Nyuszis táska, berzselt tojás

2018.03.24. 11:00

Ingyenes húsvéti kézműves-foglalkozások az Intercisa Múzeumban

Húsvéti kézműves készülődésre várják szombaton délután kettőtől az Intercisa Múzeumba az érdeklődő gyerekeket és a szülőket.

Balla Tibor

A múzeumban gyakoriak a kézműves-foglalkozások Fotó: archív

Húsvéti készülődésre várják az érdeklődőket és nem is akármilyenre! A kézműves kuckókban az ünnepnek megfelelő dekorációk készülnek, olyanok, mint húsvéti tojás színes filcből, fonalból csibe- és nyuszifigura, nyuszis táska, kukoricacsuhé figura, berzselt tojás, ami nem tesz mást, mint növényrátétes tojásfestést vöröshagymahéj főzetében. Ehhez mindenkinek biztosítanak 1 darab főtt tojást, de ha több darabot szeretnének készíteni, akár otthonról is vihetnek maguknak főtt tojást. Délután kettő és négy óra között kézművesprogramokon vehetnek részt, ahol újrahasznosított anyagokból készülnek tárgyak a néprajzi szoba előtt, a múzeum első emeletén. Ezt követően interaktív foglalkozásokat tartanak gyermekeknek és felnőtteknek a néprajzi szobában Balogh Pál Géza néprajzos vezetésével.

A múzeumban gyakoriak a kézműves-foglalkozások Fotó: archív

A gyerekekkel együtt a húsvéti ételek nyomába erednek a néprajzi szobában. Kiderül, melyik ételt miért is esszük húsvétkor, és hogyan tudtak bolti festékek híján eleink tojást festeni.

Hogyan választottak maguknak párt eleink? Milyen szabályai voltak az udvarlásnak? Milyen ajándékokkal kedveskedhettek szerelmüknek dédszüleink egykor, a plázák korszaka előtt?

Ezekre a kérdésekre is választ kapnak a néprajzi szobában. A rendezvény ideje alatt díjmentesen megtekinthető a múzeum összes kiállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!