Ünnepi kínálat

2021.12.15. 14:00

A Győry-kastély és annak kertje az adventi hétvégék bázishelye

A perkátaiak minden adventi hétvégén készültek programokkal a község lakóinak. A rendezvények központja az idei esztendőben is a Győry-kastély és parkja volt, ahol minden korosztályt várt valami ünnepi kínálat.

Horváth Dóra

Advent második vasárnapján is számos programmal várták a szervezők az érdeklődőket a Győry-kastély kertjében Fotók: a szerző

November 28-án, délután három órakor a kastély dísztermében gyújtották meg az első gyertyát az adventi koszorún. A program szervezője Perkáta Nagyközség Önkormányzata és a Perkátai Általános Művelődési Központ volt, ezek részéről először Cseréné Marczal Zsuzsanna, a Perkátai ÁMK megbízott igazgatója köszöntötte a vendégeket. Őt Lászlóné Szabó Edit, a Perkátai ÁMK József Attila Nagyközségi Könyvtár vezetője követte, aki az adventi gyertyagyújtás hagyományait ismertette a közönséggel. 

Gólyalábasok várták a gyerekeket a kastélykertben

Az adonyi Szent István Általános Iskola és az Adonyi Művészeti Iskola néptáncosai következtek, név szerint Bereczky Dániel, Hosnyán­szki Katinka, Kátai Hanna és Nagy Péter, majd a Perkátai ÁMK Szivárvány óvoda énekkarának műsorát hallgathatták meg a jelenlévők. Fülöp Irén Ady Endrétől a Karácsonyi rege című verssel készült az ünnepre, s a program végén Oláh István, Perkáta ügyvivő alpolgármestere köszöntötte a jelenlévőket, és gyújtotta meg a koszorú első gyertyáját. 

Két nappal később, november 30-án 15 órakor a gyermekeket várták programmal a kastély előkertjébe: gólyalábas utcaszínház érkezett, ennek alkalmából játékos feladatokkal, beszélgetéssel örvendeztették meg a legkisebbeket a Perkátai ÁMK szervezésében, s e program végén lehetőség nyílt a kastély kiállítótermében megnyílt Mikulások és rénszarvasok című tárlat megtekintésére, amelyet december 29-ig láthatnak az érdeklődők. 

A közkedvelt Mikulás több alkalommal is ellátogatott Perkátára: december 6-án, kora délutántól a Függetlenek Perkátáért Egyesület Télapója osztott édességet a gyermekek számára, később pedig a Perkátai Roma Nemzetiségi Önkormányzat Mikulása várta a kicsiket a kastély parkjában édességcsomaggal. 

Zám Judit és Zám Anikó kézműveskedéssel készültek

Advent második hétvégéjén már szombaton programmal készültek a Perkátai ÁMK munkatársai: adventi kézműves műhelybe hívták a szülőket és gyermekeket a szervezők, ahol a perkátai Zám Anikó és Zám Judit tartott foglalkozást. A résztvevők a mixed media technikával ismertették meg az érdeklődőket a jó hangulatú délelőtt során. 

Az adventi koszorú második gyertyája december 5-én gyulladt meg ünnepélyes keretek között. A programok helyszíne a Győry-kastély és parkja volt ezúttal is, ahova a Kínai-Magyar Kulturális Turisztikai Központ munkatársai és a TEdd Szebbé csoport tagjai várták az adventelőket. Perkátai bicikli- és futó-körtúra indult a kastély elől a „Mozgassuk meg a Mikulást!” felhívás nyomán 14 órakor. 15 órától sütemény- és tortabemutató vette kezdetét, ahol a perkátai háziasszonyok által készített ínyencségeket lehetett megkóstolni, s amelynek során Kunné Kerekes Mariann egy, a Győry-kastélyt meg­kreált tortával lepte meg a látogatókat. Adventi mesét is nézhettek a legkisebbek kivetítve a kastély épülete elé, továbbá Romanoczki Zoltán helyi származású amatőr művész vezetésével rajzolni is lehetett. 

Mikulások és rénszarvasok címmel nyílt tárlat

Szintén advent második vasárnapján adventi forgatag is nyílt az események helyszínén, ahol kézműves portékák, karácsonyi ajándékötletek, kürtös kalács, meleg italok fogadták az ünnepelni vágyókat, s az esemény kölyökpartival és fényjátékkal zárult. 

A harmadik adventi vasárnapon a Perkátai Roma Nemzetiségi Önkormányzat készült műsorral az ünnep alkalmából, s gyújtották meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját. 

Az ünnepvárás 2021. december 19-én 14 órakor folytatódik, s zárul szintén a kastélykertben, ahol Győri Balázs István atya, Perkáta plébánosa gyújtja meg a koszorú utolsó gyertyáját perkátai római katolikus plébánia részéről. Minden érdeklődőt várnak a szervezők!  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!