Dunaújváros - Decembert 13-án új kiállítással jelentkezik a Kortárs Művészeti Intézet. Kósa János festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem adjunktusa és Festő-tanszékének vezetője. A művész által válogatott anyag a KMI kiállítótereiben elkülönülve, több ciklusra tagolva enged bepillantást az immár több mint két évtizedes életműre.

 

DECEMBER 12.

Óvodanap

Előszállás - A Patakparti Óvodában december 12-én 9-től 14 óráig a felnőttekről szól majd az óvodanap. Az intézmény ugyanis egy ragyogó továbbképzést szerevezett, melyen a népi gyermekjátékok tanításához kapnak sok gyakorlati ismeretet. A környékbeli óvodapedagógusok térítésmentesen vehetnek részt a programon, amely erősíti az óvodapedagógusok jó kapcsolatát, s a tapasztalatcserét.

 

DECEMBER 11.

Közös kiállítás

Székesfehérvár - A Vörösmarty Társaság Áron Nagy Lajos Művészetbarát Köre közös kiállítást rendez. A Vörösmarty Társaság Áron Nagy Lajos Művészetbarátok Köre közös kiállításának megnyitójára várják az érdeklődőket december 11-én, szerdán délután öt órakor a Vörösmarty Terembe. A tárlaton Bajkai Braun Géza, Csík László, Dienes Ottó Imre, Fekete Anna, Gálné Pék Eszter Anna, Halmay Tivadar, Karóczkay Ottó, Kocsis Balázs, Miklós János, Pappné Maklári Éva, Revák István, Revák Katalin, Szabó Rózsa, Szakál Antal, Szűcsné Novák Mária, Szünderné Havasi Erzsébet, Takács Antal, Takácsné Kincer Györgyi, Várkonyi Gábor és Zsebők Lajos alkotásai láthatók. A kiállítást megnyitja Lakner József.

Utalványok, pótlólag

Székesfehérvár - A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak számára a novemberben esedékes Erzsébet-utalványokat pótlólagosan decemberben adják át – tájékoztatott a város jegyzője. Az utalványokat december 11-én, 16 és 19 óra között vehetik át a jogosultak a Tolnai utca 16. szám alatti Gyermekjóléti Központban.

Lakossági fórum

Dunaújváros - A városi közgyűlés december 11-én szerdán 15.30 órától közmeghallgatást tart a 2014. esztendei költségvetési és városfejlesztési terv koncepciójáról. A helyszín a polgármesteri hivatal „A" épületének földszinti díszterme lesz.

Városvédők közgyűlése

Rácalmás - A Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület közgyűlést tart december 11-én, szerdán 16 órától a művelődési házban. Egyetlen napirendként a civil szervezet alapszabályának módosításáról döntenek a résztvevők.

 

DECEMBER 10.

A 200. Hétvezér Est következik

Székesfehérvár - Tóth Ferenc agrármérnök, egyetemi tanár lesz a Fejér Szövetség jubileumi, 200. Hétvezér Estjének vendége december 10-én, kedden a Királykút Emlékházban. Az előadóval tavaly júniusban már találkozhatott a fehérvári hallgatóság, amikor egy sikeres előadás keretében a kamatrabszolgaság kérdéseit tárta fel, érdekes, bibliai időket felidéző adatokkal, közérthető formában. Mostani előadásában a „nagy leleplezéseket" fogja elemezni, amelyek egymást érik napjainkban

István, a szent király

Székesfehérvár - Az István, a szent király című tanulmánykötetet és kiállítási katalógust mutatják be december 10-én, kedden, 15 órakor a Szent István Művelődési Házban. Köszöntőt mond Spányi Antal megyés püspök. Az új kötetet Szűcs György, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese mutatja be az érdeklődőknek.

Városalapítók évbúcsúztatója

Dunaújváros - Vidám évbúcsúztató batyubálra hívja tagjait és barátait Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete december 10-én, kedden, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola helyiségeibe. Mint meghívójukban írják: ételt, italt mindenki hozzon magával – a zenéről és a jó hangulatról az egyesület tagjai gondoskodnak!

Előadás tokaji borokról

Dunaföldvár - A népszerű tudomány előadássorozat következő rendezvénye december 10-én, este hat órakor lesz a művelődési központban. Bacsó András, a Tokaj Oremus Pincészet borásza tart kóstolóval egybekötött előadást.

Pánsíp koncert lesz kedden

Előszállás - Kegye János pánsíp művész koncertjében gyönyörködhet a hallgatóság december 10-én a Kossuth Lajos Művelődési Házban. A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várnak a szervezők a szomszédos településekről is.

 

DECEMBER 9.

Könyvbemutató a múzeumban

Székesfehérvár - Lukács László: Ezer év gyöngye – A magyar történeti néphagyomány című könyvét Nagy Veronika néprajzkutató (Hetedhét Játékmúzeum) mutatja be december 9-én, 16 órakor a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében.

Fogadóórát tart Deák Lajosné

Székesfehérvár - Fogadóórát tart  december 9-én, hétfőn 17.00 és 19.00 óra között Deák Lajosné a Királykút Emlékházban, ahol jelen lesz Botos László körzeti megbízott is.

Irodalmi est a Bartókban

Dunaújváros - A Vendégségben elnevezésű bartókos sorozat következő vendég Darvasi László író lesz hétfőn este. A Bartók Kamaraszínházba látogató érdeklődők rendhagyó irodalmi esten ismerkedhetnek meg Darvasi László íróval, aki írásművészete emberi tévelygésekkel, kudarcokkal és örömökkel teli, egyszerre hétköznapi és különös alakjainak sorát vonultatja fel. Novelláiban, tárcáiban, regényeiben, drámáiban egyaránt érvényre jut mondatainak szépsége és fájdalma, mindenek feletti igazsága. Elemi erejű, artisztikus, egzisztenciális színezetű elbeszélői vágya az életet történetté, a történetet életté változtatja.Az írodalmi estre ingyenes a belépés. A Vendégségben előadás december 9-én, hétfőn 18 órakor kezdődik a Bartókban. Szerkeszti a pedagógus Gyöngyössy Csaba, a Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója, közreműködik Kiss Attila. Várják az érdeklődőket.

Ünnepi forgatag

Dunaújváros - December 9-én nyitja meg kapuit az idei karácsonyi vásár a Dózsa Mozi előtti téren, ahol hosszú évek kihagyása után ismét lesz városi szilveszteri buli is. Az ünnepi forgatag december 9-én hétfőn kezdődik, és egészen december 23-ig minden nap 10 és 20 óra között tartalmas programokkal várja a városlakókat. A megnyitó hétfőn 17 órakor lesz, amikor meggyújtják a város adventi koszorúját.

Testületi ülés lesz

Velence - December 9-én, hétfőn 15 órától ülésezik legközelebb a város képviselőtestülete a kastélyban. Több más mellett szó lesz a 2014-es év munkatervéről, a bizottságok idei munkájáról, a hulladékkezelésről, a gyermekétkeztetésről és a hitel megújításáról. Beszámolókat is meghallgatnak, például az adózásról, a hivatal tevékenységéről és a társulások működéséről.

A gyerekeknek vannak titkai

Sárbogárd - December 9-én, hétfőn 17 órakor Vekerdy Tamás tart előadást „Mit kell(ene) tudnunk gyerekeinkről és magunkról" címmel a polgármesteri hivatal dísztermében. A rendezvény a városközpont megújulásának részeként valósulhat meg.

A képviselő fogadóórái

Mezőkomárom, Lajoskomárom - Árgyelán János megyei önkormányzati képviselő utcai fogadóórát tart december 9-én, hétfőn a települések központjában: Lajoskomáromban 13 és 14 óra között, valamint Mezőkomáromban 14 óra 30 és 15 óra 30 perc között.

 

DECEMBER 8.

Fogathajtó kupasorozat

Székesfehérvár - 8 órától a téli fedeles fogathajtó kupasorozat első fordulója a Kunos Lovardában. Póni-, egyes- és kettesfogatok versenye, sztárfutam.Hintón érkezik a Mikulás, ajándékokat oszt a gyerekeknek, majd kocsikázni is lehet vele.

Templomi Omega

Székesfehérvár - Az Omega oratóriumát hallhatja a közönség december 8-án, 20 órakor a Prohászka templomban.

Nagyapám Betleheme

Székesfehérvár - Nagyapám Betleheme címmel tart majd karácsonyi műsort december 8-án, vasárnap 18 órától a Los Andinos és a Kákics együttes a székesfehérvári evangélikus templomban (Szekfű Gyula utca 1.).

Kaizler Gitta kiállítása

Dunaújváros - December 7-én, szombaton új kiállítással jelentkezik Kaizler Gitta képzőművész a dunaújvárosi evangélikus templomban. A délután fél hatkor kezdődő tárlatnyitón Pálinkás István újságíró ajánlja az egybegyűltek figyelmébe a kiállítás anyagát.

Vasárnapi Mosolytanoda

Gárdony - Az E.on csoport ajándékaként üzemel december 8-án délelőtt a Nemzedékek házában az az adventi játszóház, amelyben hatféle kézműves foglalkozással várják a gyerekeket, négyéves kortól. A programban a kicsik ünneplőbe öltöztetik az önkormányzat által biztosított helyszínt.

Mikulástúra a Mezőföldön

Nagyvenyim - December 8-án rendezik meg a Mezőföldi Mikulás gyalogos teljesítménytúrát, 15, 20 és 30 kilométeres távon. A két hosszabb táv gyaloglói Nagykarácsonyból, a másiké Ménesmajorból indulnak. Nevezni a venyimi iskolában lehet reggel hét órától.

Építs betlehemet!

Mezőszentgyörgy - Várjuk együtt a karácsonyt! - Szentgyörgyön így invitálják minden vasárnap 16 órára a falubelieket ünnepelni. Adventi vásárt nyitnak, meleg teával, forralt borral kínálnak mindenkit. Az adventi koszorú első gyertyáját december elsején gyújtják meg az általános iskolánál, a diákok verssel és dallal készülnek, mézeskalácsot díszítenek. Gyertyát gyújtanak december 8-án a művelődési háznál, 15-én az óvodánál, 22-én pedig ismét a kultúrban. Az alkalmakon műsort adnak a MASZK színjátszói, asztali díszeket lehet készíteni; szerepelnek az ovisok, megnyitják az Építs betlehemet! című kiállítást; illetve néptáncosok lépnek fel, táncházat tartanak.

Adventi gyertyagyújtás

Polgárdi - 17 órakor adventi gyertyagyújtás a városi piacon, folytatódik a karácsonyi vásár. Mikulás-váró, műsort adnak az Eszterlánc Óvoda apróságai és a Don Bosco Iskolaház diákjai.

Szabadbattyán - 17 órakor adventi gyertyagyújtás, a Gróf Batthyány Lajos Általános Iskola diákjainak műsora a művelődési házban.

Kétszer is jön a Mikulás

Balinka - December 8-án, vasárnap délelőtt 10 órakor bányásznapi koszorúzást tartanak Mecsér településrészen a Szent Borbála szobornál. Ugyanezen a napon 15 órakor a balinkai művelődési házba, 17 órakor pedig a mecséri művelődési házba érkezik a Mikulás.

Megújítják fogadalmukat

Adony - December 8-án 15 órakor Adonyban tart szentmisét Spányi Antal megyés püspök a Szeplőtelen Szűz Mária Szolgálóleányai rend meghívására. Megújítják fogadalmukat a nővérek.

 

DECEMBER 7.

Szent Andrástól Jézuskáig

Székesfehérvár - Csend a lelke mindennek – Múzeumi Advent-túra 2000 éven át... a mottója a Szent István Király Múzeum családi délutánok sorozatának. A következő foglalkozás címe Szent Andrástól Jézuskáig, és december 7-én, szombaton, 14 órától várják az érdeklődőket a múzeumban, az Országzászló téri épületben.

Mikulás táncház

Székesfehérvár - Mikulás táncházba várják a családokat a Táncházban, december 7-én, szombaton, 17 órától. Mikulásváró gyermekjátszóval indul a program, majd a Mikulás érkezését követően, 19 órától magyarpalatkai tánctanítás kezdődik, 20 órakor Barangolások – énekszóval a Kárpát–medencében címmel magyarszováti népdalokat adnak elő és tanítanak a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei. Berki Lilla vezetésével. 20.30 órakor kezdődik a 2013-as esztendő utolsó táncháza.

Mikulást vár a szervezet

Székesfehérvár - Mikulás ünnepséget rendez a Jobbik városi szervezete   december 7-én, szombaton 18 órakor  a Szabadművelődés Házában. Minden érdeklődőt, de különösen a Mikulástól ajándékcsomagot váró  gyerekeket és szüleiket nagy szeretettel várják a szervezők  A részvétel ingyenes.

Szülinapi buli

Székesfehérvár - 13 éves elvileg a Vesztegzár, vagy legalábbis ezt mondja magáról. Szülinapi buli szombaton, az elmúlt év nagy zenéivel, Elf-fel, Papával, Dorkával és Embryo-val.

Fish-koncert

Székesfehérvár - Az ország egyik legjobb koncertzenekara, a Fish lép fel a Petőfi kultúrtérben Konzervzene c. korongjával szombat este, előzenekar a Kozmosz.

Punk a FeZeN-ben

Székesfehérvár - A punkzene turnéján révülhetnek a rajongók a FeZeN-ben szombat este. Fellépnek: Hétköznapi Csalódások, Prosectura, Hatóságilag Tilos és a Timebomb.

Foci az éjszakában

Dunaújváros - Az idei esztendőben mát ötödik alkalommal rendezik meg a kispályás labdarúgócsapatok számára az Éjszakai Mikulás Kupát. Az Arany János Általános Iskola tornatermében pénteken 18 órakor a Frankcity – Hild Kollégium csoportmérkőzéssel indul a viadal, míg az eredményhirdetés tervezett időpontja másnap reggel 6 óra. A kiírás értelmében a két csoportban a csapatok körmérkőzéssel döntenek a helyezésekről. Az első négy helyezett továbbjut és a folytatásban egyenes kieséses rendszerben küzdenek tovább. A legjobb négy gárda keresztmérkőzést játszik a döntőbe kerülésért. A vesztesek játsszák a bronzmeccset, a győztesek pedig a finálét. A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség az első három helyezett csapatot oklevéllel, kupával, illetve érmekkel jutalmazza. Természetesen különdíjat kap a legjobb mezőnyjátékos, a legjobb kapus, és a gólkirály. A mérkőzések között hetes rúgó versenyt rendeznek a nézők és a játékosok között, melynek fődíja egy teremcipő. Az „A" csoportba a következő együttesek kerültek: Frankcity, Hild Kollégium, Elit Alakulat, Coronitas, Ügyetlenek. A „B" csoport tagjai: Surprise, Whisky Cola, Steelworkers, River Plate, Lila Palota FC.

Hozd a hangszered!

Dunaújváros - Össznépi örömzenélésre készülnek szombaton este a Kaptár Music Pub-ban. A New City Jam Session címmel meghirdetett est során az újvárosi amatőr, félprofi és profi zenészek kapaszkodnak össze, hogy egy remek bulival szórakoztassák magukat és a közönséget! Gitárosok, dobosok, szintetizátorosok, fúvósok, mikrofonbetyárok és mindenki más is egymást váltogatva adja bele a magáét! Kezdés este kilenc órától.

Templomi Kaizler-tárlat

Dunaújváros - Kaizler Gitta festőművész legújabb alkotásainak bemutatója nyílik meg a városi evangélikus templomban december 7-én este fél hattól. A kiállítást Pálinkás István ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

Orvosi ügyelet a hétvégeken

Dunaújváros- A Dunaújvárosi Vállalkozó Háziorvosok Egyesülete tájékoztatása szerint a munkanap áthelyezéstől függetlenül december 7-én és december 21-én, szombatonként háziorvosi ellátás ügyeleti szinten lesz, a szombati napokon megszokottak szerint!

Az irodalom jegyében

Mór - December 7-én, szombaton 15 órától irodalmi délutánt rendez a Református Szolgáló Szeretet Házában a móri amatőr művészek szervezete, a MIKSZ. A program Gergye László kiállításának megnyitóval kezdődik. Ezt követően mutatják be Lepsényi Bálint, illetve Schrenk Éva verseskötetét. Szegedi Kovács György Vajda János-díjas költővel Bakonyi István irodalomtörténész beszélget az istenes versekről. A MIKSZ irodalmi és képzőművészeti antológiáját Nuszpl Zsolt, a Mór várossá válásának 30. évfordulójára kiadott kötet főszerkesztője mutatja be.

A könyvtár múltja, jövője

Sárbogárd - A Honvéd Bajtársi Egyesület Sárbogárd és a Madarász József Városi Könyvtár közösen szervez kiállítást „A könyvtár múltja, jelene és jövője" címmel. A tárlat a József Attila Művelődési Központban nyílik meg december 7-én, szombaton délután 15 órakor. A program a városközpont megújulásának részeként, egy miniprojekt keretében valósulhat meg.

Mikulás-váró

Sárkeszi - 15 órától Mikulás-váró a megyei és a községi könyvtár támogatásával a faluházban. Moha bácsi zenés gyermekműsora Hótündérrel és Krampuszkával. A Mikulás hintón érkezik az ajándékokkal. Mikulás-diszkó.

Ökumenikus adventi irodalmi délután

Lepsény - 16 órakor gyertyagyújtással egybekötött ökumenikus adventi irodalmi délután a művelődési házban Szűcs-Nagy Kinga református lelkésszel, Szűcs Sándor református teológussal, Récsei Norbert katolikus helyettes plébánossal, Bezzeg János költővel és Németh Györgyi lelkipásztori munkatárssal.

A jóság síró vágya

Etyek - Kubik Anna színművésznő legkedvesebb verseiből állított össze előadói estet a fenti címmel, ezt hallhatják az érdeklődők december 7-én, 18 órától a falu református templomában. Az esten közreműködik Kovács Eszter, a Signum kórus szólistája.

Jótékony bálozók

Előszállás - Az Előszállási Gyermek és Ifjúsági Alapítvány a szokásos jótékonysági Mikulásbálját tartja a művelődési házban december 7-én este hat órától, melyre mindenkit szeretettel várnak. Műsor, vacsora, tombola tánc, jó hangulat az esti menetrend. A talpalávalót Horváth Csaba húzza hajnalig.

Karácsonyi vásár a templomnál

Kisapostag - Jótékonysági karácsonyi vásárt rendeznek a kisapostagi evangélikus templomnál december 7-én szombaton 10 és 16 óra között, valamint december 8-án vasárnap 9 órától 14 óráig. A résztvevők vásárlásukkal a gyülekezeti rendezvényeiket segítik.

Visszatérés

Dunaföldvár - Tizenhárom év szünet után december 7-én hazai pályán, Dunaföldváron a Hoffmann Kávézóban lép fel a Nylon Balett. A koncert 21 órakor kezdődik, előzenél a Vasárnapi Fiúk.

Madáretetés és madárgyűrűzés

Dinnyés - Téli madáretetés és madárgyűrűzés lesz a dinnyési Fertőn. A jelentkezők tanulmányozhatják a legjobb etetési módszereket, és ha az idő is kedvez, madarakat is gyűrűzhetnek A jelentkezők Dinnyésen, a Rákóczi utca sarkán, a gólyafészek alatt találkozhatnak Fenyvesi László természetőrrel december 7-én, szombaton 9 órakor.

 

DECEMBER 6.

Titokzatos hóember

Székesfehérvár - A Batyu Színház Titokzatos hóember című előadására várják pénteken a gyerekeket 18.30 órakor a Kisfaludi Közösségi Házban. A belépés díjtalan.

Játszóházban a Mikulás

Székesfehérvár - Játszóházba várják a gyerekeket pénteken, 16-tól 19 óráig A Szabadművelődés Házában. Az a hír járja, hogy a játszóházat a Mikulás is meglátogatja.

Kívánságok közvetítője

Székesfehérvár - Angyali Karácsonyváró Hétvégét rendeznek a Fehérvári Ajándékboltban. A „Jótett- és Kívánságközvetítőben" a Szabad Színház társulata várja a gyermekeket péntektől vasárnapig 15 és 19 óra között A Mikulással, segítőivel készült közös fotóra felkerülnek az áhított kérések is, amikért cserébe jótettet is vállalni kell.

Szerelmes típusok

Székesfehérvár - Koncertet ad a királyok városában az ország legkedveltebb kérődzőjéről elnevezett alternatív rockcsapat: péntek este a Petőfi Kultúrtér színpadán megmutatkozik a Kistehén-féle hangzás, amely még rockosabb, pszichedelikusabb.

Jótékonysági estet rendeznek

Székesfehérvár - Adventi jótékonysági estet rendeznek a Ciszterci Szent István Gimnázium és a Talentum Református Általános Iskola felajánlásával a beregszászi katolikus templom és a beregszászi református anya- és csecsemőotthon épületeinek felújítására ma, december 6-án, 18 órakor a Szent István Művelődési Házban.

Medencés buli

Székesfehérvár - Igazi bulihangulatot ígér az Árpád fürdő péntek esti medencés partyja, fürdőruhás lányokkal, koktélokkal és jóféle zenékkel. A dj: Sajt.

Retroparty

Székesfehérvár - Mikulás-napi retropartyt rendeznek a Hiemer Cafe és Coctail Bárban péntek este 21 órától , a zenefelelős dj. Arthur.

Swagadelic

Székesfehérvár - Ezzel a névvel indul útjára a KinxTown Club péntek esti révülete, a hölgyeknek táncverseny lesz, nevezni a helyszínen is lehet. Mayor Hayes hiphopot nyom kifulladásig.

Kowalsky a FeZeN-ben

Székesfehérvár - A Phoenix, a Kowalsky meg a Vega, és a Road koncertezik péntek este a FeZeN-ben.

Lisztérzékenyek találkozója

Dunaújváros - A helyi lisztérzékenyek csoportja szeretettel meghív minden érdeklődőt következő csoporttalálkozójára a Munkásművelődési Központ 104. számú termébe december 6-án este öt és hét óra között. A találkozó vendége lesz Debreceniné Sz. Erzsébet dietetikus, aki a GM táplálkozás előnyeiről és hátrányairól fog előadást tartani. A lisztérzékenyek szívesen fogadnak minden látogatót – valamint házi finomságokat is, lehetőleg recepttel együtt!

Autóbuszos Mikulás

Dunaújváros - Már tizenhét éves hagyomány, hogy az Alba Volán munkatársainak szervezésében Mikulás járat rója a város utcáit december 6-án. Idén a Mikulás ünnepen délután három órakor ül a volánhoz Ongai Zoltán helyi járatos autóbuszvezető, aki maga is szülő. A Hajnal út-Dózsa György út-Béke tér-Vasmű út-Római körút-Bocskai út-Hajnal út körjáratra bárki díjtalanul felszállhat, és a Mikulás édességekkel megajándékozza a gyerkőcöket.

Évzárás a Kamara Galériában

Dunaújváros - Év végi összegző kiállítással karácsonyi vásárral és katalógusbemutatóval zárja az évet a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara galériája. December 6-án, pénteken 18 órakor nyílik meg a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara székházában az az év végi összegző tárlat, amelyen az elmúlt évben kiállításon szerepelt művészek alkotásai láthatók, sőt meg is vásárolhatók a közelgő karácsonyi ünnepre készülve. A megnyitón Balogh Tamás újságíró ajánlja a kiállítást és az alkalomra ugyancsak hagyományosan készült, a Kamara Galéria 2013-as évét bemutató katalógust is a jelenlévők figyelmébe. A tárlat január 7-ig tekinthető meg, hétköznap 8-tól 16 óráig.

Szünetel az ügyfélfogadás

Dunaújváros - Dr. Sasvári Ildikó járási tiszti főorvos tájékoztatása szerint december 6-án pénteken a Dunaújvárosi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézetének (volt ÁNTSZ) valamennyi munkatársa megyei szintű munkaértekezleten lesz Székesfehérváron, ezért a telefonos és a személyes ügyfélfogadás szünetel. Sürgős esetekben az intézet munkatársai elérhetők a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv titkárságán: 06-22/511-720.

Változik a munkarend

Dunaújváros - Munkarend változás miatt a Dunaújvárosi Járási Hivatal okmányirodai osztályának és a munkaügyi kirendeltségnek az ügyfélfogadása az alábbiak szerint módosul. December 6-án pénteken 8-12 óráig, december 7-én szombaton az ügyfélfogadás szünetel. December 20-án pénteken, valamint másnap, szombaton 8-12 óráig várják az ügyfeleket.

Mikulás Party

Dunaújváros - A Klub Karmában december 6-án 22 órától Mikulás Partyt rendeznek. Az est során a hangulatot fokozza: G. Emmerich, Dave Tavro, Rossboss.

Szöszmötölő játszóház

Polgárdi - 15 órától Szöszmötölő játszóház a városi könyvtárban. A gyerekek adventi ajtódíszt készítenek.

Bányászmenet Mikuláskor

Gánt - December 6-án 18 órakor indul a gánti iskola elől a hagyományos „Szalamander" bányászfelvonulás, amelyet lámpásokkal, mécsesekkel, gyertyákkal, fáklyákkal szoktak megtartani a faluban.

A Faluházhoz jön a Mikulás

Magyaralmás - December 6-án 18 órakor érkezik a Faluházhoz a Mikulás, aki ajándékkal kedveskedik a jó gyerekeknek. Ugyancsak 6-án, 18 órakor nyugdíjas találkozót rendeznek az intézményben: az idősek búcsúztatják az óévet, köszöntik a névnaposokat – tudtuk meg Kaiserné Erikától, a Faluház vezetőjétől.

Mikulás-nap az iskolában

Szabadbattyán - 8 órától Mikulás-nap az általános iskolában játszóházzal, vásárral; Mikulás-kaszinó fabatkáért, mellyel ajándékokra lehet licitálni. Filmvetítés a művelődési házban.

A bányára emlékeznek

Bakonycsernye - A balinkai szénbánya bezárásának tizedik évfordulója alkalmával rendez emlékülést Bakonycsernye önkormányzata és a Bakonyi Bányász hagyományőrző Alapítvány. A december 6-ai rendezvény 14 órakor misével kezdődik, 15 órakor koszorúznak a bányász emlékparkban. 15 óra 45-kor önkormányzati elismeréséket adnak át az iskola tornatermében, ahol ezt követően tartják az emlékülést.

Bicskén is elmondhatják

Bicske - Három időpontban és helyszínen tartanak közmeghallgatást pénteken. Délután 4-kor a Petőfi Művelődési Házban, 17.30-kor a Kakas tagovódában, míg 19 órakor a Szivárvány tagóvodában kérdezhetnek a polgárok az értékmegőrző beruházásokról, járdaépítésekről vagy a bicskei menekülttáborról.

Téli díszben várják a Mikulást

Daruszentmiklós - Hét végén adventi koszorúk készültek a Szederinda Óvodában. Téli díszbe öltözött az épület. Várják a Mikulást és a karácsonyt a legkisebbek. December hatodikán két ajándékot is kapnak a kicsik. Délelőtt a MiaManó színház előadását nézik meg, együtt az iskola első és másodikos diákjaival. Majd kifényesítik a csizmácskákat, s a délutáni alvásra készülnek. Holnap az önkormányzat ajándékait hozza a nagyszakállú. A meglepetést fokozza, hogy nem találkoznak vele személyesen, de jöttét csengettyű, kopogtatás jelzi. Így tényleg varázslattal telik meg a sok apró lábbeli finomságokkal. Természetesen azok sem maradnak ki a sorból a faluban, akik még nem óvodások, nekik az otthonukba érkezik a csomag. Délután három órától az iskolásokhoz érkezik, ők az édességeken kívül egy jó bulit is kapnak ajándékba.

Ünnep, műsorok és ajándékok

Előszállás - A Patakparti Óvodába péntek délelőtt érkezik az óvoda Mikulása fél tízre, teli puttonnyal. A Patakparti Óvoda Süni csoportja műsorral kedveskedik péntek délelőtt a Mikulásnak, Horváth Istvánné, Pribékné Bagó Kornélia és Tele Attiláné pedig bábszínházat varázsol mindeninek. Szerencse Jánosné óvodavezető reményei szerint más meglepetést is kap az intézmény karácsony előtt. Ugyanis regisztráltak a Tehetségponton, és 500 ezer forint értékben fejlesztő eszközöket kaptak ajándékba, például a kézműves foglalkozásokhoz festéket, gyurmát és sok mást, mellyel a szülők pénztárcáját tehermentesítik, és változatosabbá, igényesebbé teszik a gyerekeknek az óvodai foglalkozásokat. Régi hagyomány, hogy az intézmény dolgozói átküldik a Mikulásukat a polgármesteri hivatalba, a postára és háziorvosunkhoz, dr.Kádas Zsófiához is, és így apró ajándékokkal köszönik meg azt a figyelmet és sok segítséget, amit egész évben kapnak.

Adventi gyertya gyújtás

Előszállás - Az Árpád Fejedelem Általános Iskolában minden pénteken reggel nyolc órakor közös adventi gyertya gyújtásra gyülekeznek a diákok, és tanáraik az épület aulájában. December 6-án délelőtt a Mikulás is megérkezik, ajándékkal teli.

Útra kel a Mikulás

Előszállás - December 6-án Előszálláson útra kelnek a faluban a Mikulások és segédeik, a krampuszok, lovaskocsikkal, s bekopogtatnak minden családhoz, ahol 14 éven aluli gyermekek élnek. Évek óta hagyomány ez a településen. A nagyszakállú az Előszállási Gyermek és Ifjúsági Alapítvány és az önkormányzat közös ajándékát adja át. A Teleházból délután egy órakor indul az ajándékszolgálat, különleges kívánságokat is teljesítenek. Háromszázötven tizennégy éven aluli gyermeknek visznek csomagot az otthonokba, mely Előszállás Nagyközség Önkormányzatának az ajándéka.

 

DECEMBER 5.

Rendkívüli közgyűlés

Székesfehérvár - A megye közgyűlés csütörtökön 9 órakor rendkívüli ülést tart, ahol egyetlen előre tervezett napirendi pont lesz: ez pedig a közbeszerzési szabályzat módosítása.

Közmeghallgatás romáknak

Székesfehérvár - A Székesfehérvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselőtestülete december 5-én (csütörtökön) 16.00 órától közmeghallgatást tart a Kelemen Béla utca 63. szám alatti hivatalos helyiségükben.

Levél a Mikulásnak

Székesfehérvár – A Civil Központ ad otthont annak az interaktív három szereplős, zenés mesejátéknak, melyet december 5-én és 6-án 17 órától rendeznek meg. A legbátrabb gyerekek varázsolhatnak a télapóval, segíthetik megfejteni levelének titkát, amiért persze jutalom is jár majd.

M. Tóth István emlékére

Székesfehérvár - Kiállítással és könyvbemutatóval emlékeznek Maroshegy szülöttére, M. Tóth István festőművészre december 5-én, 17 órakor a Szent István Művelődési Házban. A rendezvényen köszöntőt mond Cser-Palkovics András polgármester és L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, valamint bemutatják az M. Tóth István műveiről áttekintést adó emlékalbumot is.

Önkéntesség napja

Dunaújváros - A Széchenyi István Gimnáziumban „Önkéntesség napja" elnevezésű program lesz december 5-én 13 és 18 óra között az intézményben. A 9. évfolyamos osztályok élménybeszámolót hallgathatnak meg, valamint úgynevezett érzékenyítő beszélgetésen vehetnek részt. A délután során megbeszélik a résztvevők az eddigi tapasztalatokat. A rendezvényre várják a diákokat.

Képviselői fogadóórák

Dunaújváros - Lőrinczi Konrád a 2-es választókörzet önkormányzati képviselője fogadóórát tart december 5-én csütörtökön, 17 órakor, a polgármesteri hivatal kilencedik emeleti, 915-ös képviselői irodájában. A képviselő minden hónap első és harmadik csütörtökén tart fogadóórát, ezért az ezt követő esedékes alkalom december 19-én csütörtökön 17 óra, szintén a polgármesteri hivatalban.

Véradások decemberben

Dunaújváros - December 5-én, csütörtökön, a vasmű hengerművében várják a jelentkező gyárbeli véradókat, reggel fél héttől délig.

Pályázatírókat képeztek

Dunaújváros - Lezárult az EU-pályázatíró képzés, és a tanúsítványok átadása december 5-én, csütörtökön 14 órakor lesz a városháza hetedik emeleti tanácstermében. Dr. Galambos Dénes kormánymegbízott, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője adja át az okleveleket a végzetteknek.

Fejlesztenék a turizmust

Polgárdi – December 5-én, csütörtökön 15 órakor Leader fórumot tart a Mezőföld Helyi Közösség Egyesület az önkormányzat házasságkötő termében. A rendezvény fő célja, hogy a pályázati lehetőségeket ismertesse meg a résztvevőkkel. A turisztikai tevékenység ösztönzését szeretnék elérni, az erre nyíló forrásokról adnak tájékoztatást.

Bujdosó-képek a galériában

Szabadbattyán - Bujdosó Dénes festőművész munkáiból nyílik kiállítás december 5-én, 13 órakor a Gróf Batthyány Lajos Általános Iskola galériájában. A 20. évadját ünneplő iskolagaléria negyedik művésztárlata január elejéig tekinthető meg munkanapokon 8 és 17 óra között.

 

DECEMBER 4.

A Derkovits-kör kiállítása

Székesfehérvár - A Derkovits Képzőművészeti Kör alkotói mutatják be munkáikat a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Házában, a Nagy Ottó Sándor galériában. A kiállítást szerdán 18 órakor Szentes Ottokár képzőművész, a kör szakmai vezetője nyitja meg. A tárlatot január 12-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Ismét iskolásat játszanak

Székesfehérvár - Ismét iskolaelőkészítőt tartanak a székesfehérvári István Király Általános Iskolában december 4-én, szerdán 16-tól 17 óráig. A foglalkozásokon memória és szókincs, valamit logikai készségfejlesztő játékokkal várják a leendő nebulókat.

Magyarság és Európa együtt

Székesfehérvár - December 4-én, szerdán 17 órakor az idei évben utolsó programjához érkezik a Magyarság és Európa Szabadegyetem. L. Simon László író, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke tart előadást Székesfehérvár és a Velencei-tó kapcsolata a két világháború között címmel a Kodolányi János Főiskola nagyelőadójában (Irányi Dániel utca 4., Bory Jenő épület.).

Jótékonysági kortárs művészeti aukció

Székesfehérvár - A Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesület második alkalommal életre hívott jótékonysági kortárs művészeti kiállítását a napokban nyitották meg A Szabadművelődés Házában. A kiállított alkotások jótékonysági aukcióját december 4-én, szerdán 17 órakor tartják a művelődési házban, az esemény házigazdája Kiss Dorottya igazgató lesz. A kiállítással és az aukcióval a saját családjuk nélkül, más-más ellátási helyen nevelkedő, vér szerinti testvérpárok találkozási lehetőségeire, programjaira kívánnak forrást teremteni.

Rendkívüli közgyűlés

Dunaújváros - A város közgyűlése rendkívüli ülést tart december 4-én, azaz holnap reggel kilenc órától a városházán. A képviselők egyetlen napirendi pontként az önkormányzat bankszámlaszerződésének megújításáról döntenek majd.

Szakszervezeti tájékoztató

Dunaújváros - Tájékoztatót szervez az elbocsátosok miatt érintett dolgozóknak a Dunaferr Vasas Dunai Vasmű Szakszervezeti Szövetség szerdán reggel hét és nyolc óra között a gyár kultúrtermében.

Rendkívüli testületi ülés

Gárdony - A  város  testülete december 4-én, szerdán 17 órától rendkívüli  ülést tart a Városháza földszinti tanácskozó termében. Tárgyalják a víziközművek térítésmentes állami tulajdonba adását, a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendelet módosítását, a hóeltakarítási, síkosság mentesítési munkákra vonatkozó vállalkozási szerződést.

Gyertyagyújtás a bányászokért

Mór - December 4-én 17 órakor gyertyagyújtással emlékeznek a bányászokra és családtagjaikra a Millenniumi parkban a bányász emlékkőnél.

Elmarad az előadás

Rácalmás - Az előadó betegsége miatt elmarad a művelődési házban az a szerda délutáni rendezvény, amelynek Vekerdy Tamás lett volna a vendége. A kamaszkorral foglalkozó programot időpontegyeztetést követően, várhatóan januárban tartják majd meg.

Mikulás váró délelőtt lesz

Soponya - A közösségi házban szerda délelőtt 10 órától Mikulás váró délelőtt és kézműves foglalkozás lesz, ahol szalmából készítenek karácsonyi díszeket a gyerekek. 11 órától a a Los Andinos és a Kákics együttes adventi műsora várja a gyermekeket. December 5-én az intézmény elé érkezik a télapó. December 6-án pedig az általános iskolában lesz gyermek és szülő vetélkedés, Mikulás futás az ünnep jegyében.

 

DECEMBER 3.

Advent a népművészek szemével

Székesfehérvár - December 3-án, kedden 17 órakor nyílik meg az adventi nép- és iparművészeti kiállítás a Fejér Megyei Művelődési Központban. A tárlatot L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke ajánlja a közönség figyelmébe, közreműködik a Magyar királyok és szentek énekes egyház- és népzenei csoport. A megnyitót követően kézműves foglalkozást tartanak, melyen megtanulhatók a 2011. évi adventi karácsonyfadísz-pályázat győztes alkotásainak technikái.

Véradások decemberben

Dunaújváros - Az önkéntes véradók legközelebb kedden segíthetnek a rászorulókon: a Vasvári iskolában várják őket a Vérellátó Központ munkatársai délután kettő és öt óra között. Ezután december 5-én, csütörtökön, a vasmű hengerművében várják a jelentkező gyárbeli véradókat, reggel fél héttől délig.

Irodalmi antológia

Perkáta - December 3-án (kedd) 16 órakor kerül bemutatásra a Perkátai Irodalmi Antológia. A bemutató helyszíne a könyvtár.

Könyvek, olcsón

Mezőfalva - December 3-tól használt könyvek kaphatók a könyvtárban nyitvatartási idő alatt, igen kedvező áron.

 

DECEMBER 2.

Sárkányok meg királyok

Dunaújváros - A karácsonyról, királyokról, sárkányokról, erdőkről, sivatagokról meg a csillagokról szólnak azok a papír- és linómetszetek, amelyek december 2-tól láthatók a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza előcsarnokában. Makhult Gabriella grafikusművész egész, saját univerzumot felvonultató kiállítása a decemberi ünnepek alkalmából egészen az év utolsó napjáig várja a nézőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!