szponzorált tartalom

2020.11.16. 12:31

Minőségi és strapabíró nagy halas orsók életünk halának kifogásához

A békés halas, vagy másnéven nagy halas orsó a horgász felszerelés egyik legfontosabb eleme, ami elképesztően sokat számít a sikeres peca szempontjából. Ennek fényében a cikkben igyekszünk összefoglalni azt, hogy milyen szempontokra ügyelve érdemes megoldani a beszerzését.

Vagyis összefoglaljuk azokat a szempontokat, amiket tüzetesen átgondolva jó esélyünk lehet egy kitűnő ár-érték aránnyal bíró, no és persze megbízható nagy halas orsó beszerzésére.

Elsőként vegyük át gyorsan, mit is nevezhetünk egyáltalán nagy halas orsónak

Hívhatjuk őket békés halas vagy akár nagy halas orsóknak is. A lényeg ugyanaz, ezekkel a szerkezetekkel rendszerint pontyra vagy amurra pályázunk. Méghozzá lehetőség szerint nem az egynyaras példányokra, hanem a sokszor kapitális egyedekre.

A bojlis, feederes vagy a hagyományos fenekezős módszert előnyben részesítők azok, akiknél nagy halas orsó kerül fel a botra. Náluk ugyanis nemcsak a távoli dobások kivitelezéséhez, hanem a fárasztás zavartalan lebonyolításához is kulcsfontosságú az erős és megbízható orsó megléte.

Milyen elvárásaink lehetnek manapság egy nagy halas orsóval szemben?

Az egyik lényeges szempont az orsó anyaga. A tényleg magas minőséget képviselő modellek egytől egyig strapabíró matériák felhasználásával kerülnek gyártásra annak érdekében, hogy lehetőség szerint jó néhány éven át hűségesen tegyék a dolgukat.

Persze nem hátrány az sem, ha az orsó minőségi és masszív anyaga egyúttal kellőképpen könnyű is. A relatíve alacsony önsúly ugyanis azt fogja jelenteni, hogy az orsó nem terheli le indokolatlanul a kezünket fárasztás közben.

Ezenfelül ami még elképesztően fontos, az az orsó fékrendszere. A fék felel ugyanis azért, hogy a fárasztás közben meg-megiramodó halnak az orsó minél gyorsabban zsinórt adjon, ezáltal is csökkentve a damil elszakadásának az esélyét.

A modern nagy halas orsók egy jelentős hányada egyébként nyeletőfékkel is el van látva, így segítve elő a hal megakasztását akkor is, amikor nem vagyunk a botok mellett.

Ezekre a tényezőkre érdemes figyelni nagy halas orsót választva

Mindig azt érdemes előzetesen átgondolni, hogy mekkora halakra, illetve milyen körülmények között fogjuk egyáltalán használni a kiszemelt orsót. Ez jelenthet majd nagy segítséget az orsó méretének és karakterének a kiválasztásához.

Természetesen a márka is kulcsfontosságú lehet. A békés halas orsók tekintetében szerencsére akad néhány olyan megbízható brand, aminek a modelljeit használva ritkán csalódnak a horgászok.

Ezzel kapcsolatban hagyatkozhatunk akár a saját tapasztalatunkra, de nyugodtan kérdezhetünk akár a horgász ismerősöktől vagy mondjuk az általunk hitelesnek vélt versenyhorgászoktól is.

A megfelelő gondossággal kiválasztott nagy halas orsó ugyanis a szó legszorosabb értelmében hozzásegíthet minket akár életünk halának a kifogásához is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában