szponzorált tartalom

2019.08.08. 16:25

Mire jó az eldobható bankkártya szám? 

Az online vásárlás igenis járhat kockázattal. Ha óvatlanul shoppingolunk, megeshet, hogy futhatunk a pénzünk után. Ám ezeket kiküszöbölhetjük, ha használjuk az olyan korszerű eszközöket, mint amilyen az ‘eldobható’ virtuális számlaszám. 

Tudjuk, hogy váltják a pénzünket dollárra?

A webshopból vásárlás egyik kockázata, hogy olyan terméket veszünk, ami nem pontosan ugyanaz, amire gondoltunk. Ha nem megbízható, jónevű kereskedésből vásárolunk, akkor elég nehéz visszakapni reklamáció esetén a pénzünket. Épp ezért mindig nézzünk utána vásárlás előtt az értékeléseknek, a véleményeknek, és annak, biztosít-e az adott cég garanciát.

További gondok is felmerülhetnek, amelyeket ki kell kerülnünk. Ha PayPalt használunk, és forintos számláról utalunk, általában – alapesetben – a PayPal váltja a pénzünket, méghozzá úgy, hogy a középárfolyamhoz képest bukunk rajta. Igyekezzünk olyan beállítást keresni, amivel elkerülhetjük, hogy a netes kereskedés (akár az Amazon) vagy ez a pénzforgalmi szolgáltató váltsa az adott devizára a pénzünket.

Ne adjuk meg bárhol a számlaadatainkat

Ami komolyabb károkat okozhat, az az, ha kicsalják tőlünk a bankkártya adatainkat. Ez egyszerűen úgy is megtörténhet, hogy a vásárláshoz minden adatot bekérnek: kártyaszámot, számlaszámot, ellenőrző kódot, lejárati dátumot.

Ha ez megtörténik, nem kell, hogy a másik fél kezében legyen a kártyánk valóságosan, enélkül is bármikor be tud jutni a számlánkra, és leemelhet bármekkora összegeket.

Magyarországon az online kártyás fizetéseknél általában a bank oldalán adjuk meg az adatainkat. De ha nincs ilyen harmadik fél, akkor nem érdemes mindent szolgálatkészen megadni.

 

Biztos, hogy egy szolgáltatást kapunk, és azt fantasztikus áron?

Főleg az USA-ban gyakorlat, hogy csak az összes adat megadásával költekezhetünk online. Bevett csalási mód, hogy alkalmi ajánlatnak látszó egyszeri vásárlást ejtünk meg, ami azonban nem egyszeri: ezután például minden hónapban leemelik az adott összeget.

És ez nem lopás, mivel például ‘havi nyelvoktatási csomag’ névre keresztelődik át a szolgáltatás, pedig mi azt hittük, egy dologért fizetünk egy alkalommal. Ilyenkor nekünk kell valahogy kilépni a rendszerből. Ezzel meg tudjuk védeni a bankszámlánkat az időről időre megtörténő megcsapolástól.

Megvéd az egyszer használalatos számlaszám

Akár egy nemzetközi adakozásnál is előfordulhat, hogy nemcsak egyszer utalunk összeget például egy delfinárium felszámolására, hanem annál sokkal több pénz csorog ki tőlünk a későbbiekben.

Megoldás lehet a biztonságosabb fizetésre a PayPal, de jó tudni, itt is érdemes időnként rákeresni arra, kik lettek jogosultak visszatérő levonásokra, és törölni a trükkös cégeket.

A gyanúsabb pénzügyi tranzakciókhoz a legjobb, ha generálunk egy ideiglenes bankkártya számot.

A Revolut pénzügyi szolgáltató például biztosít virtuális számlaszámot ügyfeleinek, de ‘disposable bank card’ kereséssel a neten számos lehetőséget találunk. Több hazai banknál is előfizethetünk ilyen szolgáltatásra. Emellett a PaySafeCard megoldás is jó a biztonságos fizetéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában