szponzorált tartalom

2019.12.13. 15:47

Mi a legnagyobb fűnyírás közben elkövetett hiba?

A fűnyírási munkálatokat sokan minél rövidebb idő alatt szeretnék elvégezni, azonban a gyep gyors átfutása rengeteg esetben túl rövid vágást eredményez. Ismerd meg a leggyakoribb téves feltételezéseket a rövid vágással kapcsolatban, és óvd meg a kert állapotát! 

Téves feltételezések

Sokan azért vágják túl rövidre a füvet, hogy minél ritkábban kelljen elvégezni a kerti munkálatokat. A gondolat mögötti logika azonban téves, mivel a valóságban csupán néhány plusz nap nyerhető a munkavégzés kezdetét illetően.

Gyakori igény, hogy a kert nézzen ki úgy, mint egy tökéletesen ápolt futballpálya. Természetesen mindenki a magas esztétikai szintre törekszik, azonban a túl rövid vágás jelentős károkat okoz a talajban. Valójában a sportolásra tervezett pályákat speciális kerti gépekkel gondozzák, amelyek a professzionális munkák elvégzésére szolgálnak.

Műszakilag gyakran előforduló hiba a levegőszűrő cseréjének elmulasztása. Az Agrooroszi Kertigép Alkatrészek Webáruháza Husqvarna levegőszűrő kínálatában garantáltan minőségi, megbízható alkatrészeket találsz a cseréhez.

Miért probléma, ha túl rövidre vágják a füvet?

A füvet általában 2-5 cm hosszúságúra szokták levágni, amely egyenletes és szép látványt nyújt minden kertben. Az ilyen rövid vágással viszont számos probléma előidézhető a fűbetegségtől kezdve egészen az egyenetlen megjelenésig. A mély vágások miatt a talaj nagyon erős stresszben részesül, és azonnal sérül az állapota.

Alapvetően minden egyes fűszál levélnek tekinthető. Ha a talaj nem rendelkezik elegendő levéllel, akkor a fotoszintézis nem jöhet létre. A fotoszintézis pedig elengedhetetlen az egészséges talajhoz, mivel a fűszálak és gyökerek növekedésében egyaránt kiemelt szerepet játszik.

Ha a kerti gépet túl alacsony vágásra állítják be, akkor a pengék jelentős károkat okoznak a talajban. A növények ilyenkor az összes energiájukat arra fordítják, hogy a megsérült területeket minél hamarabb helyreállítsák. Az energia teljes átcsoportosításának viszont számos negatív következménye van, hiszen a növényzet védtelenné válik a rovarok és fűbetegségek ellen.

Mi jelenti a megoldást?

A megoldás kifejezetten egyszerű, és nem igényel mást, mint a fűnyíró helyes használatát. Érdemes a füvet olyan magasságban meghagyni, amely még esztétikailag is megfelelő szintet képvisel. Célszerű a füvet körülbelül 6-7 cm magasságban vágni, hogy elkerülhető legyen minden talajjal kapcsolatos probléma. 6-7 cm-es vágások mellett 1-2 hetente ajánlott a fűnyírást elvégezni.

A nagyobb magasságnak köszönhetően a fű és a talaj megerősödik, és sokkal egészségesebb növényzetet eredményez. Fontos tehát, hogy a fűmagasság mindig elegendő legyen ahhoz, hogy a talaj a védelmi funkciót akadálymentesen elláthassa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában