szponzorált tartalom

2021.05.31. 12:03

Szemléletünket is megváltoztatja, s pénzt is spórol a Hungarocell Zöld Program

Immár hat éve fogadta el az Európai Bizottság azt a cselekvési tervet, amely több mint félszáz intézkedéssel próbálja ösztönözni a fenntartható gazdasági növekedést, a versenyképességet, új munkahelyek teremtését és nem mellékesen a körforgásos gazdaságra való áttérést.

Ez a dokumentum hosszú évtizedekre meghatározza, mi történik majd Európában a sajnos egyre nagyobb gondot jelentő hulladékkal. Az irányvonal egyértelmű: 2035-re az unió lakói által „termelt” szemét 65 százalékát anyagában újra kell hasznosítani, ezzel párhuzamosan a hulladék mintegy tíz százalék végezheti csak olyan lerakóban, ahol nem lehet azt újra visszahozni az alapanyagok körforgásába. A csomagoláshoz használt anyagok esetében pedig már 2030-ra el kell jutni addig, hogy ezek 70 százaléka újrahasznosítható legyen, s ez a folyamat meg is történjen.

A kulcsszó a körforgás. A világ már nem engedheti meg magának azt a pazarló életmódot, amelynek „eredményeként” a gépek, műszaki cikkek, alapanyagok túlnyomó többsége néhány év alatt elhasználódik, s a szeméttelepen fejezi be pályafutását.

A hazai cégek esetében az első között ismerte fel a Masterplast, hogy az új szemléletet szavak helyett valódi tettekben kell megvalósítani. Ez a magyar tulajdonú építőanyaggyártó cég valódi részese kíván lenni a körforgásos gazdaságnak, ahol a maradék anyag nem felesleg, hanem egy új, korszerű termék alapanyaga. Ahol a felújítás, építkezés során keletkező vágott Hungarocell vagy XPS darab nem a konténerbe, majd a lerakóba kerül, hanem ahol gondoskodnak ennek begyűjtéséről, s új tartalommal való megtöltéséről. A Masterplast felismeréséhez, mely érdekes módon az építtetők pénztárcáját is kíméli, országszerte egyre több viszonteladó csatlakozik. Létrejött az Öko-Pontok hálózata, ahol a fent leírt szemléletben segítenek a maradékanyagok visszavételében. Mindebből a kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező Thermobeton készül a cég sárszentmihályi üzemében, ezzel is szolgálva az energiatakarékos életmód elterjedését. Érdemes a Hungarocell Zöld Programban részt venni, ebben segítenek a már említett Öko-Pontok. Arról, hogy miként vehetünk részt ebben a szemléletünket is megváltoztató programban, következő írásunkban olvashatnak!

Fejér megyei Öko-Pontok:

Prémium Color Kft.

Telefonszám: +36 30 228 4293

8000 Székesfehérvár, Móricz Zsigmond u. 58,

ÉPDUFERR Zrt.

Telefonszám: +36 70 380 4589

2400 Dunaújváros, Budai Nagy Antal út 1.

Internet-works Kft.

8132 Lepsény, Rákóczi u. 34,

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában