(HIRDETÉS)

2018.11.21. 11:51

Sportolási lehetőségek otthon – 5 tipp, hogy fittek maradjunk

A rendszeres sport nem csak átmozgatja testünket, beolajozza izmainkat és ízületeinket, és nem csupán egészségünket és erőnlétünket segít karbantartani, hanem közérzetünket is javítja.

A megszokottól eltérő erősségű, hosszabb ideig tartó, koncentrált mozgás nagyobb oxigénbevitelt jelent, ami a sejtjeink számára is több oxigénfelvételt biztosít, valamint közben endorfin szabadul fel, ami hozzásegít ahhoz, hogy hosszútávon kiegyensúlyozottabbak és energikusabbak legyünk mind lelkileg, mind szellemileg, és teljesítményeinkben is. Kifogások helyett tehát alkalmat keressünk a mozgásra, amit otthon is végezhetünk!

Miért kell?

Sokan úgy vannak vele, hogy mozogtak ők már eleget, hiszen egész nap robotoltak a munkahelyen, családot láttak el, háztartást vezettek vagy gyereket is neveltek. Azonban ez téves beidegződés! A kemény munkával töltött időt senki nem vitatja el, csakhogy a karbantartó edzés a rutinszerű napi teendőktől teljesen mást jelent. A rendszeres mozgás a mindennapi dolgoktól nagyobb intenzitással járó, egész testet átmozgató, bizonyos időintervallumon belül egyhuzamban végzett, hatékony edzés kell, hogy legyen. A sűrű és fárasztó napi feladatok közepette is érdemes találni egy rövidke időt, amit önmagunk érdekében csak erre szánunk! Napi fél óra nem olyan sok, viszont mégis több, mint a semmi, és már ennyi edzés is segít abban, hogy fittek maradhassunk! Akinek pedig több ideje is jut rá egyszerre, annak elég 2-3 naponta beiktatni napirendjébe a mozgást. Az egész leginkább csak elhatározás kérdése, hiszen a négy fal között ingyen edzhetünk, ráadásul saját időbeosztás szerint, ami rugalmasságot biztosít, mivel nem vagyunk edzőtermi fix időpontokhoz kötve.

5 otthoni fitt tipp

– A váltogatott, tetszés szerinti mozgássorokkal végezhető, egyszerű torna a legkézenfekvőbb, szinte adja magát. Nem szükségeltetik hozzá semmiféle extra eszköz, és laikusként is bárki össze tud állítani magának egy fél-egy órás edzésprogramot, hiszen a tornagyakorlatoknak rengeteg variációja létezik. De ha kifogyna valaki az ötletekből, akkor az interneten kutatva számtalan videót hívhat segítségül, vagy akár okostelefonos applikációt is kereshet.

– Eggyel tovább lépve már kisebb kézi és lábsúlyzókat is igénybe vehetünk a gyakorlatokhoz, ill. egyéb sporteszközöket, mint a gumiszalag, a gimnasztikai vagy fittball-labda, az ugrókötél, és a bosu névre keresztelt speciális trénereszköz.

– Odahaza is lehet futni, kocogni, ha elég nagy hely áll rendelkezésre hozzá, pl. a nappaliban, vagy a kertben. És a lépcsőzés szintén ugyanúgy végezhető, nagyon egyszerű, ám igen hatékony fitten tartó mozgásforma.

– Következő lépcsőfokként remek választás a jóga, ami nem jár ugyan nagyfokú erőbedobással, viszont folytonos és nagy koncentrációt igényel, s rendszeresen végezve a testet-lelket ugyanúgy karban tartja, mint más mozgásformák. A jógapózok szintén elleshetők és megtanulhatók ingyenes oktatóvideókból, de lehetne itt említeni akár a pilatest, vagy az aerobikot is.

– A funkcionális edzés magasabb foka, és egyben költségesebb módja, a nagyobb odafigyelést és hozzáértést igénylő kondigépek használata. Szinte bármilyen gépet beszerezhetünk már otthonra is, azonban tényleg ügyelni kell a szakértői, megfelelő használatra! Tőlük könnyedebb és ajánlottabb választás a szobabicikli és a taposógép, melyeket bárki tud használni és igen jó szolgálatot tehetnek.

Természetesen mindegyik közben ügyeljünk a folyadékbevitelre, és kerüljük el a túlerőltetést, ill. a sérülések, húzódások megelőzése végett a bemelegítés-levezetés ne maradjon el! A cél itt nem a túlhajszoltság, vagy a minél több kalória elégetése, hanem testi-lelki állapotunk fitten tartása!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában