Augusztus 20. alkalmából

2018.08.20. 08:00

Dunaújvárosban és a környéken rengeteg program várja a kikapcsolódni vágyókat

Az augusztus 20-i ünnep alkalmából színes programokat kínál Dunaújváros valamint a környékbeli települések egyaránt. Íme a nagy programajánló:

duol.hu

Fotó: Zsedrovits Enikő

Dunaújváros

A helyi programokról bővebben IDE kattintva olvashat.

Dunaföldvár

Augusztus 19-én 18 órakor a Szent István napi vigadalom várja az érdeklődőket. Fellép Hatvani Kiss Gyöngyi, B. Tóth Magda, Szávolovics Gabriella, Dömsödi Farkas Bálint. Kísér Nyári László és cigányzenekara. Este 20.30-tól pedig a Szamaras Zenekar szórakoztatja s hívja táncba a közönséget.

Augusztus 20-án 9 órakor ünnepi szentmise lesz az öregtemplomban, majd a szertartás végén a Szent István-szobornál tartandó kis ünnepi műsor után az új kenyér megáldása és koszorúzás következik.

A Duna-parton, országos halászléfőzőverseny is zajlik majd. A városi avató ünnepség keretében adják át a nemrég restaurált, 1927-ben készült Hősök szobrát, a felújított Duna-parti sétányt és névadással egybekötve a Dunaföldvári Vízisportkör Egyesület új állóhajóját. Emlékművet is avatnak azok emlékére, akik a dunai vízi életért sokat tettek. Az emlékműben megőrizték az utódoknak a legendás Botel Admiral egy darabját is.

Előszállás

Ünnepi testületi ülés keretein belül zajlik majd a rendezvényük. Ezt a Kossuth Lajos Művelődési Házban tartják, hétfőn délután négy órai kezdettel. A program Farkas Imre polgármester ünnepi beszédével kezdődik, amit egy kulturális műsor követ. Ennek keretében fogadják polgárrá a település újszülött babáit és kihirdetik a kenyérsütő verseny eredményét is.

Kulcs

A hajóállomáson lesznek a programok augusztus 20-án 10.15 perctől. Oberrecht Tamás köszöntője után Jobb Gyula polgármester mond ünnepi beszédet, majd versmondás, az új kenyér megáldása és megszegése – vagyis az ünnepi pillanatok – után 11.15 perckor kezdődik a lecsófőző verseny, és ezzel egy időben indul a hagyományos Kupac-túra a Dunán Lórévre és vissza. 17 órától könnyűzenei délutánnal, 21 órakor a Büszkeség pontnál tűzijátékkal folytatódik a program.

 

Nagykarácsony

Új helyszínen, a Magyarok Nagyasszonya-templomban tartják meg a megemlékezésüket, ami hétfőn délután négykor kezdődik. Az ünneplők Müller Miklós polgármester köszöntője után a helyi előadók műsorát hallhatják, majd a legfiatalabb, az újszülött nagykarácsonyiak polgárrá fogadása történik. Az ünnepi ceremóniát oldott hangulatban, a templomkertben, lecsófőzéssel folytatják. A híres helyi étket az ünneplők a helyszínen fogyaszthatják el.

Nagyvenyim

Augusztus 20-án, hétfőn 10.50-kor a Szent Bernát Arborétumban tartják az új kenyér ünnepét. Köszöntőt mond Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere. A műsorban közreműködik az Aranydaru Dalkör, a Nagyvenyimi Táncegyüttes. Verset mond Komjáti János és Csizmadia György. Kisapostagon önkormányzati szinten nem terveztek ünnepséget, így a városkörnyéki rendezvényekhez kapcsolódnak majd.

Perkáta

Augusztus 20-án a perkátai római katolikus templomban 8 órakor igeliturgiára várják az érdeklődőket, majd a Bozai Márton atya által felszentelt új kenyérrel kínálják meg a jelenlévőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!