szponzorált tartalom

2020.03.03. 13:47

Versenyfutás az árakkal: hogyan keressünk albérletet Budapesten?

A főváros bővelkedik a kiadó ingatlanokban. Emellett pedig tömött sorok kígyóznak a piacon, akik az ideális albérletre vadásznak. A Budapestre özönlő dolgozók és diákok körében a két döntő faktor a lokalizáció és a bérleti díj. Létezik arany középút? És ha igen, merre keressük?

Egy vonzó főváros

Budapest az elmúlt évtizedekben egy igazi európai nagyvárossá nőtte ki magát, ahová előszeretettel látogatnak el hazai és külföldi turisták, hogy némi minőségi időt töltsenek el fővárosunkban. A turisztikai látványosságok mellett azonban természetesen számos lehetőséget rejt, mely hosszabb távon is vonzóvá teszi az emberek számára.

A jobb lehetőségek okán munkavállalók és diákok ezrei érkeznek a városba. Számukra fontos alappillér a lakhatás megoldása, mely napjainkban nem feltétlenül egyszerű, hiszen, bár a kínálat bőséges, az arra vadászók listája is hosszú. Mit érdemes tudni, ha aktuális célunk egy otthonos albérlet Budapesten?

Árak és állapotok

A budapesti albérletet keresők elsősorban árérzékenyek, ám a kiadó lakások elhelyezkedése és állapota is komoly súllyal helyeződik a mérleg nyelvére. Ez a három tényező egyértelműen összefügg. Egy újépítésű, vagy felújított, belvárosi, vagy ahhoz közeli lakás egyértelműen a magasabb árkategóriát képviseli.

A kiadó budapesti albérletek aktuális kínálata rengeteg kicsi, galériás garzont tartalmaz, mely azok számára lehet ideális, akik a méretet hajlandók feláldozni a központi lokalizáció és barátságosabb ár kedvéért.

Ehhez hasonló megoldás, ha valaki kiadó szobát keres, mely még olcsóbb opciót kínál rendkívül kedvező elhelyezkedéssel és nagyobb lakásmérettel, cserébe azonban 2-3 vagy akár több emberrel is meg kell osztania az ingatlant. Ez a megoldás diákok, vagy fiatal dolgozók számára lehet ideális opció.

Kerületkérdés

Budapest felosztottsága együtt jár azzal, hogy bizonyos kerületek mindig népszerűbbek az ingatlanpiacon. Ez szintén a lokalizáció, az árak és az egyéni igények kérdése. Lássunk néhány jellemző példát a budapesti kerületek és a lakásbérlések kapcsolatára.

  • Budai nyugalom: A Pesti oldalhoz és a Dunához közel eső kerületek (I., II., III., XI.) népszerűek azon lakáskeresők számára, akik a pesti nyüzsgést valami nyugodtabbra cserélnék. A budai oldal azonban eleve magasabb árakról indul, hiszen a belváros-közeli, mégis nyugodt lakókörnyezetnek megkérik az árát.
  • A mindig éber belváros: Budapest szigorúan vett belvárosi kerületei (V., VI., VII., VIII.) igazán „tűzközeliek”. A közlekedés remek, gyakorlatilag minden karnyújtásnyira van. Ennek ára a zajosabb lakókörnyezet és a sokszor egyenetlen városkép. A belváros szebb részein kifejezetten magas árakkal találkozunk, a kevésbé rendezett utcákban/kerületekben azonban számolnunk kell azzal, hogy a kedvezőbb árak az állapotok romlásával párosulhatnak.
  • A fejlődés útján: A budapesti albérletek között is találunk természetesen „titkos tippeket”, melyek elsősorban azon kerületekre vonatkoznak, amelyek folyamatos fejlesztés alatt állnak, ám jelenleg még szerencsésen kifoghatunk egy-egy olcsóbb, mégis megfelelő állapotú és elhelyezkedésű ingatlant. Jelenleg a IX. és XIII. kerületek lehetnek ezek a tippek, melyek meglehetősen közel esnek a belvároshoz, mégis kedvező lakáskínálattal rendelkeznek.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában