programajánló újváros és környékére

2018.07.13. 16:00

Nem tudod, mit csinálj a hétvégén? Segítünk

Végtelen sztárparádé Agárdon, vasparipák a kastélyban és amit csak el tudsz képzelni.

Tóth Alexandra

Farkas Izsák legutóbb a Búgócsiga Zenedével járt itt, most csak a hegedűjét hozza magával Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Hagyományőrző lovas találkozó Perkátán

Nem fognak unatkozni a perkátaiak szombaton. Vasparipák és négylábú patások lesznek a középpontban, két helyszínen, egész nap. A lovas találkozót már ötödik alkalommal rendezik meg.

Többéves hagyományt folytatnak Perkátán az ötödik helyi lovas találkozóval, ahova az ország számos településéről érkeznek majd lovasok a különböző fajtájú és képességű lovaikkal. Már szombat reggel kilenckor várják az érkezőket a réten, a Táncsics Mihály utca 35–41. szám alatt. A programok lóhátas ügyességi versennyel kezdődnek, a gyakorlott zsokék a leghajmeresztőbb mutatványokon keresztül prezentálják majd, milyen hibátlan lehet az együttműködés ló és lovasa között. Hasonlóan lenyűgözőnek ígérkezik a lovaskocsis ügyességi bemutató, itt a fogathajtók és több paripa összehangolt munkáján lesz a hangsúly.

Falunapok elmaradhatatlan kelléke

A hagyományőrzés jegyében népművészeti foglalkozás lesz, és a perkátai néptáncosok jóvoltából ízelítőt kaphatunk a tradicionális magyar táncokból. Akit érdekel az íjászat, annak lehetősége lesz kipróbálni célzótudományát a rendezvény alatt. A vadnyugati lovas kultúrába pillanthatunk be a Western show alatt. A gyerekeket egész nap várja a falunapok elmaradhatatlan kelléke, a légváron levezethetik felesleges energiáikat a kicsik. A lovas napon kirakodóvásár is lesz, ahol az árusok kínálják portékáikat, és az állandóan nyitva tartó büfében vásárolhatnak enni- és innivalót a látogatók. A rendezvény nem ér véget a bemutatókkal, este retrodiszkóban táncolhatnak azok, akik még nem fáradtak el kellőképpen a hosszú nap folyamán.

Végtelen agárdi sztárparádé

A múlt heti EDDA-bulit óriási létszámú közönség tombolta végig. Hihetetlen, hogy a több tíz éve pályán levő Patakiék még mindig óriási tömeget mozgatnak meg. Hasonlónak ígérkezik ez a hétvége is.

Most szombaton ugyanis három közismert fellépő jön a strandra. Nem lehet véletlen, hogy Deák Bill Gyula olyan sokszor fordul meg környékünkön, kétségtelenül még mindig óriási rajongótábora van a blues kőbányai nagy öregjének. Érkeznek az Ismerős Arcok is, akik a közel húszéves fennállásuk alatt sokak számára váltak szó szerint ismerős arcokká.

Deák „Bill” Gyula Fotó: Archív

A klasszikus rockzenéhez vegyítik a pop, a blues és helyenként a dzsessz elemeit is, dalszövegeiket pedig többnyire a család, a hazaszeretet és a magyar kultúra ihleti. Hasonlóan Fankadelihez, aki ugyan műfajilag teljesen más vizeken evez, de a képviselt eszméivel szorosan kapcsolódik az Ismerős Arcok zenéjének gondolatiságához. A koncertek után a szokásos retrodiszkóval vezethetik le az estét a vendégek.

Újra dallamosan cseng a liget – Zene minden mennyiségben

Az Egri János vezetésével működő Egri Drive Stuff ma este veszi be a művészteraszt.

Aki barátkozik a műfajjal, de nem érzi magáénak, annak jó hír, hogy a csapat a saját dalok mellett az ismert dzsesszmelódiákat is elhozza közönségének, egy könnyedebb, populárisabb köntösbe csomagolva. A hazai dzsesszbőgőzés ikonja és csapata groove-os, funkys beütésű koncertje 20 órakor kezdődik a művészteraszon. Vasárnap egy visszatérő vendég érkezik a Petőfi Ligetbe. Ebben persze semmi meglepő nincs, hiszen sokszor jönnek „haza” a fellépők szezonról szezonra, viszont Farkas Izsák már az idei nyitónapon is szerepelt, igaz, akkor a Búgócsiga Zenede frontembereként.

Farkas Izsák legutóbb a Búgócsiga Zenedével járt itt, most csak a hegedűjét hozza magával Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

 

Ezúttal azonban egy másik arcát mutatja meg nekünk, elektromos hegedűjén egy teljes zenekar megelevenítésére is képes. Önálló estjét nyolc órakor kezdi a zenepavilonban. A jövő hét utolsó durranása Takáts Eszter és zenekara lesz. Eszter szólókarrierjét klasszikus egygitáros előadóként kezdte, sikerei között szerepel egy Veszprémi Utcazene Fesztivál-győzelem, most pedig zenekarával közösen ad majd egy kétórás alternatívrock-koncertet szerda este nyolctól.

 

Vasparipák a kastélyban

Negyedik alkalommal rendezi meg Perkáta községe a kastélykerti motoros napot. A Perkátai Régiséggyűjtő Egyesület ezúttal is egész napos programmal készül a motorok szerelmeseinek.

 

Szombaton reggel már nyolctól érkezhetnek vasparipáikkal a motorosok, a kapunyitás után még két órájuk lesz arra, hogy beindítsák a bezingőzös hangulatot. Tízkor egy bemelegítő falukör után rituális motorszentelés következik, de a kipufogók tizenegykor durrannak igazán nagyot, amikor a csapat felvonul a következő falvakban, nem kis látványosságot szolgáltatva az utakon. A kétórás roadshow után egy körül érkeznek vissza a kastélyba.

Tóth Sándor Aprilia RSW 1000-es
motorján Fotó: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

Itt motoros ügyességi versenyen vehetnek részt a bátrabbak, de a decibelben is összemérhetik tudásukat a gépek a „kié a leghangosabb motor?” vetélkedőn. Nemcsak a legügyesebb és a leghangosabb mociknak van esélyük a nap folyamán, hanem a legszebb gépet is díjazzák majd a motorszépségversenyen. A rendezvényen a Sárosdi Bikák csapata is tiszteletét teszi majd, az erős emberek baráti köre kiválóan beleillik a motoros profilba. Este a Jump Rock Band koncertjére mulathatnak a motorosok, a buli pedig szó szerint kifulladásig tart majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!