szponzorált tartalom

2018.08.07. 18:18

Tippek személyi kölcsönhöz

Néha a legjobb megoldás a kölcsön felvétele, de nem mindegy, melyik változatot választjuk, és hogy fut le a futamidő. Tízezreket lehet spórolni, ha pár részletre odafigyelünk.

Ma már egy nap alatt felvehető

A személyi kölcsön nagyon vonzó lehetőség. Több millió forintig felvehető, miközben az elbírálás szakasza rövid, és nem szükséges olyan komoly feltételeknek megfelelni, mint a lakáshitel esetében. Sem kezes, sem fedezet nem kell ahhoz, hogy megkapjuk a kért összeget. A jövedelmünkről, azaz a hitelképességünkről kell dokumentumokat beadni, nagyjából ez a hitel felvételének a feltétele.

A személyi kölcsön hátulütője, hogy a Teljes Hitelmutató a nagyobb kockázat miatt a lakáshitelekénél magasabb szinten van. De jelenleg korábban elképzelhetetlen 11-12 %-os THM-mel is elérhetőek ezek a kölcsönök.

A végig fixekre fókuszáljunk

Azt gondolnánk, hogy elég a THM értékét figyelembe venni a kölcsön megválasztásakor? Érdemes például a futamidőt és a kamatozást is nézni.

Az ügyfélnek mindig a végig fixált kamat a legbiztonságosabb. Ha az irányadó kamatok felfelé mozdulnának – amit most sokan előrejeleznek a következő évekre – akkor nem kell aggódni, mennyivel kúszik felfelé menet közben a törlesztőrészletünk. Ezeknél a hiteleknél az induló törlesztő magasabb lehet, ám cserébe a kamatváltozást benyeli nekünk a bank, mi pedig végig ugyanannyit fizetünk hónapról hónapra.

Nem biztos, hogy jól járunk a kitolt futamidővel

A személyi kölcsönöknél jellemzőek a végig fix változatok, de akadnak változó kamatozású ajánlatok is, illetve egy ideig fix, azon túl változó verziók. Nyilvánvaló, hogy a legkiszámíthatóbb az, ahol nem mozdul a törlesztő.

Ha hosszú futamidőre szavazunk, azzal annyiban nyerünk, hogy havonta kevesebbet kell utalni a banknak. Ám jó tudni, összességében több kamatot fizetünk, mintha rövid úton lerendeznénk a tartozást.

Nem véletlenül választják sokan a végtörlesztést vagy az előtörlesztést, és nem véletlenül kér ezekért plusz díjat a bank. Ha hamarabb szállunk ki egy kölcsönből, jobban járunk.

Az előtörlesztést is érdemes okosan csinálni

Ne habozzunk hát, ha nagyobb összeghez jutunk, és a futamidőnk közepén járunk, fordítsuk a hitelünk csökkentésére. Az előtörlesztés díját minden konkrét esetben máshogy számoljuk: függ az előtörlesztett összegtől, a hátralévő futamidőtől, valamint attól is, hogy a múltban történt-e már előtörlesztés.

Évente egyszer maximum 200 ezer forintot viszont ingyenesen visszaforgathatunk a hitelbe. Ezzel innentől kezdve a havi törlesztésünk összege is kisebb lesz, és összességében olcsóbb lesz a személyi kölcsön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában