szponzorált tartalom

2021.02.24. 12:24

Nagy segítség a pollennaptár

Évről évre sokaknak nyújt nagy segítséget a pollennaptár. Sajnos rengetegen szenvednek a különféle allergiás reakcióktól, amiket bizonyos növények virágzása okoz. A pollennaptárnak köszönhetően már egész egyszerűen behatárolhatjuk, hogy mely növények azok, amiket kerülnünk kell egy bizonyos időszakban.

page is marked with a date calendar

Fotó: freepik

Érdemes figyelni az aktuális pollen jelentést

A levegőben lévő pollenmennyiséget eddig csak 4 kategóriába sorolták. Ebből viszont nem lehetett következtetni a részletekre, csupán éppen annyira volt elég, hogy megtudjuk, mennyire magas a koncentráció az adott időben. De, aki csak egy bizonyos fajtára érzékeny az allergén növények közül, az akkor is szenvedhet a tünetektől, amikor egyébként alacsony pollenmennyiségről beszélünk. Ezt a mennyiséget egyébként darab/köbméterben mérik.

A pollennaptár fontos információkat tartalmaz

Éppen ezért aki érintett ezen a téren, annak érdemes folyamatosan követnie, mert így naprakész adatokkal lehet gazdagabb. Jelentősen javítható az életminőség a pollennaptárban található információk által. A tanulmányozásával nagy eséllyel, szakértő segítsége nélkül is fényt deríthetünk arra, hogy milyen növény áll a tünetek hátterében. A pollen allergia tünetei sokfélék lehetnek. Megeshet, hogy az illető évekig még csak tudatában sincs annak, hogy az időszakos orrfolyást, tüsszögést, viszketést, köhögést egy bizonyos növénycsoport okozza.

A szénanátha hasonlít a megfázás tüneteihez

Sokan feltették már egy adott ismerősüknek a kérdést, hogy „mégis, hogy tudtál nyáron megfázni?“. Holott lehet, hogy szegény csak egyszerűen szénanáthás, aminek a kiváltó oka valószínűleg valamely allergén növény.

Amikor a saját bőrünkön tapasztaljuk a pollen allergia tüneteit, akkor vessünk egy pillantást a pollennaptárra, amiből kiolvashatjuk, hogy az adott időszakra éppen milyen növény időszaka jellemző. Például a fa- és bokorfélék időszaka szinte egész évben tart. A naptárnak köszönhetően egyszerűbben megtervezhető, hogy hol és mikor töltsük a szabadidőnket a pollen allergia tüneteitől mentesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában