szponzorált tartalom

2020.10.16. 11:49

Mikor és hová törnek be előszeretettel az illetéktelen behatolók?

Bizonyos időközönként nem árt megnézni azokat a statisztikákat és tényfeltárásokat, amik a betörők által előszeretettel kiszemelt ingatlanokra vonatkoznak. Ha tudjuk, mikor dolgoznak, és rendszerint milyen célpontokat keresnek a betörők, akkor proaktívan cselekedhetünk a védelem megerősítése kapcsán.

A cikkben pontosan ebben igyekszünk segítséget nyújtani, rámutatva az illetéktelen behatolók legfőbb célpontjaira és kiemelt munkaidejére.

A betörők leginkább ezekben a kiemelt időszakokban lendülnek akcióba

Az állami ünnepek, az országszerte munkaszüneti napként nyilvántartott periódusok és hosszú hétvégék remek alkalmat kínálnak arra, hogy sokan távolra utazzanak pihenés céljából vagy a rokonokat meglátogatva.

Nos, a betörők rendszerint ilyenkor kezdenek el dolgozni, hiszen üresen hagyott ingatlanok kész tömkelege várhatja őket. Csakúgy, mint a nyári holtszezonban, amikor pedig a nyaralások és hosszú pihenők miatt lendülhetnek sokkal biztosabban akcióba.

Ezért vonzóbb célpont a betörő számára a kertes ház a panellakásnál

Statisztikailag bizonyítható, hogy sokkal több betörés történik kertes házakkal szemben, mint a panellakásokat érintve. Nem nehéz belátni, hogy milyen okok rejlenek a háttérben. Egyrészt a kertes házak rendre többe kerülnek, ezért a betörő joggal feltételezi, hogy a tulajdonos egyéb értékes holmikkal is rendelkezik, amit aztán ő jó áron tud továbbadni.

Másrészt a kertes házba betörve kevésbé kell attól tartani, hogy a szomszédoknak esetleg bármi feltűnik. Amíg egy panellakásnál a szomszéd gyakorlatilag a fal túloldalán alszik, addig egy kertes ház esetében nagyobb a fizikai távolság az, ami nyugodtabb feltételeket tesz lehetővé.

Ezenfelül számos kertes háznál magas kerítés is húzódik, sokszor sövénnyel dúsítva, ami extra takarást jelenthet a nem éppen tisztességes szándékkal odabent tartózkodók számára.

Az albérletekben rendszerint alacsonyabb a védelmi szint, és ezt a betörők is pontosan tudják

A főbérlők döntő többsége lényegesen alacsonyabb védelmi szinttel látja el az általa kiadott lakást, mint tenné azt mondjuk egy olyan ingatlan kapcsán, amiben ő maga lakik. Persze ennek racionális okai vannak, hiszen az albérlő ingóságainak a védelme kapcsán kevésbé érdekelt.

Ezt a tényt persze a sokszor rafináltnak számító betörőknek sem nehéz megfejteniük. Számukra pedig egy kategóriákkal alacsonyabb védelmi szinttel ellátott lakást vagy házat feltörni jobb bulinak számít, mint mondjuk egy komoly biztonsági rendszerrel és zárakkal védett ingatlant.

Persze adódhat a kérdés, hogy mit lehet tenni ennek a kiküszöbölése végett. Merthogy sosem lehet tudni, mikor érünk haza arra a látványra, hogy betörők jártak nálunk. Sokkal inkább érdemes proaktívan gondolkodni, és felszerelni az otthonunkat a megfelelő védelmi mechanizmussal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában