szponzorált tartalom

2020.10.16. 11:51

Nyomasztó dominanciák a Forma 1 történetében

Nyomasztó dominanciák a Forma 1 történetében

Lewis Hamiltont és a Mercedest gyakran támadják amiatt, hogy lehengerlő fölényükkel egyoldalúvá és unalmassá teszik a versenysorozatot. A negatív hangok azonban nem éppen jogosak velük szemben, hiszen ők csak a munkájukat végzik és próbálják a maximumot nyújtani a pályán. Sokkal inkább az ellenfeleket illeti kritika, amiért képtelenek felvenni a versenyt a Mercedessel, de védelmükben elmondható, hogy nem a mostani az első olyan időszak, amikor egy csapat vagy versenyző több éven át domániáljon a sorozatban. Az alábbiakban bemutatjuk a Forma 1 történetének hasonló időszakait.

A Fangio-korszak

A Forma 1-es versenysorozat Juan Manuel Fangio dominanciájával indult. Az argentin versenyző 1950 és 1958 között 5 világbajnoki címet nyert, két alkalommal pedig szoros csatában a második helyen végzett összetettben. Nagyságát mutatja, hogy az Alfa Romeo, a Mercedes, a Ferrari és a Maserati volánja mögött is világbajnok lett. Az ötvenes években elért kiemelkedő eredményeivel egészen a 2000-es évekig a legsikeresebb pilótának számított.

A Schumacher-éra

A következő évtizedekben sok kiváló versenyző megfordult a mezőnyben. A 80-as évek második és a 90-es évek első felének legendás rivalizálása Alain Prost és Ayrton Senna nevéhez fűződik, akik együttesen 7 világbajnoki címet söpörtek be ebben az időszakban, de egyikük sem tudta teljesen uralni az időszakot.

A 90-es évek közepétől majdnem másfél évtizedig Michael Schumacher uralta a mezőnyt. 1994-es első világbajnoki címétől 2006-os első visszavonulásáig 13 idény alatt 7-szer végzett az élen, kétszer pedig második lett. Páratlan eredményeivel a Forma 1 történetének szinte minden rekordját megdöntötte.

Vettel nagy évei

Schumacher fölénye után nem kellett sokat várni a következő nagy sorozatra, hiszen Vettel a Red Bull Racing volánjánál 2010-től sorozatban négy világbajnoki címet nyert, közülük kettőt brutális dominanciával. Négy év alatt a megrendezett futamok majdnem felét sikerült megnyernie, így 26 éves korára negyedik és máig utolsó összetett győzelmekor a legtöbben fogadni mertek volna rá, hogy hamarosan példaképe összes rekordját megdönti. Schumacherhez hasonlóan a Ferrarinál szerette volna gyarapítani győzelmei számát, de ez Lewis Hamilton minden korábbinál nagyobb dominanciája miatt nem sikerülhetett.

Hamilton uralma

Lewis Hamilton 2008-ban szerezte meg első világbajnoki címét, amelyet öt gyengébb évad követett. 2014-től aztán a Mercedessel további öt világbajnoki elsőséget zsebelt be. 2016-ban ugyan csapattársa, Nico Rosberg mögött a második helyre szorult, de 2020-ban már hetedik összetett győzelme felé száguld, és nem sok hiányzik neki, hogy minden fennálló rekordot megdöntsön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában