szponzorált tartalom

2019.09.13. 13:20

Zöld tea vagy kávé?

Sokan semmiért nem adnák a reggeli, gőzölgő csésze kávét, míg mások nyitottak a helyettesítő termékekre. A zöld tea élénkítő hatása vetekedik a kávééval. De vajon pótolható vele a napi kávé adagunk? A zöld tea szerelmesei esküsznek arra, hogy nincs szükség kávéra.

Te lecserélnéd koffein doppingodat? Lássuk, mi is az igazság!

Az éltető koffein

A koffein egy fehér, keserű por, amelyet a Nobel-díjas Emil Fischer izolált. A kísérletben egy maroknyi kávé került elemzés alá.

Többfajta növényben is megtalálható. A kávék közül az Esperro a legerősebb. Koffeinnel dúsított még a hírhedt energiaital, a Red Bull, a Cola, jeges teák, de a csokoládé is.

Fél óra alatt jut a véráramba, éberségfokozó. Serkenti a központi idegrendszert, emeli a vese vizelet-kiválasztását, a pulzusszámot, a testhőmérsékletet, növeli a szívfrekvenciát is.

Zöld tea kontra kávé

Óriási mítoszként kering, hogy a teában több a koffein, mint a kávéban. Száraz formában mérve igaz, de két lefőzött ital összehasonlítása esetén hamis.

Mik is az eltérések?

  • Egy átlagos csésze teában kevesebb a koffein! Főleg, ha zöld, fehér teákat tartalmaz, amelyeket rövidebb ideig “forráznak”.
  • Az L-theanine nevezetű aminosav csak a teákban van. Ez ellensúlyozza a koffein hirtelen hatását, az éberség csökkentése nélkül.
  • A teában fellelhető antioxidánsok lassítják a szervezet koffein felszívódását.
  • A fekete tea koffeintartalma a csersavhoz köthető, amely közvetlenül hat a központi idegrendszerre.
  • Green Tea

    A teacserje levele a Camellia sinensis cserje. Koffeint, polifenolokat, vagyis cserzőanyagokat tartalmaz.

    A theine nevű koffeinvegyület csak a teában és kakaóban található meg.

    A zöld tea növénye egyenlő a fekete teáéval, de a fermentálás eljárása különböző. Ugyanis az előbbi nem fermentált. A folyamat alatt, oxigén következtében a tealevél sejtnedve oxidálódik. Sötétzöldről rézvörös színűre vált. Ekkor aktiválódnak hatóanyagai.

    A tea részeinek felhasználása szerint vannak fehér, zöld, fekete, oolong, pu-erh teák. A legmagasabb növények fiatalabb leveleiben van a koffein, az antioxidáns. Magas koffeintartalmú a Matcha, Ceylon, míg alacsonyabb a Gunpowder tea.

    Matcha

    Porrá zúzott tealeveleinek köszönhetően magas a koffeintartalma, ezért adagolása fél és 1 teáskanál között mozog, ami 1-2 grammnak felel meg.

    Koffeinje az erős antioxidáns hatású, katechin molekulákhoz kötődik, amelyek lassan szabadulnak fel a véráramban, mivel a katekineket lebontják és asszimilálják. Ezért a legjobb kávéhelyettesítő, hiszen a hirtelen energialöket helyett 6-8 órán át energikus és nyugodt lehetsz. Nincs koffein túladagolás, szívdobogás, remegő kéz! A koffein és az L-Theanine aminosav kombinációja mentális tisztaságot biztosít. 40%-kal segíthet az anyagcsere fokozásában, a vércukorszint szabályozásában.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában