szponzorált tartalom

2019.10.14. 12:16

Tizenkét hét szabadság – nem álom, valóság

Egy multinacionális pénzügyi szolgáltató, az Ernst and Young Ausztrália lehetővé tette azt, amiről munkavállalkók tízezrei álmodoznak. Az általuk bevezetett „life-leave” koncepció keretei között nem kevesebb, mint hat-tizenkét hét szabadságot használhatnak fel a munkatársak.

Legyen szó tehát utazásról, a családdal töltött minőségi időről vagy akár egyszerű pihenésről, a feltételek adottak. Sőt, igény esetén még részmunkaidőre is be lehet váltani ezt a fajta kedvezményt.

Persze az innovatív gondolkodás számos kérdést vet fel. Nézzük meg, milyen hozadékai lehetnek a dolgozók részére biztosított évi tizenkét hét szabadságnak.

Mi motiválta az Ernst and Young Ausztráliát erre a lépésre?

A döntés meghozatalának hátterében leginkább a rugalmas munkavégzés iránti folyamatosan növekvő kereslet húzódik. Ez a jelenség manapság már nemcsak az egy vagy több gyermekkel rendelkező családosok körében figyelhető meg, hanem a gyermektelen személyeknél ugyanúgy tetten érhető.

A kezdeményezéssel egyébiránt nemcsak a pihenésre és feltöltődésre szánt többletidő biztosítása volt a cél. Ugyanúgy célként jelölték ki az egyének személyes és szakmai fejlődésének támogatását is. Magasan kvalifikált, kiegyensúlyozott és boldog munkavállalókkal ugyanis sokkal inkább hatékonyabb és produktívabb lehet a közös munka.

Hosszabb távú adatok értelemszerűen még nem állnak rendelkezésre, de a kezdeményezés hatására rögvest 11%-kal emelkedett a dolgozói elkötelezettség mértéke a pénzügyi szolgáltatónál.

Érdemes óvatosan bánni a hasonló döntésekkel

Leginkább azért is, mert az Egyesült Államokban mért adatok szerint a dolgozók 29%-a nem tudta megfelelően felhasználni a huszonegy napot átívelő egybefüggő szabadidejét. Az egynegyedük átlagosan kilenc napot bent is hagyott az éves keretből.

Sajnos nem minden esetben sikerül ugyanis eltávolodni a megszokott ritmustól és a stresszforrásként jelenlévő munkahelytől. Ha a rendelkezésre álló szabadidő nem jár hozzáadott értékkel, akkor leginkább a produktivitás szenved csorbát.

Hogyan lehetnek a munkavállalók kiegyensúlyozottabbak?

Értelemszerűen valamennyi munkáltató érdekelt abban, hogy a dolgozói kiegyensúlyozottak és egészségesek legyenek, elvégre így fognak jól teljesíteni. Arra viszont nincs ráhatásuk, hogy az irodából kilépve ki hogyan éli az életét.

Ettől függetlenül munkahelyi keretek között lehetőség van oktatások, prezentációk és workshopok formájában edukálni a munkavállalókat a megfelelő életmód fenntartására. Multinacionális cégek körében mindez bevett gyakorlatnak számít, az eredmények pedig bíztatóak.

Globálisan nézve tehát pozitív tendencia figyelhető meg a munkaerőpiac egészét tekintve. A dolgozók egyre inkább igénylik a munka és magánélet megfelelő egyensúlyának megteremtését, a munkáltatók pedig partnernek mutatkoznak ebben a törekvésben.

További hasonlóan érdekes témáért érdemes felkeresni a DreamJo.bs blog oldalát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában