szponzorált tartalom

2021.03.01. 11:17

Védekezés a koronavírus terjedése ellen hőkamera rendszerrel

A koronavírus járvány kitörését követően a hőkamerák különösen fontos eszközei lettek a járvány előszűrésének, hiszen ezek a berendezések hatékonyan detektálni tudják a hőemelkedést és a lázat. Segítségükkel nagyobb létszámú ember testhőmérsékletét lehet gyorsan és pontosan megmérni, így rendkívül hasznos rendszer a járvány elleni védelemben. Irodaházak, bevásárlóközpontok, üzemek vagy nagyobb kereskedelmi egységek is fizikai kontaktus nélkül képesek kiszűrni az épületbe érkező és távozó lázas embereket.

A hőkamerák alkalmazása vállalatoknál

A hőkamera rendszerek alkalmazása nem egy újkeletű dolog, mivel már több, mint 10 éves múlttal büszkélkedhet a biztonságtechnika világában. Eleinte főként a katonaságban használták, ám a technika fejlődésének köszönhetően mára széles körben elterjedtek. Ehhez hozzájárult az is, hogy a hőkamerák árai jelentősen lecsökkentek.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy ezen berendezések nem alkalmasak a vírus jelenlétének kimutatására, miután nem orvostechnikai felhasználásra készültek. A testhőmérsékletet mérik, ami viszont nagyon fontos a munkáltatók számára, hogy sokkal eredményesebben tudják megszűrni a lázas embereket kellő távolságból is.

A megváltozott helyzet miatt minden cég vagy vállalkozás törekszik biztosítani a megfelelő óvintézkedéseket, hogy minimalizálják a vírus terjedését. Az egészségügyi ajánlások betartásával nagyobb lesz megvédeni a dolgozók egészségét, valamint elkerülni az esetleges leállást vagy bezárást. Egy megfelelően telepített hőkamera rendszer Az új innovatív technológiáknak köszönhetően a járvány alatt is nagyobb komfortérzetet ad mindenki számára.

A hőkamera rendszerek működése

Gyártója válogatja, hogy mekkora mértéket határoznak meg a megoldások pontosságára. Általánosságban elmondható, hogy 0,3 és 0,5 Celsius-fok tartomány a jellemző, viszont számba kell venni egyéb tényezőket is. A gyártó telepítési ajánlásaira mindenképp nagy figyelmet kell fordítani, illetve az egyes technológiák előnyeire és hátrányaira.

A hőkamerák videókép elemzéssel működnek: a bennük található alkalmazás felismeri az arc helyzetét a hőképen, majd villámgyorsan többszörös mérést hajt végre. Ezek végeztével kijelzi a testhőmérsékletet.

A különböző típusok egyedi jellemzőiknek köszönhetően számos hasznos segítséggel szolgálhatnak a járványhelyzet idején. A beléptetést a munkáltatónak többször is felül kell vizsgálni, majd adott esetben átalakítani. Az értékhez akár társítható hang vagy fényjelzés is, vagy egyéb más lehetőség. Ha pedig egy beléptető rendszer részeként alkalmazzuk, akkor a forgalmat is tudjuk vele szabályozni.

Érdemes szakemberre bízni a hőkamera telepítését

A hőkamera rendszer felszerelését és kalibrációját minden esetben ajánlott, hogy szakember végezze. Amilyen egyszerű kialakítású ugyanis a hőkamera, annál körültekintőbben kell beállítani, hogy a pontos hőmérsékleti értékeket kapjunk. A referenciaértékek, érzékelési pontok és a hőkamera kalibrálását a gyártó végzi, ám a helyszíni használatot megelőzően be kell állítani a készülék paramétereit.

Célszerű olyan biztonságtechnikai céget választani a hőkamerák telepítéséhez, amely az elsőtől az utolsó lépésig elvégzi a feladatot. Így már egészen a kezdetektől segítségünkre lehet a szolgáltató, akár már az ideális verzió kiválasztásában is. A SMARTme például egy ilyen vállalat, amely a rendszer megtervezéstől kezdve a kivitelezésen át még az utólagos felügyeletet is biztosítja. Így, ha esetleg meghibásodás történne, akkor is lesz kihez fordulni a szükség órájában.

Járvány idején a munkáltató sosem lehet elég óvatos, ha a vírus terjedésének megelőzéséről van szó. A maszkhasználat és a védőtávolság megtartása mellett minden eszközt meg kell ragadni, hogy felvehessük a harcot. A hőkamera

rendszer segítségével pedig egy nagy lépést tehetünk mindenki egészségének megőrzése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában