szponzorált tartalom

2019.09.13. 13:23

Vízből forrás!

‘“Az az igazi víz, amely visszatükrözi arcunk.“ – Szokták mondani. Nos, ez nem afféle filozófiai gondolatfuttatás lesz, de sokan abból indulnak ki, ami látszik a vízben, pedig nem is sejtik, hogy mennyi láthatatlan kórokozó garázdálkodhat benne is.

Legyen szó ivóvízről, mezőgazdasági vagy uszodai vízről, mindegyik esetében lényeges a tisztántartásuk. Ehhez hatékony vízkezelési berendezésekre van szükség. Most elárulom, hogyan varázsolhatsz a vízből egyenesen forrást.

Vízi csírátlanítás

A víz kezelésének forradalmian új módszere az UV lámpás vízkezelő berendezések beépítése. Ehhez a vízvezetéket meg kell bontani egy szakaszon, hogy oda csatlakoztassuk az UV készüléket. Ez általában egy rozsdamentes acélcső, amelynek közepén, hosszában egy kvarc védőcsőbe zárt UV lámpa helyezkedik el. A víz itt kapja meg az UV-C besugárzást, mivel e körül a lámpa körül folyik el. A 254 nm-es sugárzás még a legkisebb mikroorganizmusokat is elpusztítja, mint a gombák, vírusok vagy a penész.

Az algákkal meggyűlhet a bajunk; a legtöbb át sem halad a készüléken, hanem a medence adott területén él és virul. Az új módszer azonban velük sem kíméletes!

Csak mértékkel!

Mitől függ a csírátlanítás mértéke? Általában az áthaladási sebességtől, a lámpa intenzitásától vagy a készülékben elhelyezkedő, lámpa melletti vízréteg vastagságától. Az adott feladat ellátása során szükséges a maximális átfolyási sebesség, más néven a kapacitás. Ezt mindig a gyártó határozza meg.

Az áteresztő cső mérete azért korlátozott, mert a 254 nm-es sugárzás a vízben nagyon hamar elnyelődik. Pont ez az oka annak is, hogy egy víztartályba merített germicid lámpával képtelenség csírátlanítani a benne lévő vizet. Ehhez a fentebb említett, átfolyó rendszerű készülékek szükségesek.

Kék lagúnák

Szeretnél a saját lagúnádba te is Blue Lagoon készülékeket? Ez a holland gyártmányú csodacsalád elsősorban házi úszómedencék vizének kezelésére lett kitalálva. Mezőgazdasági, ipari vizek kezelésére is alkalmasak.

Fontos! Magyarországon az ivóvíz és a közösségi medencés fürdővíz kezelésére csak OHT engedéllyel rendelkező készülékek vethetőek be. A Blue Lagoon sajnos nem rendelkezik ilyen engedéllyel!

3 típus, 3 előny

Házi uszoda vizének kezelésére a Blue Lagoon készülékek három fő csoportja ajánlott:

  • UV-C fénnyel működő készülékek esetén elegendő a korábban használt klórmennyiség csupán 20%-a!
  • Az UV-C fény mellett ózont is alkalmazó készülékek használatával a klórmennyiség 10%-a is megteszi.
  • Az UV-C fény mellett rézionokat alkalmazó készülékek alkalmazásával búcsút mondhat a klórnak, mert a medencében a réz-ionok helyettesítik! Nekik köszönhetően az alga is kevesebb lesz!
  • Ha további információkat szeretnél megtudni a Blue Lagoon vízkezelő termékcsalád üzemeltetéséről, akkor keresd fel a Hollandimpex Kft. weboldalát!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában