agyag­edények és kincskeresés

2018.05.25. 15:00

A régészet napját ünneplik az Intercisa Múzeumban

Az utóbbi évekhez hasonlóan idén is számos városban megrendezik a régészet napját. Országszerte több mint 20 múzeum csatlakozik a kezdeményezéshez. A központilag meghatározott tematika alapján „a múlt híres és kevésbé híres” embereinek élettörténetét veszik górcső alá a résztvevő intézmények.

Tóth Alexandra

Az Intercisa Múzeum többféle, elsősorban a gyerekeket célzó foglalkozással, előadással készül szombat délután. A programok délután kezdődnek, és több fut párhuzamosan két órai kezdettel, így teremről teremre járva mindenbe belekóstolhatnak az érdeklődők. Az épület udvarán rekonstruált bronz- és római kori sírt tárnak fel, imitálva a valós régészeti munkát. A második emelet előadótermében ásatásokon talált állati maradványokat, csontokat vizsgálnak meg. A lelettapogatóban végre érvényét veszti egy rövid időre a „megérinteni tilos” szabály, hiszen a leleteket megfoghatják és testközelből tanulmányozhatják a gyerekek.

Az állati maradványok mellett emberi csontokkal is foglalkoznak az érdeklődők az interaktív programok során, és azt is megtanulhatják, hogyan határozható meg az egykori ember neme, pusztán csak szemrevételezés útján. Az első emeleten „Jelenkor régészete” címmel a néprajzi tárgygyűjtésről lesz foglalkozás, ez eltérően a többi programtól fél négykor kezdődik.

A játékos ismeretszerzés mellett nem maradhat el a vidám szórakozás sem: a kincskeresés során minden elrejtett tárgyat fel kell kutatniuk a kicsiknek.

Aki részt vesz a kézműves foglalkozáson, az saját készítésű emlékkel térhet haza: agyag­edényeket formáznak, agyaggyöngyöket fűznek, vagy épp római fülbevalót, bronzkori drótékszereket készítenek a nap folyamán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!