szponzorált tartalom

2019.01.04. 07:00

Nem minden a spagetti – öt különleges tészta forma

A gyerekek kedvenc étele a paradicsomos spagetti és már te is tökélyre fejlesztetted a kedvenc lasagne recepted? Nem csoda, hogy a kamrádban általában csak lasagne tészta és spagetti található.

Itt az ideje kicsit körbenézni az olasz tészták sokszínű világában, hiszen ahány régió, annyiféle különleges tészta.

Az olasz száraz tészták nagyrésze tojás nélkül, durum lisztből készül. Ha tésztát esztek, azért válaszd a durum tésztát, mert lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, nincs benne koleszterin és zsírtartalma igen alacsony.

Íme 5 különleges tészta forma nem csak a lasagne, hanem más olasz ételek szerelmeseinek:

1. Fusilli

Mi általában orsótésztának hívjuk, de fusilli a becsületes neve. Olaszország észak-keleti részéről származik, és neve a tészta orsó köré való csavarásából ered. Spirálos formájának köszönhetően szinte bármilyen szósz tökéletesen passzol hozzá, legyen az egy egyszerű sonkás tészta, vagy akár egy igazán különleges, szarvasgomba mártásos fogás.

2. Pappardelle

Nagy ismertségnek és népszerűségnek örvend ez a toszkán származású tésztafajta, nem csak szerte a világban, hanem Magyarországon is. A metélt tészták csoportjába tartozókhoz hasonlóan ez a tészta is gyakran készül tojás hozzáadásával. Méretét tekintve sokkal szélesebb, mint közeli rokona a tagliatelle. Szinte a legegyszerűbb, házilag is a legkönnyebben elkészíthető tészta. Elsősorban húsos vagy gombás ételekhez ajánlott.

3. Rigatoni

Ha már unod a pennét, de nem szívesen mondanál le arról, hogy rövid csőtésztát használj, ami kívül s belül jól magába zárja kedvenc szószodat, akkor válaszd a rigatoni tésztát. Jóval nagyobb méretű, mint a penne, de ennek a tésztának a végét egyenesre vágják. A tésztán hosszanti irányban futnak a recék, a tészta formája enyhén görbülő egyenes. Kialakításánál fogva a darabos húsos, például darált marhahúsos paradicsomos szószokhoz a legjobb.

4. Farfalle

Ezt a tésztaformát téglalap alakú, fodrosított szélű tésztalapocskákból alakítják ki úgy, hogy középen összecsippentik. Elsősorban tejszínes szószokkal társítva készítik, lazaccal vagy tenger gyümölcseivel tökéletes választás. Egytálételként pedig egy kis spagetti szósz, sonka, sajt felhasználásával isteni rakott tészta készíthető belőle.

5. Orecchiette

Nevéhez híven (orecchio=fül) fül alakú tészta, melyet sokan a kagylótészta alternatívájaként használnak. Tésztasalátákhoz, zöldséges szószokhoz készítik leggyakrabban. Ha épp csak 10 perced van az ebéd elkészítésére, tejszín, sajt és különféle zöldségek felhasználásával isteni olasz tésztákat tudsz kreálni egy szempillantás alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában